Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κάτι τρέχει με την ελληνική οικογένεια. Από την oικογένεια-κορνίζα στην oικογένεια-βραχυκύκλωμα

Δημητρακάκη Άντζελα, Γαζή Έφη, Τραμπούλης Θεόφιλος, Περούλης Κώστας, Καγγελάρη Δηώ, Δημητριάδης Δημήτρης, Γκοτζαμάνης Κώστας, Παπανικολάου Δημήτρης

28 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 158:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2536
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Σύμβολο ταυτότητας, αλλά και σημείο προβληματισμού. Εικόνα συγκίνησης, αλλά και αλληγορία μιας βαθιάς κρίσης. Τον τελευταίο καιρό, η ελληνική οικογένεια έχει γίνει εκ νέου θέμα ανάλυσης και κριτικής, τη στιγμή που επανέρχεται ως βασικό μοτίβο καλλιτεχνικού προβληματισμού στον κινηματογράφο, στο θέατρο, στη λογοτεχνία και στα εικαστικά. 

Κι αν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε την ελληνική οικογένεια ως σταθερό σημείο αναφοράς -μια οικογένεια κορνίζα-, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπουμε μια εικόνα ελληνικής οικογένειας σε κρίση και αδιέξοδο -μια οικογένεια βραχυκύκλωμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; 

Το ερώτημα θα απασχολήσει κοινό και ομιλητές σε μια βραδιά, που στόχο έχει να θέσει αρχικούς προβληματισμούς και να ανοίξει τη συζήτηση. Οι ομιλητές θα προσεγγίσουν από διαφορετικές πλευρές τόσο την εικόνα της «Αγίας ελληνικής οικογένειας», όσο και τον τρόπο που η οικογένεια εμφανίζεται ως θέμα στην ελληνική δημόσια σφαίρα τα τελευταία χρόνια –από τον προβληματισμό για την επιβίωση των οικογενειακών δεσμών εν μέσω κρίσης, έως την «έκρηξη» της συγκεκριμένης θεματικής στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη λογοτεχνία. 

Συμμετέχουν οι:

Άντζελα Δημητρακάκη: Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου

Έφη Γαζή: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Θεόφιλος Τραμπούλης: Κριτικός τέχνης

Κώστας Περούλης: Συγγραφέας, σεναριογράφος

Δηώ Καγγελάρη: Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Δημήτρης Δημητριάδης: Συγγραφέας

Κώστας Γκοτζαμάνης: Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

Συντονισμός:

Δημήτρης Παπανικολάου: Aναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Επιμέλεια:

Δημήτρης Παπανικολάου

Αφροδίτη Παναγιωτάκου

Δημητρακάκη Άντζελα Συγγραφέας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης, Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου
Η Άντζελα Δημητρακάκη γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1968. Με σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και στα πανεπιστήμια Essex και Reading της Μεγάλης Βρετανίας, έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο, με έμφαση στην πολιτική διάσταση και την παρεμβατικότητα της τέχνης από τη δεκαετία του '70 έως σήμερα. Εκτός από τη συλλογή διηγημάτων Το άνοιγμα της μύτης (Οξύ, 1999), έχει γράψει τα μυθιστορήματα Ανταρκτική (Οξύ, 1997), Αντιθάλασσα (Οξύ, 2002), Το μανιφέστο της ήττας (Εστία, 2006), Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα (Εστία, 2009) κ.ά., ενώ διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ανθολογίες. Διδάσκει θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Γαζή Έφη Καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστοριογραφίας και της Νεότερης Ιστορίας, Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Η Έφη Γαζή είναι Καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστοριογραφίας και της Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συγκριτική Ιστορία (Master in Comparative History) από τo Πανεπιστήμιο του Essex (Βρετανία) και Διδακτορικό Δίπλωμα με διάκριση στην Ιστορία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό ΄Ιδρυμα της Φλωρεντίας (1997). Υπήρξε Μεταδιδακτορική Υπότροφος στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (1998). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Αθηνών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και Brown (Η.Π.Α.). Διετέλεσε Επισκέπτρια Ερευνήτρια (Research Fellow) στο Κολέγιο Birkbeck του Λονδίνου (2007-8) και στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας (Institut für Griechische und Lateinische Philologie) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (2015). Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες Scientific National History. The Greek Case in Comparative Perspective (2000), Ο Δεύτερος Βίος των Τριών Ιεραρχών. Μια γενεαλογία του ‘ελληνοχριστιανικού πολιτισμού’ (2004), Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Ιστορία ενός συνθήματος (2011), Άγνωστη Χώρα. Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα (2020) καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους γύρω από την ιστορία της ιστοριογραφίας, τη θεωρία και τη μεθοδολογία της ιστορίας, την ιδεολογία και την πολιτική κουλτούρα, την πολιτισμική και διανοητική ιστορία. Είναι επιμελήτρια τριών τευχών του περιοδικού Historein. Από κοινού με τον Μ. Αυγερίδη και τον Κ. Κορνέτη, επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων (2015).

