Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Transitions | Συμπόσιο: Β΄Ενότητα - Η άσκηση πολιτικής με τη χρήση καλλιτεχνικών μέσων στην ημι-περιφέρεια της Ευρώπης (πάνελ)

Lotker Zupanc Sodja, Medak Tomislav, Σταφυλάκης Κωστής

27 Νοεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 99:52 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 776
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Μπορεί η τέχνη να γίνει ο φορέας μιας κοινής πολιτικής δράσης; Ένα διήμερο συμπόσιο για τα καλλιτεχνικά, ακτιβιστικά και πολιτικά διλήμματα της Ανατολικής Ευρώπης.

Πώς αντιδρά η καλλιτεχνική κοινότητα στις πιο σκληρές πολιτικές πρακτικές; Πώς αμφισβητεί τα καταπιεστικά και στενόμυαλα καθεστώτα; Πώς θίγει τα ζητήματα του άκρατου εθνικισμού; Μπορεί η τέχνη, και πάλι, να γίνει ο φορέας μιας κοινής πολιτικής δράσης; Ή μήπως είναι πολλά αυτά που περιμένουμε;

Tο διήμερο συμπόσιο με τίτλο Transitions | Συμπόσιο: Τέλεια αρμονία - Η πρόσφατη τέχνη και πολιτική στην Ανατολική Ευρώπη, με ομιλίες καλλιτεχνών, προβολές, μια διάλεξη, μια περφόρμανς και πάνελ συζητήσεων, αντανακλά τα καλλιτεχνικά, ακτιβιστικά και πολιτικά διλήμματα της Ανατολικής Ευρώπης, όπου η λιτότητα και η ξενοφοβία συνυπάρχουν σε «τέλεια αρμονία». Η σθεναρή αντι-μεταναστευτική στάση της περιοχής αποκαλύπτει κοινωνική αναλγησία, καθώς επίσης φόβο για τον «άλλο» και νεο-εθνικισμούς. Ίσως η διαίρεση μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης να είναι ακόμα βαθύτερη απ’ όσο φανταζόμασταν – και αποδεικνύεται ότι οι μετα-κομουνιστικές συνθήκες δεν αποτελούν παρελθόν.

Επιμέλεια: Κάτια Αρφαρά και Joanna Warsza

Με τους: Boris Groys, Piotr Gruszczynski, Nataša Ilić (WHW), Szabolcs Kiss Pál, LucaJanka László, Sodja Lotker, Tomislav Medak, Livia Páldi, Dan Perjovschi, Hajnalka Somogyi, Kuba Szreder, Adam Szymczyk, Wojtek Ziemilski, Artur Żmijewski, Κωστή ΣταφυλάκηTransitions | Συμπόσιο: Τέλεια αρμονία - Η πρόσφατη τέχνη και πολιτική στην Ανατολική Ευρώπη

Β΄ ΕΝΟΤΗΤΑ

1ο Πάνελ: Η άσκηση πολιτικής με τη χρήση καλλιτεχνικών μέσων στην ημι-περιφέρεια της Ευρώπης

Με τους: Sodja Lotker, Tomislav MedakΚωστή Σταφυλάκη
Συντονισμός: Kuba Szreder

Οι ομιλητές του πάνελ διερευνούν συγκεκριμένα παραδείγματα του πώς ασκείται η πολιτική (με τη χρήση καλλιτεχνικών μέσων) στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ημι-περιφερειών. Στη διερεύνηση αυτή αναφέρονται στον τρέχοντα δημόσιο διάλογο για τις «επιτελεστικές» (performative) πτυχές της πολιτικής. Δεν τους απασχολούν  ιδιαίτερα ο θόρυβος που επικρατεί τελευταία γύρω από τον όρο αυτόν, όσο κυρίως η ικανότητα του «επιτελεστικού» να αναμειγνύει την αποτελεσματικότητα με την ανατρεπτικότητα, όπως το έχει αναλύσει ο Jon McKenzie, θεωρητικός των Παραστατικών Σπουδών. Τέλος, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις εμπειρίες της θεατρικής κολεκτίβας BADco. από το Ζάγκρεμπ, τα μέλη της οποίας είναι επίσης ενεργά στα κοινωνικά κινήματα, στην Quadrennial of Performance Design and Space της Πράγας, που βλέπει την πόλη ως ένα ready-made, καθώς και στην τοπική, αθηναϊκή προοπτική με την καλλιτεχνική, ακτιβιστική δράση εντός των πρόσφατων πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών. 

