Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ναρκισσισμός και Τέχνη

Μανιαδάκης Γρηγόρης

17 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 51:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 4463
Ομιλητές
Μανιαδάκης Γρηγόρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
17/10/2011

Διάρκεια
51:24

Εκδήλωση
Εκδηλώσεις Πινακοθήκης Γρηγοριάδη

Χώρος
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Διοργάνωση
Πινακοθήκη Γρηγοριάδη

Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
ναρκισσισμός, ψυχισμός, έργο τέχνης, καλλιτέχνης

Για την ψυχανάλυση την ο ναρκισσισμός ορίζεται ως «αγάπη που απευθύνεται στην εικόνα του ίδιου του εαυτού». Ωστόσο, με δεδομένη τη σημασία του άλλου στην ψυχική ζωή (με προεξάρχον σχετικό παράδειγμα τη σχέση μητέρας - βρέφους) «υπό [μια] έννοια το εγώ αυτοπροσδιορίζεται μέσω της ταύτισης με την εικόνα του άλλου», δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο θα περιεχθούν και θα νοηματοδοτηθούν από τον ψυχισμό του άλλου πλευρές της εμπειρίας του εαυτού, είναι καθοριστικός για το τι αναγνωρίζει κανείς ως εικόνα του εαυτού του, καθώς και για το τι αισθήματα έχει για αυτό. Στη διάλεξη συζητούνται ορισμένες ψυχαναλυτικές θεωρήσεις της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας, του έργου τέχνης και της απήχησής του στο κοινό, και επιχειρείται η προσέγγιση του έργου τέχνης ως δεκτικού νοηματοδοτικού υποδοχέα, ως περιέχοντος, σύμφωνα με την ψυχαναλυτική ορολογία, των μη νοηματοδοτημένων μερών του ψυχισμού, τόσο του καλλιτέχνη, όσο και του κοινού, ως «συμπληρώματος» δηλαδή της εικόνας του εαυτού.

Εξετάζεται επίσης η σχέση κοινού και καλλιτέχνη, ως αμφίδρομη σχέση νοηματοδότησης. Δίνεται έμφαση στη σημασία της ελεύθερης, παντοδυναμικής χρήσης του υλικού από τον καλλιτέχνη και αντίστοιχα στη δυνατότητα μιας κατά βούληση πρόσληψής του από τον θεατή (ως διεργασίες ομόλογες μιας ιδεωδώς αρμονικής σχέσης μητέρας – βρέφους). Τέλος, διατυπώνονται ορισμένες υποθέσεις σχετικά με τη σημασία των μορφικών στοιχείων του έργου τέχνης και συζητούνται σχετικά παραδείγματα. .

Μανιαδάκης Γρηγόρης Ψυχίατρος, Ψυχαναλυτής

Ο Γρηγόρης Μανιαδάκης είναι ψυχίατρος, συντονιστής του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και επιστημονικός συνεργάτης της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης ψυχαναλυτής, πρόσεδρο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Έχει δημοσιεύσει κείμενα για την ψυχαναλυτική θεραπεία των οριακών και ναρκισσιστικών διαταραχών καθώς και για την ψυχαναλυτική προσέγγιση της τέχνης και της δημιουργικότητας. Έχει επιμεληθεί την έκδοση βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Μαρία Βοναπάρτη, πρόσωπο της Ιστορίας και της Ψυχανάλυσης (2006, μαζί με τους Γρ. Βασλαματζή και Δ. Ρήγα), καθώς και την ελληνική έκδοση του Λεξικού της Κλαϊνικής Σκέψης του R. Hinshelwood  (2008, μαζί με τη Γ. Χαλκιά). Στον χώρο της λογοτεχνίας, έχει εκδώσει τις ποιητικές  συλλογές Νίκη (Ποταμός, 1998) και  Ο Φωταγωγός: χρονικά μιας παιδικής αρρώστιας (Γαβριηλίδης, 2008).

Σχετικές ομιλίες