Τραμπούλης Θεόφιλος Κριτικός τέχνης

O Θεόφιλος Τραµπούλης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία και γλωσσολογία στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήµιο της Σορβόννης. Είναι μεταφραστής, επιμελητής βιβλίων και καταλόγων τέχνης και, περιστασιακά, δημοσιογράφος, επιμελητής εκθέσεων και τεχνοκριτικός.

Περούλης Κώστας Συγγραφέας, σεναριογράφος
Ο Κώστας Περούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και είναι δικηγόρος Πειραιώς. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές Κοινωνιολογίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει συνυπογράψει με τον Αλέξανδρο Αβρανά το σενάριο για την ταινία Miss Violence, που το 2013 απέσπασε, μεταξύ άλλων διεθνών βραβείων, τον Αργυρό Λέοντα στο 70ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, καθώς και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο 24ο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον σκηνοθέτη, συνυπογράφει ένα νέο σενάριο που είναι προγραμματισμένο να γυριστεί το φθινόπωρο του 2016. Το φθινόπωρο του 2015 έχει προγραμματιστεί να εκδοθεί η συλλογή διηγημάτων του με τον προσωρινό τίτλο Σειρά Επαγγελμάτων από τον εκδοτικό οίκο Αντίποδες.
Καγγελάρη Δηώ Θεατρολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Η Δηώ Καγγελάρη είναι Θεατρολόγος, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται οι όροι του μοντέρνου στο θέατρο, η σχέση θεάτρου και ιστορίας, ο διάλογος μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής σκηνής, η σκηνική ερμηνεία του αρχαίου δράματος. Είναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Διετέλεσε σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2006-2015). Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού βραβείου θεάτρου Europe Prize New Theatrical Realities.

Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι ΙΙΙ-Νέα Σορβόννη και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΘ. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο συγγραφικό της έργο ασχολείται με την ιστορία του θεάτρου.
Δημητριάδης Δημήτρης Συγγραφέας, Μεταφραστής

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1944. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Βρυξέλλες, από το 1963 μέχρι το 1968. Εκεί έγραψε, το 1965-66, το πρώτο θεατρικό του έργο, Η τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά, το οποίο ανέβασε ο Patrice Chereau, το 1968, στο Theatre de la Commune d’ Aubervilliers του Παρισιού. Το 1978 εκδόθηκε το πρώτο του πεζογράφημα, Πεθαίνω σαν χώρα, και το 1980 η ποιητική ενότητα Κατάλογοι 1-4. Μετέφρασε έργα των Jean Genet, Maurice Blanchot, Georges Bataille, Gérard de Nerval, Honoré de Balzac, Witold Gombrowicz, Bernard-Marie Koltès, Tennessee Williams, Molière, William Shakespeare, Marguerite Duras, Georges Courteline, Samuel Beckett, Ευριπίδη και Αισχύλου.

