Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ο Ανδρέας Κάλβος σήμερα: τα δικά του και τα δικά μας μεταίχμια

Κοσμόπουλος Δημήτρης, Αρβανιτάκης Δημήτρης

19 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 206

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Τομέας Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, το Μουσείο Μπενάκη και το περιοδικό "Νέα Ευθύνη", με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Κάλβου, οργάνωσαν επιστημονική εκδήλωση την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Συμμετείχαν έγκριτοι νεοελληνιστές και μελετητές του Κάλβου, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη συνεισφέρει στο πρόγραμμα της έκδοσης των Έργων του (κατά αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νάσος Βαγενάς, Ευριπίδης Γαραντούδης, Αγγέλα Γιώτη, Δημήτρης Κοσμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπελέζος, Λίνος Μπενάκης, Γιάννης Ξούριας, Σπύρος Ν. Παππάς και Μιχαήλ Πασχάλης).

Η εκδήλωση, που ήταν διαρθρωμένη σε τρία μέρη, στοχεύει στην ανάπτυξη του προβληματισμού γύρω από τη σημασία του έργου του Κάλβου, ως ιταλόγλωσσου και ελληνόγλωσσου ποιητή και λογίου, θεωρημένου από τη σημερινή σκοπιά: ποιες πλευρές του έργου του εξακολουθούν να μας ενδιαφέρουν σήμερα, από αισθητική και στοχαστική σκοπιά, και γιατί; Η εις βάθος ιστορικοποίηση του καλβικού έργου, ενταγμένου στις πολιτισμικές και ιδεολογικές συνθήκες της εποχής του, έτσι όπως επιτυγχάνεται από την έκδοση των Έργων, το φωτίζει με τρόπο διαφορετικό, αποκαλύπτοντάς μας έναν περισσότερο σύνθετο Κάλβο από αυτόν που γνωρίσαμε στο παρελθόν;

Κοσμόπουλος Δημήτρης Ποιητής - Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στη Μεσσηνία.  Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και Διευθυντής του περιοδικού Νέα Ευθύνη. Zει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2005 του απονεμήθηκε το βραβείο λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.

Έχει εκδώσει τα ποιητικά βιβλία: Λατομείο, Εκδ.  Κέδρος,(α΄ έκδ. 2002, β΄ έκδ. 2003), Του Νεκρού Αδελφού, Εκδ. Κέδρος (α΄ έκδ. 2003, β΄έκδ. 2005), Πουλιά της Νύχτας, Εκδ. Κέδρος, (2005), Ανάστασις του Ανδρέα Ταρκόφσκι, Εκδ. Ερατώ, (2008), Βραχύ χρονικό, Εκδ. Κέδρος 2009, Κρούσμα, (μια ποιητική συνομιλία με τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη), Εκδ. Κέδρος 2011 (β΄έκδοση, Απρίλιος 2011). Επίσης έχει εκδώσει τα βιβλία δοκιμίων: Τα όρια της φωνής-Δοκίμια για την νεοελληνική λογοτεχνία, Εκδ. Κέδρος (2006), Η πτήση του ιπταμένου-Ένα δοκίμιο ποιητικής, Εκδ. Ίνδικτος, (2007).

Με θέματα σχετικά από τον χώρο του δοκιμίου και της κριτικής κυκλοφόρησαν τρία βιβλία του: Τα όρια της φωνής (2006), Η πτήση του ιπτάμενου, Μια εισαγωγή στην ποίηση του Νάσου Βαγενά (2007), Ο απόκρημνος λυρισμός, Μελέτες για την ποίηση του Ηλία Λάγιου (2008).

Έχει συνεργαστεί με ποιήματα, δοκίμια και μεταφράσεις του, με τα περιοδικά: Νέα Εστία, Λέξη, Δέντρο, Εντευκτήριο, Τα Ποιητικά, Μανιφέστο, Σύναξη και άλλα, και με τις εφημερίδες Βήμα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, κ.ά..

Προσωπική Ιστοσελίδα του Δημήτρη Κοσμόπουλου

Αρβανιτάκης Δημήτρης Ιστορικός - Υπεύθυνος Τμήματος Εκδόσεων Μουσείου Μπενάκη

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ είναι ιστορικός, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του Ιονίου, την ιστορία της τοπικής και της εθνικής ιστοριογραφίας, την ιστορία της λογιοσύνης, τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών (18ος-19ος αι.). Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει μεταφράσει έργα δοκιμιακού και ιστορικού περιεχομένου, καθώς και έργα ιστορίας των πολιτικών ιδεών, υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συντονιστής της επτάτομης έκδοσης «Ανδρέας Κάλβος. Έργα και Αλληλογραφία» (Μουσείο Μπενάκη, 2014-2021), είναι μέλος της Γραμματείας του επιστημονικού περιοδικού Τα Ιστορικά και από το 2000 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων.

Μεταξύ των έργων του: Κοινωνικές αντιθέσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Το ρεμπελιό των ποπολάρων. 1628 (2001)˙ Στον δρόμο για τις πατρίδες (2010)˙ Απολογία της αυτοκτονίας (2012)˙ Η αγωγή του πολίτη. Η γαλλική παρουσία στο Ιόνιο (1797-1799) και το έθνος των Ελλήνων (2020)˙ Σπύρος Ι. Ασδραχάς. Εργογραφία και δοκιμή βιογραφίας (2021) κ.ά.

Σχετικές ομιλίες