Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Έλληνας Ασθενής ταξιδεύει μέσα στους αιώνες, μέσα από οικογενειακά μυστικά, συλλογικά και ατομικά τραύματα

Τσαλίκογλου Φωτεινή, Μαρωνίτη Εριφύλη, Τρικαλιώτη Πέγκυ

4 Δεκεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:22:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 532

«Ο Έλληνας ασθενής» της Φωτεινής Τσαλίκογλου

στην Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Λησμόνησε, μωρό μου, το θάνατο. Δεν υπάρχει.

Να πεθαίνεις είναι να φεύγεις για λίγο.

Ο Έλληνας ασθενής ταξιδεύει στους αιώνες,
μέσα από οικογενειακά μυστικά, ατομικά και συλλογικά τραύματα

Η Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Megaron Plus διοργάνωσαν την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) συζήτηση με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ο Έλληνας ασθενής».

Με τη συγγραφέα συνομιλεί η δημοσιογράφος και συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Εριφύλη Μαρωνίτη.

Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Πέγκυ Τρικαλιώτη, ενώ μουσικοί με προσωπική εμπειρία από υπηρεσίες ψυχικής υγείας ερμηνεύουν κομμάτια κλασικής μουσικής: Αδάμ Αδαμάκης (πιάνο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Νικόλαος Μπέης (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Αστέριος Πούφτης (βιολοντσέλο)

Πρόκειται για μια εκδήλωση διαδραστική, μια συνάντηση τεχνών, μια ανοιχτή συζήτηση για τα οικογενειακά μυστικά, την τρέλα, τη σύγχρονη Ελλάδα.

Η δράση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου» της Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της ενότητας, συγγραφείς οδηγούν κοινό και αναγνώστες σε γειτονιές, δρόμους και περιοχές της Αθήνας που έγιναν σκηνικό για την πλοκή τους ή αφορμή έμπνευσης για τα έργα τους, καθώς και σε ιστορικά λογοτεχνικά καφέ, εκδοτικούς οίκους, τυπογραφεία και άλλα τοπόσημα της πόλης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Απρίλιος 1980. Ο Θεόδωρος Κεντρωτάς θέτει τέρμα στη ζωή του σ’ ένα πάρκο της Γενεύης, κοντά στην ατάραχη λίμνη και στις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων. Κανείς δεν απορεί, κανείς δεν τρομάζει, οι διαβάτες ανενόχλητοι συνεχίζουν το δρόμο
τους…

Απρίλιος 1820. Ένας πρόγονός του, με το ίδιο όνομα, ανασύρει απ’ το χωράφι του σ’ ένα νησί του Αιγαίου μια γυμνόστηθη μαρμάρινη γυναίκα. Την ερωτεύεται έως συντριβής. Η ομορφιά έχει κάτι το τρομαχτικό, κι αν μόνος κι ανέτοιμος μείνεις μαζί της, σε σκοτώνει.

Μη με αφήσεις να σε αφήσω.

Τρέλα, παραλήρημα, πόθος κατοχής, τρόμος εγκατάλειψης σημαδεύουν τη ζωή πέντε γενεών.

Η ιστορία που δεν τελειώνει θα μεταμορφωθεί στα χέρια ενός πεντάχρονου κοριτσιού.

Ο Έλληνας ασθενής συνομιλεί με τη φθορά: Εγώ είμαι αυτό το μάρμαρο, δεν έχω ηλικία. Αυτό που λείπει με κάνει να ζω.

Άλλωστε, το τέλος είναι ένα ψέμα. Να πεθαίνεις είναι να φεύγεις για λίγο.

Η ιστορία μιας οικογένειας που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Στις φλέβες της η Ελλάδα αιμορραγεί και ονειρεύεται την επούλωση μιας αρχαίας πληγής.

Πέντε γενιές, δεμένες με μια κοινή μοίρα, πατέρες, γιοι, κόρες πασχίζουν να ζήσουν σαν μέσα σε ένα αστραφτερό και συνάμα σκοτεινό όνειρο.

O χρόνος τρέχει, ο χρόνος τρέμει, ο χρόνος στήνει παγίδες και ξεγελά. Και ο Έλληνας ασθενής, ως ασθενής, επινοεί αλήθειες που λείπουν.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Τσαλίκογλου Φωτεινή Συγγραφέας - Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με καθηγητή τον Jean Piaget και ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία.

