Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ιστορικά θέματα που αναφύονται μέσα από τα κόμικς

Αποστολίδης Τάσος

7 Μαΐου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 27

Τα κόμικς έχουν τη δυνατότητα να αφηγηθούν θέματα που προέρχονται από τον πραγματικό ή τον φανταστικό κόσμο, ακριβώς γιατί μπορούν να συνδυάσουν την αλήθεια με τον μύθο ή τον ρεαλισμό με την υπερβολή. 

Η Ιστορία τροφοδοτεί, παγκοσμίως, με θέματά της όλες τις Καλές Τέχνες και βέβαια και την 9η. Στην Ελλάδα, από τη δεκαετία του΄50 εκδίδονται συνεχώς «Ιστορικά κόμικς», έως τις μέρες μας που κυκλοφορούν τα «Ιστορικά μυθιστορηματικά εικονογραφηγήματα».

Θα αναφερθώ μόνο σε έργα συνεργατών και δικά μου.
Στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (εκδόσεις Ίκαρος) των Αλέκου Παπαδάτου, Αβραάμ Κάουα και Annie Di Donna, μέσα από τη διήγηση ενός Αθηναίου της εποχής εκείνης, βλέπουμε τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάργηση της τυραννίας και στην εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας από τον Καλλισθένη.
Οι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ (εκδόσεις Grafo AE) με εικόνες Νάσου Βακάλη και δικό μου σενάριο, περιγράφουν -μέσα από την τρυφερή ιστορία της Λυδίας και του Καλλία- την 87η Ολυμπιάδα που έγινε το 432 π. Χ, ένα χρόνο πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Στο έργο φαίνεται ιδιαίτερα η συμβολή της εικόνας στην αφήγηση, αφού αναπαριστάνεται όλο το τοπίο της Ιερής Άλτης της Ολυμπίας με τα κτίρια και τους αθλητικούς χώρους.
ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ (εκδόσεις Μεταίχμιο) τις διασκευάσαμε σε κόμικς με τον Γιώργο Ακοκαλίδη. Ο μεγάλος κωμωδιογράφος ήταν ο «επιθεωρησιογράφος» της εποχής του, εποχή του Πελοποννησιακού πολέμου. Σε κάθε κωμωδία του έθιγε θέματα που είχαν σχέση την έκβαση του πολέμου και τις επιπτώσεις στους πολίτες.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ (εκδόσεις Ίκαρος), εικόνες Αλέκου Παπαδάτου, σενάριο δικό μου. Τη ζωή και το έργο του μεγάλου Μακεδόνα φιλοσόφου, μας διηγείται ο Θεόφραστος, συνεργάτης του Αριστοτέλη. Η άνθιση της φιλοσοφίας (αλλά και γενικά των γραμμάτων και των Τεχνών) στην Αθήνα, από τα μέσα του 5ου ως τα μέσα του 4ου π. Χ αιώνα, είναι στενά συνδεδεμένη με τις ιστορικές εξελίξεις, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές απαιτήσεις της Δημοκρατίας.

Αποστολίδης Τάσος Συγγραφέας - Εκπαιδευτικός - Σεναριογράφος κόμικς

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Μαθηματικά και υπηρέτησε, για 42 χρόνια, στη Δευτεροβάθμια Ιδιωτική Εκπαίδευση, από τα οποία τα 36 στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ως καθηγητής, διευθυντής και αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων. Το ίσης περίπου διάρκειας συγγραφικό του έργο αρχίζει με χρονογραφήματα και ευθυμογραφήματα που δημοσιεύονταν στις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 σε εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και Αθήνας και συνεχίζεται, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄80, με σενάρια για κόμικς. Διασκευάζει σε κόμικς κλασικά έργα της αρχαιότητας (ΚΩΜΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΟΔΥΣΣΕΙΑ, ΑΝΤΙΓΟΝΗ, ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ, ΜΥΘΟΙ ΑΙΣΩΠΟΥ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ κ.α) συνεργαζόμενος με κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές. Το 2022 κυκλοφόρησε από τους DARGAUD (εκδότες του Αστερίξ κ.α) στα γαλλικά και από τον ΙΚΑΡΟ στα ελληνικά, ένα graphic novel που αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, με εικόνες του Αλέκου Παπαδάτου (Logicomix).

Από τα 33 βιβλία του, επτά έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, τέσσερα στα Γαλλικά, δύο στα Γερμανικά, δύο στα Τουρκικά και ένα στα Κινέζικα. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, τα βιβλία διατίθενται από τα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων της χώρας, καθώς και από το Μουσείο της Ακρόπολης. Oι διασκευές σε κόμικς των 11 κωμωδιών του Αριστοφάνη, έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις, στην Ελλάδα, το 1.000.000 αντίτυπα, βραβεύτηκαν από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και παρουσιάστηκαν στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Πολιτισμός 2007-2013 με την παραγωγή DHE DUTY OF COMEDY. Ακόμη η Λυσιστράτη ήταν ένα, από τα 100.000 βιβλία, από όλο τον κόσμο, που δόμησαν τον ''Παρθενώνα των βιβλίων'’, το εμβληματικό αυτό έργο της Μarta Minujin, στο Κάσελ της Γερμανίας.

Έγραψε και σκηνοθέτησε θεατρικά έργα και stand-up comedy. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A, καθώς και της Ιnternational Federation M.E.I. Διετέλεσε διοργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ και εκδηλώσεων σχετικών με σκίτσο, γελοιογραφία και κόμικς. Διδάσκει Τεχνική Γραφής Σεναρίου σε Εργαστήρια Καλών Τεχνών.

Σχετικές ομιλίες