Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ημερίδα για τη νοητική υστέρηση - Εισαγωγικές ομιλίες

Buckby Tony, Μπίστας Γιάννης, Λυμβαίος Ιωάννης, Χριστοπούλου Αθηνά

3 Δεκεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 24:34 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1033

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργάνωσε Ημερίδα για τη νοητική υστέρηση με θέμα «Το παράδειγμα της Βρετανίας: ενσωμάτωση, αυτονομία, δικαιώματα και προκλήσεις». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, με την υποστήριξη της βρετανικής οργάνωσης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες MenCap UK και σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα και το British Council. Συμμετείχαν βρετανοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι με μακρά πείρα στο πεδίο της ειδικής αγωγής.
 

Εισηγητές ήταν οι: Terzi Lorella, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Roehampton («Δικαιοσύνη και ισότητα στην εκπαίδευση – Ο διάλογος για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την αναπηρία»), Norwich Brahm, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Exeter («Προετοιμάζοντας τους δασκάλους να διδάξουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: συνεργατικές και προσωποποιημένες προσεγγίσεις»), Goodley Daniel, καθηγητής Εκπαίδευσης & Σπουδών για την Αναπηρία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield («Humanactivism.org – Άνθρωποι με νοητική υστέρηση στη Βρετανία, 2016») και Chris Chalkley, περιφερειακός συντονιστής της Mencap UK («HERE I AM – Αυτονομία και ανάληψη ευθυνών από ανθρώπους με νοητική υστέρηση»).

Για τις προσωπικές τους εμπειρίες μίλησαν ακόμη ο Mark O’Leary, ωφελούμενος της οργάνωσης Mencap UK, και ο Μιχάλης Λουδάρος, σπουδαστής στο εργαστήρι ειδικής αγωγής Μαργαρίτα.
 

Οι ομιλητές περιγράφουν τη συνολική εικόνα της ειδικής αγωγής για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες στη Βρετανία, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με την ενσωμάτωση και την αυτόνομη διαβίωσή τους. 

Οι εισηγητές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ειδικής αγωγής καθώς και στη θέση των ανθρώπων με νοητική υστέρηση στην κοινωνία. Προσδιορίζουν τις απαραίτητες συνθήκες αφομοίωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και εξετάζουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Επίσης, γίνεται συζήτηση για σημαντικά θέματα όπως η κρατική πολιτική και το μοντέλο παροχής υπηρεσιών.

Οι προσκεκλημένοι βρετανοί εισηγητές καλύπτουν με έγκυρο τρόπο όλο το φάσμα των θεμάτων της Ημερίδας και μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους με το κοινό, το οποίο απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών υπουργείων, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδρυμάτων ειδικής αγωγής και άλλων φορέων, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, επιστήμονες, φοιτητές, γονείς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Buckby Tony Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο το Πανεπιστήμιο του Nottingham και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Essex.

Δίδαξε αγγλική λογοτεχνία σε πανεπιστημιακό επίπεδο στην Ιταλία και συγκαταλέγεται στους συγγραφείς των υλικών διδασκαλίας γλωσσών που εκδόθηκαν από το Cambridge University Press.

Διετέλεσε Διευθυντής της Σχολής του Βρετανικού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και στη συνέχεια άρχισε τη συνεργασία του με το  British Council  στο πλαίσιο της οποίας ανέλαβε μια σειρά από ηγετικούς ρόλους.

Το 1990 διορίστηκε διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στην Μπολόνια και, αργότερα ανέλαβε Διευθυντής Υπηρεσιών Γλώσσας και στη συνέχεια  αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Ιταλία (2001-2004).

Αργότερα υπηρέτησε  ως Αναπληρωτής Διευθυντή Αγγλικής Γλώσσας στην έδρα του Βρετανικού Συμβουλίου στο Λονδίνο, όπου ασχολήθηκε με το έργο Οργανισμού στην Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και την Κίνα.

Από το 2007-2011 διετέλεσε Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία και Πολιτιστικός Σύμβουλος της Βρετανικής πρεσβείας στη Σόφια πριν από τη τοποθέτησή του στην σημερινή θέση του στην Ελλάδα.

Μπίστας Γιάννης Διευθυντής, Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα»
Ο Γιάννης Μπίστας είναι εκπαιδευτικός και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα.
Λυμβαίος Ιωάννης Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία

Ο Ιωάννης Λυμβαίος έχει σπουδές Οικονομικών και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων, είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Περιθαλπομένων Παιδιών στη ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΑμεΑ. Διετέλεσε Εσωτερικός Ελεγκτής στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. (νυν ΕΤΕΑΝ Α.Ε.) και είναι μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών.

Χριστοπούλου Αθηνά Εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ειδικής αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Σχετικές ομιλίες

Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030 02:08:49

Νοε 22, 2021

Σχέδιο δράσης για το Πανεπιστήμιο του 2030

Δεσύπρη Αθηνά Κιντή Βάσω Γεωργιάδου Βασιλική Δερμιτζάκης Μανώλης Ζεγγίνη Ελευθερία Κριμιζής Σταμάτης Μιμίκου Μαρία Καλύβας Στάθης Ελευθεριάδης Παύλος Κίττας Χρήστος Σπανού Καλλιόπη Γραβάνης Αχιλλέας Βέττας Νίκος Λυγερού Ζωή Μήτκας Περικλής

Γλώσσα: Ελληνική