Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκδοχές κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα και οι αρχιτεκτονικοί τους αντικατοπτρισμοί

Κωτσάκη Αμαλία

10 Ιανουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:31:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 355
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με δεδομένο ότι ο αρχιτεκτονικός τύπος των κοινοβουλίων δεν εμφανίζει εξέλιξη και παραμένει σταθερός από τον 19o αιώνα, που είναι η εποχή της ανέγερσης των περισσότερων, κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο, η μελέτη τους δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την διεθνή και ελληνική ιστοριογραφία της αρχιτεκτονικής. Η μελέτη της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τον κοινοβουλευτισμό στη νεότερη και τη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από τη διερεύνηση των Κοινοβουλίων, των "θεάτρων της Δημοκρατίας", θα μπορέσει να φωτίσει αδιερεύνητες πτυχές του μεταξύ τους διαλόγου. Ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα να ερμηνευθεί η εξέλιξη του ελληνικού κοινοβουλευτισμού με πρίσμα θέασης την αρχιτεκτονική και γενικότερα τον χώρο, εμπλουτίζοντας τις θεωρήσεις αυτού του τόσο κρίσιμου θέματος.

Στην Ελλάδα έχουν υπάρξει εν συνόλω επτά κοινοβούλια: κατ’ αρχάς, οι πρώτες βουλές των Ελλήνων πριν από τη μεταφορά της “καθέδρας” στην Αθήνα, δηλαδή οι βουλές του Ναυπλίου και της Αίγινας∙ στη συνέχεια, η πρώτη Βουλή των Ελλήνων στην Αθήνα, πρωτεύουσα πλέον του κράτους, η λεγόμενη σήμερα Παλαιά Βουλή∙ και, τέλος, το σημερινό Κοινοβούλιο στην πλατεία Συντάγματος (Παλαιά Ανάκτορα). Υπάρχουν όμως και οι βουλές της Κρήτης, των Ιονίων και της Σάμου πριν από την Ένωσή τους με την Ελλάδα, οι οποίες, στο πλαίσιο ιδιότυπων ημιανεξάρτητων πολιτειακών μορφωμάτων, διέθεταν κτίρια κοινοβουλίων: η Κρητική Βουλή, η Ιόνιος Βουλή, και η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου. Από τα εφτά αυτά κοινοβούλια μόνο τα τρία λειτούργησαν σε κτίρια που σχεδιάστηκαν και κτίστηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό: η Παλαιά Βουλή στην Αθήνα, η Ιόνιος Βουλή και η Βουλή της Ηγεμονίας της Σάμου. Οι σημαντικές μεταξύ τους διαφοροποιήσεις ως προς τη διάταξή τους καθιστά τον ελληνικό χώρο πρόσφορο για τη διερεύνηση της σχέσης αρχιτεκτονικής και κοινοβουλευτισμού.

Η διάλεξη θα επιχειρήσει την παρουσίαση των παραπάνω κοινοβουλίων μαζί με μια προσπάθεια ερμηνείας των σημαντικών διαφοροποιήσεων που εμφανίζει η αρχιτεκτονική τους. Θα αναζητηθούν τα πρότυπά τους, αρχαία και νεότερα, και οι αναφορές τους στα κοινοβούλια των ηγεμονευόντων κρατών καθώς και των εκδοχών κοινοβουλευτισμού που το καθένα στεγάζει.

Κωτσάκη Αμαλία Αρχιτέκτων - Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνείο Κρήτης

Η Αμαλία Κωτσάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου αναγορεύθηκε και διδάκτωρ. Είναι Καθηγήτρια Ιστορίας & Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το 2000 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο της Τάξεως των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών για διακεκριμένο νέο αρχιτέκτονα έως 40 ετών. Έχει διακριθεί με 12 βραβεία σε Πανελλήνιους και Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και έργα της έχουν δημοσιευτεί στον διεθνή αρχιτεκτονικό Τύπο.

Ανάμεσα σε άλλα, το 2016 επιμελήθηκε επιστημονικά τη δέσμη εκδηλώσεων για τα "50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier" που πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό αρχιτεκτονικών εκδόσεων, αρθρογραφεί, μετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει ερευνητικές εργασίες εστιάζοντας το ενδιαφέρον της σε θέματα Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας.

Το διάστημα 2014-2016 υπήρξε Πρόεδρος του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και 2016-17 μέλος του ΔΣ του.

Bιβλία - Μονογραφίες:
1. Γεώργιος Θεοδοσόπουλος 1938-1988. Ο αρχιτέκτων και το έργο του, Αθήνα 1989
2. Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, (εκδ. ΓΓΕΤ, ΣΑΔΑΣ, ΕΜΠ), συλλογικός τόμος, Αθήνα 1992
3. Αλέξανδρος Νικολούδης 1874-1944. Αρχιτεκτονικά οράματα - Πολιτικές χειρονομίες, εκδ. Ποταμός, Αθηνα 2007
4. ΚΡΗΤΗ 1913-2013: Αρχιτεκτονική και Πολεοδομία μετά την Ένωση, εκδ. Πνευματικό Κέντρο Χανίων - ΣΑΧ, Χανιά 2014
5. Η Στέγαση της Δικαιοσύνης - ΑΘΗΝΑ 1834-2014. Πόλη, Πολιτική , Αρχιτεκτονική, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2017

Επιστημονικές επιμέλειες (επιλογή):
- Δοκίμια για τον Le Corbusier: Οργάνωση του διαγωνισμού δοκιμίου και έκδοση των βραβευμένων κειμένων, εκδ. ΚΑΜ, Χανιά 2016
- Α-ρωτόκριτος, Β-αρετούσα, ΓΔ-ου, Ένα αρχιτεκτονικό παραμύθι στην Κρήτη, εκδ. ΚΑΜ, Χανιά 2015
Άξονας των ερευνητικών της ενδιαφερόντων είναι η σχέση ανάμεσα στη νεοελληνική αρχιτεκτονική, πόλη και πολιτική, και ο διάλογος που αναπτύσσουν μεταξύ τους όπως προκύπτει και από τα βιβλία τα οποία έχει ήδη δημοσιεύσει αλλά και ετοιμάζει.

Σχετικές ομιλίες