Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εικόνες αγώνων στα 35 mm

Γόδας Χρήστος

28 Μαρτίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 39:13 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2148
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γόδας Χρήστος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
28/03/2014

Διάρκεια
39:13

Εκδήλωση
Αγώνες Σώματος και Πνεύματος

Χώρος
Κτήριο "Κωστής Παλαμάς" του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διοργάνωση
Ίδρυμα Ωνάση

Κατηγορία
Αθλητισμός, Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
αθλητικοί αγώνες, κινηματογράφος, μυθοπλασία, μαραθώνιος

Η ημερίδα με θέμα “Αγώνες Σώματος και Πνεύματος” αποτελεί μέρος του προγράμματος ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, με το πρώτο συνέδριο του οποίου εγκαινιάστηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση τον Νοέμβριο του 2010.  Αποτελεί επίσης μέρος των δράσεων του ΕΣΠΑ με γενικό τίτλο ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ. 
 
Οι Διάλογοι των Αθηνών εξαρχής επικεντρώθηκαν σε θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο υιοθετώντας διαχρονική προσέγγιση και διεπιστημονική οπτική. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στοιχεία είναι εμφανή και στο δομικό περιεχόμενο των παρουσιάσεων που έριξαν φως στις διάφορες θεματικές ενότητες των αγώνων. Το θέμα προσέγγισαν διακεκριμένες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών από μία διαχρονική και διεπιστημονική οπτική εστιάζοντας σε αγώνες αθλητικούς, ποιητικούς, λογοτεχνικούς, μουσικούς και φτάνοντας μέχρι τους σύγχρονους Μαραθώνιους.
 
Ενδιαφέρον παρουσίασε η τελικά κοινώς αποδεκτή υπόθεση εργασίας για τη σωματικότητα του πνευματικού αγώνα και την πνευματικότητα του σωματικού. Από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας οι αγώνες προϋποθέτουν τον άλλον, την κοινότητα, την άμιλλα τον συναγωνισμό, τον διαγωνισμό που στην αρνητική του μορφή γίνεται κακώς εννοούμενος ανταγωνισμός. 
 
Με την ηθική διάσταση του αγώνα και του ευ αγωνίζεσθαι ασχολήθηκαν κάποιοι από τους ομιλητές, καταθέτοντας ο καθένας τον προβληματισμό της επιστήμης του, αλλά και της προσωπικής του προσέγγισης. Μακριά από κάθε εξιδανίκευση του παρελθόντος, ανακοινώσεις που εστίασαν στους αρχαίους αγώνες κατέδειξαν και την αρνητική πλευρά αθλημάτων (όπως το παγκρατίων και η πυγμαχία διασυνδέονται με το μίασμα καθώς προκαλούν αιματοχυσία) αλλά και αθλητών, κάποιοι από τους οποίους θεώρησαν τη νίκη αυτοσκοπό ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό το βαθύτερο νόημα του αγώνα. Κοινωνικές προσεγγίσεις του ρόλου του αθλητισμού στην αρχαιότητα, τους μέσους, αλλά και νεώτερους χρόνους, δείχνουν βαθύτερες ανθρωπολογικές αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν τις διάφορες ιστορικές περιόδους. 
 
Τέλος, η σύγχρονη αντίληψη του αγώνα τον συνδέει αφενός με τον επαγγελματισμό των αθλητικών διοργανώσεων, αφετέρου όμως τον συνδέει με την ευγένεια του εθελοντισμού, της κοινωνικής συμμετοχικότητας, της σωτήριας διεξόδου από περιοριστικές συνθήκες καθημερινής ζωής. 
 
Με το αποτύπωμα των αγώνων στα 35 μιλιμέτρ, τους Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις, τη μαρτυρία σημερινών Μαραθωνοδρόμων και τις προσπάθειες για τη διάδοση του πνεύματος του Ολυμπισμού κλείνει άλλος ένας κύκλος των Διαλόγων των Αθηνών παραδίδοντας τη σκυτάλη του ευαίσθητου προβληματισμού για το χθες και το σήμερα στο μέλλον.
 
Τον επιστημονικό συντονισμό της ημερίδας είχε η Δρ Νίκη Τσιρώνη, ερευνήτρια του ΕΙΕ και εταίρος του Πανεπιστήμιου του Harvard και το συντονισμό των ομιλητών ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Διαλόγων των Αθηνών, ο οποίος στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης.
 

Γόδας Χρήστος Σκηνοθέτης

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά με καταγωγή από τις Κυδωνίες της Μ. Ασίας. Σπούδασε Κοινωνική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1994 αποφοίτησε από τη σχολή κινηματογράφου ‘Λ. Σταυράκου’. Το 2002 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές Film Directing: Master of Fine Arts (Dean’ s list) στο University of Miami, για τις οποίες έλαβε υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», από το ΙΚΥ καθώς και απ’ το  University of Miami (Teaching Assistantship). Έγραψε το σενάριο, έκανε τη παραγωγή και σκηνοθέτησε τέσσερις μικρού μήκους ταινίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και τις ΗΠΑ: “Dreams of Clay” Ελλάδα-ΗΠΑ 2002, “T-BEAR” ΗΠΑ 2001, “Το κλειδί στη κλειδαριά” Ισπανία 1999, “Δυο μέτρα γης” Ελλάδα 1994. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως βοηθός σκηνοθέτη, βοηθός παραγωγής, διαφημιστικά spots,  τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, ελληνικής και διεθνούς παραγωγής: “Οι περιπέτειες του νεαρού Ιντιάνα Τζόουνς” (Lucas Films) 1994, “O Jerusalem” 2005. Σκηνοθέτησε διαφημιστικά spots, και εργάστηκε σαν υποδιευθυντής μετάδοσης αθλήματος για την ΑΟΒ, στη μετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Πανεπιστημιακής ομάδας βόλεϊ και αυτής των Εφήβων, καθώς και αθλητής ιστιοπλοΐας στον ΝΟΠΦ απ’ όπου και απέκτησε πτυχίο ιστιοπλοΐας. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό  ποίησης της Χορωδίας και Ορχήστρας Νέων. Για πολλά χρόνια εργάστηκε  σαν αρχηγός group/ξεναγός, ταξιδεύοντας σε 32 χώρες, της Ευρώπης, Ασίας, Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Σχετικές ομιλίες