Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Μια μηχανή big bang στο φεγγάρι

Beacham James

29 Απριλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 68:22 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 312
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ομιλία αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του “Athens Science Festival 2018” που διοργάνωσαν ο Εκπαιδευτικός οργανισμός “Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo”, το Βρετανικό Συμβούλιο, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Ανδρονίων (LHC) του CERN χτίστηκε για έναν σκοπό: Να εξερευνήσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Το 2015 ξεκίνησε να συντρίβει πρωτόνια χρησιμοποιώντας την υψηλότερη ενέργεια που επιτεύχθηκε ποτέ σε έναν επιταχυντή, ξεκινώντας έτσι ένα ερευνητικό πρόγραμμα είκοσι ετών. Τα πειράματα αυτά επαναδημιουργούν συνθήκες του σύμπαντος μόλις μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, και αυτό που οι φυσικοί μαθαίνουν μέχρι τώρα είναι ότι το σύμπαν φαίνεται να είναι εξαιρετικά παράξενο. Αλλά για να κατανοήσουμε πόσο παράξενο είναι φαίνεται ότι πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση. Στην επόμενη φάση του πειράματος στον επιταχυντή πιθανότατα να χρησιμοποιηθεί οκτώ φορές μεγαλύτερη ενέργεια, αλλά πόσο παραπάνω θα πρέπει να πάμε; Ο φυσικός σωματιδίων James Beacham διερευνά όσα πιθανόν να μπορούν να μάθουν οι μελλοντικές γενιές από έναν σωματιδιακό επιταχυντή στο φεγγάρι – όπως το αν τελικά ζούμε σε ένα μετα-σύμπαν – και τι σημασία έχουν τέτοια τεράστια έργα για την κοινωνία.

Beacham James Φυσικός σωματιδίων, Πείραμα ATLAS στο CERN

O James Beacham είναι Φυσικός σωματιδίων στο Πείραμα ATLAS στο CERN.

Ως μέλος της ομάδας ATLAS, που συνέβαλαν στην ανακάλυψη του μποζόνιου Higgs το 2012, στο Large Hadron Collider του CERN, ο James Beacham αναζητά αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη νέων σωματιδίων που θα μπορούσαν να δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη αναπάντητα ερωτήματα της φυσικής. Ο James Beacham ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης το 2014 και είναι σήμερα μεταδιδακτορικός Eρευνητής στην ομάδα του ATLAS του πανεπιστημίου του Οχάιο με βάση την Γενεύη στην Ελβετία. Εκτός από την δειξαγωγή της έρευνάς του, είναι συχνός ομιλητής σε δημοφιλή επιστημονικά και τεχνολογικά συνέδρια και σε εκδηλώσεις τέχνης / επιστήμης ανά τον κόσμο. ‘Εχει μιλήσει για την τεχνητή νοημοσύνη στο BBC και για την σκοτεινή ύλη στο Gizmodo. Πρωτού γίνει φυσικός εκπαιδεύτηκε ως κινηματογραφιστής και έχει πάθος για το πώς μπορεί να συνδεθεί η φυσική σωματιδίων υψηλής ενέργειας με την εξερευνητική τέχνη, του κινηματογράφου και της μουσικής.

Σχετικές ομιλίες