Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τα Πρώτα Βήματα - Μέρος Πρώτο: Ομιλίες

Καρδαμίτση - Αδάμη Μάρω, Κούκος Ανδρέας, Νικολάου Σπύρος, Σκιαδάς Ελευθέριος

25 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 97:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1914
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Καρδαμίτση - Αδάμη Μάρω
Κούκος Ανδρέας
Νικολάου Σπύρος
Σκιαδάς Ελευθέριος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
25/06/2014

Διάρκεια
97:10

Εκδήλωση
Η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τα πρώτα βήματα

Χώρος
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Διοργάνωση
Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική, Ιστορία

Ετικέτες
Αθήνα, πρωτεύουσα, Ελλάδα

Το "Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία" και η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα "Η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τα Πρώτα Βήματα". Η εκδήλωση διοργανώθηκε επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης των 180 χρόνων από την ανακήρυξη της Πόλεως των Αθηνών ως πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την ημερίδα σε 2 μέρη.

Στο πρώτο μέρος συμμετέχουν με ομιλίες οι:

Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη,

Αρχιτέκτονας, Ομ. Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου:

«Τα πρώτα σχέδια της πόλης της Αθήνας. Παλιές και νέες σκέψεις»

Ανδρέας Κούκος,

Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος της «Εταιρείας Μελέτης Έργου Ι. Καποδίστρια»:

«Η Αθήνα στις αρχές του 19ου αιώνος: από την ίδρυση της Φιλομούσου Εταιρείας (1813) μέχρι τον ορισμό της ως πρωτεύουσας του Eλληνικού κράτους (1834)»

Σπύρος Νικολάου,

Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.:

«Η κοινωνική και πνευματική κατάσταση της Αθήνας πριν από την Επανάσταση»

Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Προϊστάμενος Τμήματος Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία
«Διοικητικές περιπέτειες κατά την ίδρυση του Δήμου Αθηναίων».

Καρδαμίτση - Αδάμη Μάρω Ομότιμη Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Διευθύντρια Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη

Η Μάρω Αδάμη είναι αρχιτέκτων και ομότιμη καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με γνωστικό αντικείμενο "αρχειακή τεκμηρίωση και αρχιτεκτονική σύνθεση". Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.

Το 1970 απεφοίτησε από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Από το 1975 και μέχρι το 2009 υπηρέτησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. στον Τομέα Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων, και από το 1998 στο Μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π. «Προστασία μνημείων - Συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και συνόλων». Επίσης, έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για θέματα σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά και την αρχιτεκτονική τεκμηρίωση.

Έχει ασχοληθεί με θεωρητικές και ερευνητικές μελέτες πάνω σε θέματα της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής, της σχολικής αρχιτεκτονικής και της προστασίας της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Περισσότερες από 100 εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε αυτοτελής εκδόσεις, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικές ή ατομικές δημοσιεύσεις.

Έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με προβλήματα έρευνας και ιστορικής τεκμηρίωσης κτηρίων, στοιχείων και συνόλων μέσα από ανέκδοτες αρχειακές πηγές.

Το αρχιτεκτονικό της έργο περιλαμβάνει κυρίως κατοικίες και διαμορφώσεις εκθεσιακών χώρων, καθώς και μελέτες αποκατάστασης μνημειακών συνόλων και μεμονωμένων κτιρίων (Ναύπλιο, Ύδρα, Γαλαξίδι, Αθήνα, Αίγινα).

Είναι ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος του TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη διάσωση της βιομηχανικής μας κληρονομιάς), της Εταιρείας Ιστορίας της Πόλης και της Πολεοδομίας.

Είναι επίσης μέλος του ΤΕΕ, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας, του I.CO.MO.S., της U.I.F.A. (Union Internationale des Femmes Architectes), του DOCOMOMO, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής και άλλων επιστημονικών ενώσεων.

Υπήρξε υπεύθυνη του αρχιτεκτονικού αρχείου του Ε.Λ.Ι.Α. (Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου) και μέλος της ομάδας εργασίας U.I.A. (Διεθνής Ένωση Αρχιτεκτόνων) για θέματα «Χώρων εκπαίδευσης και πολιτισμού».

Υπήρξε σύμβουλος και συντονίστρια έκδοσης της σειράς LIBRO «Αρχιτεκτονική, πόλεις».

Είναι υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

Κούκος Ανδρέας Πρόεδρος Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια

Ο Ανδρέας Κούκος γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, κατέχει δε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, ενώ είναι απόφοιτος και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Το 2012 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού και έχει συμμετάσχει σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 30 επιστημονικές δημοσιεύσεις και 100 και πλέον άρθρα σε ελληνικά και ξένα ιστορικά περιοδικά.

Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» και έχει τιμηθεί με ελληνικά παράσημα και μετάλλια. Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Σώματος Νομικών Συμβούλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2010 ίδρυσε την Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, μία επιστημονική εταιρεία, με σκοπό την ανάδειξη του πολυσύνθετου έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ελλάδα και διεθνώς.

Νικολάου Σπύρος Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας ε.τ.

Γεννήθηκε, το 1950, στο Άρμα Βοιωτίας. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές (1968) στην Θήβα και εισήχθη, στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1969 εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων και το 1973 ορκίστηκε Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Κατά την διάρκεια των 37 χρόνων στον Στρατό Ξηράς, υπηρέτησε σε όλες τις προβλεπόμενες θέσεις, ανάλογα με τον βαθμό του, τελειώνοντας όλα τα σχολεία του Πυροβολικού. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πληροφοριών της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Το 2006 αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Αντιστράτηγου. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες στον τόπο του. Την περίοδο 2007-2010 διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 εκλέχτηκε ο πρώτος Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων.

Σκιαδάς Ελευθέριος Προϊστάμενος Τμήματος Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων του "Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία"

Ο δημοσιογράφος, ιστορικός ερευνητής και επί 8ετία Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Εργάζεται από 25ετίας σε καθημερινές αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Διευθύνει το Τμήμα Αρχειακών Μελετών & Εκδόσεων του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία», το οποίο εκδίδει και την εφημερίδα «Ο Μικρός Ρωμηός». Είναι μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α., ισόβιο μέλος της International Society of Olympic Historians και Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Έχουν εκδοθεί 24 ιστορικές μελέτες του και δημοσιευτεί εκατοντάδες άρθρα του με ανέκδοτο υλικό, κυρίως για την Αθήνα. Έργα του, όπως οι «Συνοικίες των Αθηνών» και το «Ιστορικό Διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδος 1833-1912», το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το 1993, χρησιμοποιήθηκαν για μείζονες θεσμικές παρεμβάσεις στην Αθήνα και στην Ελλάδα. Έχει ιστορήσει τους σημαντικότερους φορείς των Αθηνών, ενώ ίδρυσε και οργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Τα έργα του «Ολυμπιακή Φλόγα» και «Νεώτερη Ελληνική Ολυμπιακή Ιστορία», έκδοση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, εκπροσώπησαν επισήμως την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Με την έκδοση «Ληξιαρχείον Αθηνών 1836-2006» άνοιξε νέους ορίζοντες για την αρχειακή έρευνα, την τοπική ιστορία και τη διοικητική οργάνωση. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με «ΕΠΑΙΝΟ» της Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Σχετικές ομιλίες