Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η οικονομική πληροφορία και η προστιθέμενη αξία των βιβλιοθηκών

Κατσιρίκου Ανθή

6 Μαρτίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 13:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1047
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών στην έρευνα και την ανάπτυξη» οργάνωσε το Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.Ο.ΒΙ.) στην Τράπεζα της Ελλάδος, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.
 

Το ΔΙ.Ο.ΒΙ. συστάθηκε το 2012 με σκοπό την καλύτερη συνεργασία των βιβλιοθηκών-μελών του για την ανταλλαγή υπηρεσιών που αποσκοπούν στην ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών τους. Μέλη του ΔΙ.Ο.ΒΙ. είναι οι βιβλιοθήκες των εξής φορέων: Alpha Bank,  Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
 

Στόχος της ημερίδας ήταν να αναδείξει τη συμβολή των οικονομικών βιβλιοθηκών σε θέματα έρευνας, ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας, γι’ αυτό οι ομιλητές προέρχονταν κυρίως από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο. 
 

Στα συμπεράσματα της ημερίδας συγκαταλέγονται:

η εμπέδωση ότι οι οικονομικές βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, αποταμιεύοντας χρόνο έρευνας για το κοινό τους

η ανάγκη για προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου για την παροχή των  πληροφοριών και τη διάχυση της γνώσης που κατέχουν οι οικονομικές βιβλιοθήκες 

οι συνεργασίες με φορείς που σχετίζονται ευρύτερα με τον οικονομικό χώρο

η επέκταση των υπηρεσιών των οικονομικών βιβλιοθηκών για να καλύπτουν τη διαχείριση των δεδομένων που χρησιμοποιούν οι ερευνητές, διευκολύνοντας την έρευνά τους. 
 

Κοινή ήταν η πεποίθηση όσων πήραν μέρος στην ημερίδα ότι, καθώς η οικονομική επιστήμη γίνεται διεπιστημονική, επεκτεινόμενη σε άλλους κλάδους, οι οικονομικές βιβλιοθήκες οφείλουν να καλύπτουν με τις συλλογές τους τη διεπιστημονικότητα. Όσο πιο αποτελεσματικές και λειτουργικές είναι οι οικονομικές βιβλιοθήκες, ανέφεραν, τόσο ποιοτικότερες είναι οι οικονομικές αναλύσεις των ερευνητών των γονεϊκών ιδρυμάτων. Οι μετέχοντες στην ημερίδα συμφώνησαν ότι   τελικός στόχος των οικονομικών βιβλιοθηκών πρέπει να είναι η ικανοποίηση των αυξημένων απαιτήσεων της κοινότητας των χρηστών τους.

Κατσιρίκου Ανθή Δρ. Βιβλιοθηκονομίας - Προϊσταμένη, Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Πειραιώς - Συντονίστρια, Κέντρα Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Ελλάδος
Διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας, Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Συντονίστρια των Κέντρων Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης Ελλάδος. Έχει διοργανώσει το 20ο Συνέδριο της IATUL (International Association of Technical University libraries, 1999 Χανιά), το IFLA Satellite Pre-conference Meeting of the Sci-Tech libraries Section, το 2010 στα Χανιά, ενώ από το 2009 συνδιοργανώνει το διεθνές Συνέδριο ποιοτικών και ποσοτικών μεθοδολογιών για βιβλιοθήκες, QQML, που φέτος θα γίνει στο Πανεπιστήμιο DesCartes στο Παρίσι, 26-29 Μαΐου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις στους εκδοτικούς οίκους World Scientific και De Gruyter Saur και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ακόμη, είναι chief editor του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης «QQML e-journal» που συμπεριλαμβάνεται στο DOAJ και στην EBSCOHOST. Είναι μέλος των Διεθνών οργανισμών IATUL, IFLA, LIBER, ALA και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης.

Σχετικές ομιλίες