Είναι συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου διδάσκει τα μαθήματα «Κλινική ψυχολογία μέσα από τη λογοτεχνία και την Τέχνη» και «Εγκληματολογική Ψυχολογία».

Eχει επιμεληθεί σειρές εκπομπών στη δημόσια τηλεόραση γύρω από θέματα ψυχικής διαταραχής και κοινωνικού αποκλεισμού και αρθρογραφεί  στην εφημερίδα «Το Βήμα» και στον ιστότοπο Protagon.

Με τη σύζευξη επιστημονικού και λογοτεχνικού λόγου αποτυπώνει με έναν ιδιαίτερα δικό της τρόπο διαδρομές της εσωτερικής περιπέτειας της ανθρώπινης ύπαρξης.

H Φωτεινή Τσαλίκογλου είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων και δοκιμίων, όπως Σχιζοφρένεια και φόνος (Αναζητώντας τον χαμένο παράδεισο), Μυθολογίες βίας και καταστολής, Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή, Ψυχο-λογικά (Οι παγίδες του αυτονόητου), Ψυχολογία της καθημερινής ζωής (H κουλτούρα του εφήμερου), Η ψυχή στη χώρα των πραγμάτων και Το μέλλον ανήκει στην έκπληξη.

Έχει γράψει τα βιβλία Μήπως; (μαζί με την Μαργαρίτα Καραπάνου) και Δε μ’ αγαπάς. Μ’ αγαπάς (Tα παράξενα της μητρικής αγάπης - Τα γράμματα της Μαργαρίτας Λυμπεράκη στην κόρη της Μαργαρίτα Καραπάνου), καθώς και το παραμύθι Η νεράιδα της Γης.

Είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων Η κόρη της Ανθής Αλκαίου, Ονειρεύτηκα πως είμαι καλάΈρως φαρμακοποιόςΕγώ, η Μάρθα ΦρόυντΤο χάρισμα της Βέρθας και της νουβέλας Όλα τα ναι του κόσμου.

Βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και κυκλοφορούν σε Ευρώπη και Αμερική. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Μυθιστορήματά της έχουν ανέβει στο θέατρο, έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και κυκλοφορούν στην Ευρώπη και την Αμερική. Το μυθιστόρημα 8 ώρες και 35 λεπτά (The Secret Sister) διακρίθηκε από το World Literature Today ως ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα μεταφρασμένα βιβλία του 2015 στην Αμερική. Η ιταλική του μετάφραση (La Sorella Segreta) από τον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα.

Μαρωνίτη Εριφύλη Δημοσιογράφος - Συντονίστρια, Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων

Η Εριφύλη Μαρωνίτη είναι Συντονίστρια του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων- Athens Culture Net, Project Manager της διοργάνωσης, «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και σύμβουλος σε θέματα πολιτισμού του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνη. Δημοσιογραφεί από το 1987, (BBC External Services - Greek Section, Mega Channel, Βιβλιοδρόμιο- ΤΑ ΝΕΑ, Βιβλιοθήκη – Ελευθεροτυπία, στο ραδιόφωνο ΝΕΤ 105,8 με την πολιτιστική περιεχομένου εκπομπή, «Περίπλους» κ.ά.). Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μετάφρασης Αγγλόφωνης Λογοτεχνίας 2013 για το βιβλίο του Τ. Ράχμαν, «Τίτλοι Τέλους», κι έχει επίσης μεταφράσει τις «Πρόζες» του Σ. Μπέκετ, τα «Γεράκια» και τη «Δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ» της βραβευμένης με Booker, Χίλαρι Μαντέλ κ.ά.. Πτυχιούχος του τμήματος Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Συγκριτική Αφήγηση σε αρχαϊκή τέχνη και λυρική ποίηση, καθώς και στο Ελληνιστικό Μυθιστόρημα, στο ΑΠΘ και στο King’s College of London.

Τρικαλιώτη Πέγκυ Ηθοποιός

Η Πέγκυ Τρικαλιώτη είναι ηθοποιός. Ασχολείται με το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση από τις αρχές του 1990 και έχει λάβει αρκετές διακρίσεις.

Σχετικές ομιλίες