Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

«καταρκυθμεύω»: Ανάπτυξη ενός συλλογισμού για τη νέα ελληνικότητα στη μουσική και στη σχέση της με την νέα λογοτεχνία

Τσαλαχούρης Φίλιππος, Μεράκου Στεφανία

1 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:30:37 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 546
Ομιλητές
Τσαλαχούρης Φίλιππος
Μεράκου Στεφανία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
01/03/2022

Διάρκεια
01:30:37

Εκδήλωση
Διαλέξεις της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Χώρος
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη - Αίθουσα Διδασκαλίας Βιβλιοθήκης

Διοργάνωση
Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» - Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής»

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
ποίηση, μουσική δημιουργία, Οδυσσέας Ελύτης, ποιητής, συνθέτης

Ο συνθέτης και Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών Φίλιππος Τσαλαχούρης επέλεξε τη λέξη «καταρκυθμεύω» για να αναπτύξει σκέψεις που αφορούν στη σχέση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας με τη σύγχρονη ποίηση, σε μια ιδιαίτερη βραδιά που διοργάνωσε η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» την Τρίτη 1 Μαρτίου. Η ομιλία πλαισιώνεται από την παρουσίαση μιας σειράς λιντ για φωνή και πιάνο του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε ποίηση των σημαντικών ποιητών εν ζωή Διονύση Καψάλη, Γιάννη Μεταξά, Τίτου Πατρίκιου, Γιώργου Ψάλτη και Χάρη Ιωσήφ.

«καταρκυθμεύω»: Ο Ελύτης δημιούργησε αυτή την ηχητική λέξη χωρίς να παραθέτει το τι σημαίνει και την συμπεριέλαβε στην συλλογή του Τα Ελεγεία της Οξώπετρας με την τόλμη του ποιητή που δημιουργεί κάτι από το τίποτε, που προτείνει έναν δρόμο.

Η μουσική διαχρονικά δεν εμπνεόταν απλώς από την ποίηση. Στις περισσότερες ιστορικές περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας η ποίηση υπήρξε η αφετηρία, ο ιδεολογικός και αισθητικός δρόμος, η ίδια η μουσική. Μήπως αυτές οι δύο τέχνες έχουν αποκοπεί και ακολουθούν ανεξάρτητες, παράλληλες διαδρομές; Πόσο γνωρίζουν οι δημιουργοί της τέχνης της ποίησης τους σύγχρονους συνθέτες και το αντίστροφο;

Αυτό είναι το θέμα της ομιλίας που κλείνει με το μουσικό μέρος που έχουν αναλάβει σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών με την καθοδήγηση στο πιάνο της καθηγήτριας του Ωδείου Αθηνών Βικτωρίας Κιαζίμη. Την εκδήλωση προλογίζει η Στεφανία Μεράκου, μουσικολόγος και διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη».

Τραγουδούν:
Πάρις Δημάτσας (τάξη Ιουλίας Τρούσα)
Κωνσταντίνα Κομνηνού (τάξη Βαγγέλη Χατζησήμου)
Κάριν Σαντμάιερ (τάξη Ιουλίας Τρούσα)
Ειρήνη Πετροπούλου (τάξη Μυρσίνης Μαργαρίτη)
Περσεφόνη Μαρτάκου, βιολοντσέλο (τάξη Έλλης Φιλίππου)

Τσαλαχούρης Φίλιππος Συνθέτης

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης (*1969) σπούδασε φλάουτο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία. Ανάμεσα στα 130 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι έξη Συμφωνίες, μονόπρακτες όπερες, Κοντσέρτα, έργα μουσικής δωματίου, χορωδιακά, τραγούδια κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από το 1991 μέχρι το 2005. Τακτικό μέλος της Ιονικής Ακαδημίας. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το Μάιο του 1996. Είναι Διευθυντής των Μουσικών Σχολών και καθηγητής της Σύνθεσης και της Ιστορίας της Μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Παπαϊωάννου.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος - Διευθύντρια, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη"

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Σχετικές ομιλίες

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών 00:51:48

Οκτ 12, 2020

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών

Χουζούρη Έλενα Χουλιάρας Γιώργος Δουλαβέρα Νάντια Μηλιώτης Παναγιώτης Κουλούρη Μαρία Μαργαρίτη Ειρήνη Σιώζιου Δανάη Μάρβιν Παυλίνα Τανάγρη Μελίνα Μαυρίδου Ευαγγελία

Γλώσσα: Ελληνική