Επιλογή έργων του: Πεθαίνω σαν χώρα, περ. Ausblicke, τχ. 34-35, Απρίλιος 1978, Λέσχη 1979, Άγρα 1980, Σαιξπηρικόν 2010 / Κατάλογοι 1-4 Άγρα, 1980 / Η τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά, Άκμων, 1981, Νεφέλη, 2005 / Η νέα εκκλησία του αίματος, Άγρα, 1983, Η απόρρητη αλήθεια του κόσμου, Χάρτης τχ. 14, 1985, Άγρα 1985 / Η ανθρωπωδία: Η ανάθεση, Προοίμιο σε μια χιλιετία, Άγρα, 1986 / Κατάλογοι 5-8: Οι σκηνές του μαρτυρίου, Άγρα, 1986 / Το ύψωμα, Άγρα 1989 / Η άγνωστη αρμονία του άλλου αιώνα, Άγρα, 1992 / Κατάλογοι 9: Οι ορισμοί, Άγρα, 1994 / Η αρχή της ζωής, Άγρα 1995 / Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή, Θέατρου του Νότου 2000, Ίνδικτος 2008 / Λήθη, Άγρα 2000, Σαιξπηρικόν 2011 / Κατάλογοι 10-12, Άγρα 2001 / Η ανθρωπωδία: Μια ατελής χιλιετία 1, Καστανιώτης 2002 / Η ανθρωπωδία: Μια ατελής χιλιετία 7, Καστανιώτης 2002 / Διαδικασίες διακανονισμού διαφορών, Ανατολικός, 2003 / Ομηριάδα: Τρίπτυχο, Ίνδικτος 2007 / Η μεταφορά, Άγρα 2007 / Insenso, Ίνδικτος 2007, Σαιξπηρικόν 2013 / Χρύσιππος, Ίνδικτος 2008 / Το άγγιγμα του βυθού, Ίνδικτος, 2008 / Τόκος, Νέα σκηνή 2010 / Ό,τι πιο πολύ ποθείς, Διάπυρον, 2011 / Ο ευαγγελισμός της Κασσάνδρας, Σαιξπηρικόν, 2012 / Φαέθων, Σαιξπηρικόν, 2013 / Η εκκένωση, Σαιξπηρικόν 2013 / Ο κυκλισμός του τετραγώνου, Νεφέλη 2013 / Πολιτισμός, poema 2013 / To απρόσβατο, Alloglotta, 2013 / Stroheim, Σαιξπηρικόν 2015 / Τρωάς, Νεφέλη, 2015 / Η ανθρωπωδία: Μια ατελής χιλιετία 5, Σμίλη, 2015 / Θερισμός, Νεφέλη, 2017 / Ο γύρος του κόμπου, Νεφέλη 2017 / Η άνθρωπος, Σαιξπηρικόν 2017 / Κατάλογοι 1-14, Το Ροδακιό, 2018.

Γκοτζαμάνης Κώστας Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Ο Κώστας Γκοτζαμάνης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1957. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ την περίοδο 1975-81. Από το 1988 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και την επιμέλεια βιβλίων σχετικών με το αντικείμενο της ψυχιατρικής. Δημιούργησε και διευθύνει το επιστημονικό θεραπευτικό κέντρο «Τόπος Ψυχοθεραπείας», που αποτελεί έναν τόπο συνάντησης κλασικών και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων. Πιο πρόσφατο βιβλίο του: Μεγαλώνοντας με το παιδί μου (εκδόσεις Πατάκη, 2014).

Παπανικολάου Δημήτρης Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης - Συγγραφέας

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Σπούδασε Κλασική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συγκριτική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στις πολιτισμικές σπουδές και τη θεωρία της σεξουαλικότητας. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού UNFOLLOW και τακτικός συνεργάτης της "Αυγής".

Σχετικές ομιλίες