Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μikis Τheodorakis, his music and politics

Δημαράς Πάνος, Μεράκου Στεφανία, Κούτουλας Αστέρης, Παπαγεωργίου Τατιάνα, Δεμερτζής Γιώργος, Μαράτος Ανδρέας, Holst-Warhaft Gail, Φαραντούρη Μαρία

27 Σεπτεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:51:50 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 214

Ένα πολυαναμενόμενο βιβλίο για τον Μίκη Θεοδωράκη, γραμμένο από την επίσημη βιογράφο του, την Αυστραλή Gail Holst-Warhaft, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Γιάννης Μαρίνος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πλαισιωμένη από μελετητές και συνεργάτες του μεγάλου μουσουργού, η ίδια η συγγραφέας μίλησε για το νέο της βιβλίο με τίτλο Μikis Τheodorakis, his music and politics (Gail Holst-Warhaft, Cambridge Scholars Publishing, Durrell Studies 7, 2023).

Πρόκειται για την μοναδική πλήρη μουσική βιογραφία στα αγγλικά του Μίκη Θεοδωράκη (1925-2021), του πλέον παγκόσμια γνωστού Έλληνα συνθέτη. Η πρώτη έκδοση (1980) γράφτηκε με τη συνδρομή και την υποστήριξη του ίδιου του Θεοδωράκη. Η νέα έκδοση κυκλοφορεί μετά τον θάνατο του συνθέτη και επεκτείνει την αξιολόγηση του έργου του στις όπερες, τις συμφωνίες και άλλα έργα που συνέθεσε από το 1980 και μετά. Ως πολιτική φυσιογνωμία στη σύγχρονη Ελλάδα, ο Θεοδωράκης ενσάρκωσε το πνεύμα της αντίστασης στην κατάχρηση της εξουσίας, από τη ναζιστική κατοχή της χώρας του και τον επόμενο εμφύλιο πόλεμο μέχρι την στρατιωτική δικτατορία του 1967-74 και ακόμα πιο μετά. Βασισμένη στην προσωπική φιλία και συνεργασία της συγγραφέως με τον Θεοδωράκη, αυτή η μουσική βιογραφία είναι ταυτόχρονα μια παθιασμένη και αξιόπιστη αφήγηση του έργου ζωής ενός ανθρώπου που εκτός από μεγάλος συνθέτης έγινε και λαϊκός ήρωας σε μια εποχή αγωνίας.

ΜΙΛΟΥΝ
Γιώργος Δεμερτζής, Αστέρης Κούτουλας, Ανδρέας Μαράτος, Στεφανία Μεράκου, Τατιάνα Παπαγεωργίου, Gail Holst-Warhaft

Ακολουθεί μουσικό μέρος.

ΦΩΝΗ
Μαρία Φαραντούρη

ΠΙΑΝΟ
Τατιάνα Παπαγεωργίου

Δημαράς Πάνος Πρόεδρος, Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής

Ο Πάνος Δημαράς είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος - Διευθύντρια, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Κούτουλας Αστέρης Μουσικός παραγωγός
Παπαγεωργίου Τατιάνα Πιανίστα
Δεμερτζής Γιώργος Βιολιστής
Μαράτος Ανδρέας Ζωγράφος - Συγγραφέας
Holst-Warhaft Gail Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Cornell - Συγγραφέας

Εκτός από ποιήτρια, η Gail Holst-Warhaft έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος, ραδιοτηλεοπτική παραγωγός, πεζογράφος, καθηγήτρια πανεπιστημίου, μουσικός και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αυστραλία, από όπου έφυγε το 1965 για να ζήσει στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της χούντας (1967-1974), επέστρεψε στην Αυστραλία, σπούδασε τσέμπαλο και έγινε δημοσιογράφος. Στη δεκαετία του 1970 έπαιξε με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, μεταξύ των οποίων ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Μαρίζα Κωχ. Το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Road to Rembetika κυκλοφόρησε το 1975, ενώ το δεύτερο με τίτλο Theodorakis: Myth and Politics in Modern Greek Music το 1980. Αφού μετακόμισε στην πόλη Ithaca της Νέας Υόρκης, παντρεύτηκε, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στη Συγκριτική Λογοτεχνία και έκανε οικογένεια. Στη δεκαετία του 1990 έγραψε δύο βιβλία για το θρήνο και τη θλίψη (Dangerous Voices: Women’s Laments and Greek Literature και The Cue for Passion), μετέφρασε έργα του Νίκου Καββαδία και άλλων Ελλήνων συγγραφέων, και άρχισε να δημοσιεύει δική της ποίηση. Ίδρυσε πρόγραμμα για τη διάδοση των Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Cornell όπου δίδαξε ελληνική λογοτεχνία. Το 2009, για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού στη Μεσόγειο, συνεργάστηκε με καθηγητές και φοιτητές για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Σαντορίνη και την Κρήτη. Πρόσφατες δημοσιεύσεις της είναι τα βιβλία The Fall of Athens (ποίηση και πεζό, 2016), The House with the Scorpions (επιλεγμένα ποιήματα και στίχοι τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, 2020), Nisiotika: Music, Dances and Bitter-Sweet Songs of the Aegean Islands (Σεπτέμβριος 2021), καθώς και ένα παιδικό βιβλίο στα ελληνικά με τίτλο Ένα ταξίδι στα ρεμπέτικα για μικρούς και μεγάλους (Fagotto, 2022).

Φαραντούρη Μαρία Τραγουδίστρια

Σχετικές ομιλίες

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί 00:20:00

Σεπ 25, 2019

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ «Η αρχαία ελληνική τραγωδία στο μεταίχμιο πολιτικής και παράστασης» - Χαιρετισμοί

Μαγγίνης Γιώργης Ιωάννου Σιλουανός Γιατρομανωλάκης Νικόλας Χαλδαιάκης Αχιλλέας Παπαθανασίου Σίσσυ Σταματοπούλου - Βασιλάκου Χρυσόθεμις

Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική