Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η ζωή, το έργο και η σημασία του συνθέτη Bernd Alois Zimmermann στο 2ο μισό του 20ού αιώνα

Paland Ralph, Rabsilber Effi

13 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:43 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 364
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Paland Ralph
Rabsilber Effi

Γλώσσα
Γερμανική (με γραπτή ελληνική μετάφραση)

Ημερομηνία
13/11/2019

Διάρκεια
01:38:43

Εκδήλωση
Αφιέρωμα στον Bernd Alois Zimmermann

Χώρος
Ωδείο Αθηνών

Διοργάνωση
Goethe-Institut Athen
Ωδείο Αθηνών

Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός

Ετικέτες
Bernd Alois Zimmermann, σύνθεση, συνθέτης

Μετά την πολύ μεγάλη επιτυχία του αφιερώματος στον Γάλλο συνθέτη Olivier Messiaen τον Μάρτιο του 2019, που σηματοδότησε την εκκίνηση μίας σειράς εκδηλώσεων, αφιερωμένων σε σημαντικούς συνθέτες του 20ου και 21ου αιώνα, το Goethe-Institut Athen διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών μία αντίστοιχη σειρά εκδηλώσεων, αφιερωμένη στον Γερμανό συνθέτη Bernd Alois Zimmermann: συναυλίες, διαλέξεις, προβολές φιλμ, ανοικτές συζητήσεις καθώς και Εργαστήρι Σύνθεσης για νέους συνθέτες, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Συμμετείχε ενεργά και η Bernd-Alois-Zimmermann-Society.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τη διάλεξη του μουσικολόγου Ralph Paland, με θέμα: «Η ζωή, το έργο και η σημασία του συνθέτη Bernd Alois Zimmermann στο 2ο μισό του 20ού αιώνα». Αποσπάσματα από το βιβλίο της κόρης του συνθέτη, Bettina Zimmermann, «Con tutta forza, Bernd Alois Zimmermann – ein persönliches Portrait» διαβάζει η ηθοποιός Effi Rabsilber.

Paland Ralph Μουσικολόγος - Αναπληρωτής Πρόεδρος της Εταιρίας Bernd-Alois-Zimmermann-Gesellschaft (ΒΑΖG)

Ο οργανοπαίκτης, μουσικολόγος και μουσικός παιδαγωγός Ralph Paland, γεννήθηκε το 1971 στο Viersen, μελέτησε τα πληκτροφόρα όργανα στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας με καθηγητή τον Clemens Ganz, ενώ παράλληλα σπούδασε μουσικολογία, φιλοσοφία και παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Για τη διατριβή του για τον Bernd Alois Zimmermann, βραβεύτηκε από το Μουσικό Ίδρυμα Ernst von Siemens το 2004.

Την περίοδο 2004-2010 δίδασκε στο Ινστιτούτο Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, όπου εργάστηκε από το 2005 έως το 2009 ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών Μέσων Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Επικοινωνίας. Από το 2010 διδάσκει μουσική στο Γυμνάσιο της πόλης Κέρπεν - Europaschule. Από το 2015 εργάζεται ως συντονιστής για την κατάρτιση εκπαιδευτικών στις ομάδες μουσικής ικανότητας της περιφερειακής κυβέρνησης της Κολωνίας.

Έχει διοργανώσει διεθνή συμπόσια για τον Ιάννη Ξενάκη (Κολωνία, 2006), τον César Franck (Έσσεν, 2007) και για τη Σύνθεση για την ηλεκτρο-ακουστική χώρου (2014, όντας επισκέπτης ερευνητής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου). Είναι συνιδρυτής και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας César Franck και της Εταιρείας Bernd Alois Zimmermann (BAZG).

Rabsilber Effi Ηθοποιός

Η Effi Rabsilber μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Γεννήθηκε στη Λειψία και μεγάλωσε στο Βερολίνο.

Μετά από σπουδές παραστατικών τεχνών στο Μόναχο, άρχισε να παίζει στο θέατρο, με εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις (μεταξύ άλλων, στο HAU Hebbel am Ufer και στο Sophiensäle του Βερολίνου, στο Muffathalle και στο Prinzregententheater του Μονάχου και στο Theater Freiburg).

Συμμετείχε σε πολυάριθμα φεστιβάλ με δικές της περφόρμανς, όπως στο euro-scene Leipzig (Λειψία, Βραβείο Κοινού), στο Politik im Freien Theater του Βερολίνου, στο Electric Reneissance Händelfestspiele του Χάλλε και στο Rodeo München (Μόναχο). Στην Ελλάδα, συνεργάζεται με τη θεατρική σκηνοθέτρια Έφη Μπίρμπα («Δον Κιχώτης»), τον χορογράφο Ιωάννη Μανταφούνη («MayaBuff: Ένα ντελίριο του Μαγιακόφσκι») και τον θεατρικό σκηνοθέτη Χρήστο Πασσαλή («Το βιβλίο του εαυτού μου»), καθώς και με κινηματογραφιστές, όπως ο Γιώργος Ζώης και η Elina Panik. Πρόσφατα, έπαιξε με τον Lars Eidinger στην ταινία “Unheil / Mischieff” του εικαστικού John Bock.

Εργάζεται επίσης στη γερμανική τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Σχετικές ομιλίες