Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ντίνος Κατσουρίδης: μια ζωή σαν σινεμά

Συνεργάτες και φίλοι του Ντίνου Κατσουρίδη

12 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:14 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2810
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Συνεργάτες και φίλοι του Ντίνου Κατσουρίδη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
12/12/2012

Διάρκεια
41:14

Εκδήλωση
Ένας χρόνος χωρίς τον Ντίνο Κατσουρίδη

Χώρος
Κινηματογράφος "Λαϊς" της "Ταινιοθήκης της Ελλάδος"

Διοργάνωση
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
κινηματογράφος, Ντίνος Κατσουρίδης

Στις 28 Νοεμβρίου 2011, έφυγε από τη ζωή ο Ντίνος Κατσουρίδης, «ο πληρέστερος έλληνας κινηματογραφιστής» όπως τον χαρακτήρισε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, μιλώντας για τον άνθρωπο που επί 60 ολόκληρα χρόνια διέπρεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ, υπέγραψε ως σκηνοθέτης  και παραγωγός μερικές από τις πιο αξιόλογες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, συνέδεσε το όνομά του με τις καλύτερες στιγμές της σταδιοδρομίας του Θανάση Βέγγου και στήριξε με κάθε τρόπο πολλούς νέους δημιουργούς.

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Ντίνου Κατσουρίδη και με την ευκαιρία της έκδοσης του αυτοβιογραφικού του βιβλίου «Αναζητώντας τον Κ.», η «Ταινιοθήκη της Ελλάδος» διοργάνωσε μια ειδική εκδήλωση μνήμης στην οποία προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της συντρόφου του, σκηνοθέτιδας Ισαβέλλας Μαυράκη με τίτλο «Ντίνος Κατσουρίδης, μια ζωή σαν σινεμά», μια ταινία που διατρέχει την επαγγελματική και προσωπική του ζωή μέσα από αφηγήσεις του ίδιου και διηγήσεις ανθρώπων που τον γνώρισαν. Πριν από την προβολή, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που συντόνισε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Τάκης Σπυριδάκης, συνεργάτες και φίλοι του Ντίνου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για  το σπουδαίο κινηματογραφιστή.

Στη βιντεοσκοπημένη καταγραφή της εκδήλωσης, κατά σειρά, μιλούν οι:

-Τάκης Βοϊλας, πολιτιστικός επιμελητής στο "Σπίτι της Κύπρου"
-Νίκος Καβουκίδης, διευθυντής φωτογραφίας - σκηνοθέτης
-Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου
-Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
-Μαρί-Λουίζ Νικολαϊδου, σκηνογράφος - ενδυματολόγος
-Πέμη Ζούνη, ηθοποιός
-Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης
-Μάρθα Καραγιάννη, ηθοποιός
-Έφη Ροδίτη, ηθοποιός
-Γιώργος Μυλωνάς, σεναριογράφος - σκηνοθέτης
-Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας - σεναριογράφος
-Ισαβέλλα Μαυράκη, σκηνοθέτις, σύντροφος του Ντίνου Κατσουρίδη 

Η παρουσίαση της εκδήλωσης από το blod ολοκληρώνεται με την προβολή ενός δεκάλεπτου αποσπάσματος από το ντοκιμαντέρ «Μια ζωή σαν σινεμά» το οποίο αναφέρεται στη δημιουργία της πιο γνωστής ταινίας του Κατσουρίδη, του φιλμ «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;»
 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Γεννήθηκε  στη Λευκωσία το 1927 και σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου. Σπούδασε, επίσης, επίσης οικονομικές επιστήμες και νομικά.

Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση με τον κινηματογράφο, ήταν ως βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Πικρό Ψωμί» το 1951.

Στη συνέχεια και για τα επόμενα οκτώ χρόνια εργάστηκε στη «Φίνος Φιλμ» όπου, ως οπερατέρ και φωτογράφος πλατό, θα δουλέψει σε 21 συνολικά ταινίες και θα συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του κινηματογράφου και του θεάτρου εκείνης της εποχής.
Προτού περάσει ο ίδιος στην σκηνοθεσία το 1960, ο Κατσουρίδης δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε πολλές ταινίες,  ανάμεσά στις οποίες «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Η ωραία των Αθηνών», «Το αμαξάκι», «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», κ.ά.  Στη σκηνοθεσία πέρασε με το φιλμ-νουάρ  «Έγκλημα στα παρασκήνια», ενώ ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές του δουλειές είναι η κωμωδία «Της κακομοίρας».

Από το 1970 μέχρι το 1982 Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα συνολικά  ταινίες δικής του παραγωγής, με πιο γνωστή το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» που γνώρισε τεράστια  καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

Έχοντας διατρέξει μια αξιοθαύμαστη πορεία και τιμηθεί με πάμπολλα βραβεία, ο Κατσουρίδης δεν έπαψε να εργάζεται ως το τέλος της ζωής του και – ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ – συνέδεσε το όνομά του με το έργο πολλών σημαντικών δημιουργών του νεώτερου ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, Ο Νίκος Νικολαϊδής, ο Βασίλης Βαφέας, κ.ά.
 

Συνεργάτες και φίλοι του Ντίνου Κατσουρίδη
Τάκης Σπυριδάκης, σκηνοθέτης - ηθοποιός
Τάκης Βοϊλας, πολιτιστικός επιμελητής στο "Σπίτι της Κύπρου"
Νίκος Καβουκίδης, διευθυντής φωτογραφίας - σκηνοθέτης
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου
Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης
Μαρί-Λουίζ Νικολαϊδου, σκηνογράφος - ενδυματολόγος
Πέμη Ζούνη, ηθοποιός
Βασίλης Βαφέας, σκηνοθέτης
Μάρθα Καραγιάννη, ηθοποιός
Έφη Ροδίτη, ηθοποιός
Γιώργος Μυλωνάς, σκηνοθέτης
Πέτρος Μάρκαρης, συγγραφέας - σεναριογράφος
Ισαβέλλα Μαυράκη, σκηνοθέτις, σύντροφος του Ντίνου Κατσουρίδη

Σχετικές ομιλίες

Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα; 115:45

Μαρ 07, 2013

Ελληνικό σινεμά: ρεύμα με ορίζοντα ή εφήμερη μόδα;

Ζώης Γιώργος Τζουμέρκας Σύλλας Παπαδημητρόπουλος Αργύρης Γεωργόπουλος Γιώργος Σακαρίδης Γιάννης Δημητρίου Ηλίας Ζιντζιρία Νεριτάν Ψύκου Ελίνα Ζουμπουλάκης Γιάννης Βενάρδου Ευάννα

Γλώσσα: Ελληνική

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα 158:12

Απρ 28, 2015

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα

Δημητρακάκη Άντζελα Γαζή Έφη Τραμπούλης Θεόφιλος Περούλης Κώστας Καγγελάρη Δηώ Δημητριάδης Δημήτρης Γκοτζαμάνης Κώστας Παπανικολάου Δημήτρης

Γλώσσα: Ελληνική