Lotker Zupanc Sodja Δραματουργός

Η Σόντια Ζουπάντς Λότκερ είναι καλλιτεχνική διευθύντρια της Quadrennial of Performance Design and Space της Πράγας (βραβείο EFFE 2015-16). Εργάζεται ως δραματουργός σε ανεξάρτητες θεατρικές, χορευτικές και site-specific παραγωγές (με τις ομάδες Cia Dani Lima και Farminthe Cave, καθώς και με τη Lottevanden Berg). Έχει διατελέσει επίσης συντονίστρια επιμέλειας για τα διεθνή πρότζεκτ Global City Local City, Space – Performing Artsin Public Space και Urban Heat. Έχει δώσει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Δραματική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ, στο Royal Central School of Speech and Drama, ενώ διδάσκει δραματουργία στο διεθνές πρόγραμμα της Σχολής Θεάτρου της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών (DAMU) της Πράγας.

 

Artistic Director of the Prague Quadrennial of Performance Design and Space (EFFE Award 2015-16). She works as a dramaturg for independent theatre, dance and site specific projects (with CIA Dani Lima, Farm in the Cave, Lotte van den Berg). She has also served as coordinating curator for multiple international research projects as: Global City Local City, Space – Performing Arts in Public Space and Urban Heat. She has given lectures at Columbia University, Yale School of Drama, Royal Central School of Speech and Drama and teaches dramaturgy in the international program of DAMU Prague.

Medak Tomislav Συνήγορος ελεύθερου λογισμικού

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του Τόμισλαβ Μέντακ είναι η σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία, η θεωρία των Μέσων και η αισθητική. Μαζί με τους συνεργάτες του, συντονίζει το πρόγραμμα θεωρίας και εκδόσεων του Ινστιτούτου Πολυμέσων (MAMA) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Είναι συνήγορος ελεύθερου λογισμικού και ελεύθερης κουλτούρας και ψηφιακός βιβλιοθηκάριος του πρότζεκτ Public Library. Υποστηρίζει την αστική ακτιβιστική πρωτοβουλία Righttothe City Zagreb και παράλληλα εργάζεται με τη θεατρική κολεκτίβα του Ζάγκρεμπ, BADco.

 

His interests are in contemporary political philosophy, media theory and aesthetics. Together with his colleagues he's co-ordinating the theory and publishing programme of the Multimedia Institute/MAMA (Zagreb). He is a free software and free culture advocate and the digital librarian for the Public Library project. He is a supporter of urban activist initiative Right to the City Zagreb and in parallel he is working with the Zagreb based theatre collective BADco.

Σταφυλάκης Κωστής Θεωρητικός Τέχνης - Εικαστικός Καλλιτέχνης

Θεωρητικός τέχνης και εικαστικός. Απόφοιτος της ΑΣΚΤ, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη θεωρία και ιστορία της μοντέρνας τέχνης και στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Απέκτησε διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στον πολιτικό λόγο που διατύπωσαν οι διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις του 21ου αιώνα και ειδικά η Documenta 11. Επιμελήθηκε, με τον Γ. Σταυρακάκη, το ανθολόγιο Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη (2008). Δίδαξε «Τέχνη βασισμένη στην έρευνα» στην ΑΣΚΤ (2012-2015). Διδάσκει «Εικαστικές Τέχνες» στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στην ΑΣΚΤ. Ήταν συνεπιμελητής της AGORA, της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας και είναι μέλος της επιμελητικής ομάδας της 6ης Μπιενάλε της Αθήνας, Waiting for the Barbarians. Μαζί με τη Βάνα Κωσταγιόλα ίδρυσαν τους KavecS, ένα πείραμα με την καλλιτεχνική στρατηγική της «υπερταύτισης».

Σχετικές ομιλίες

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ) 90:14

Νοε 28, 2015

Transitions | Συμπόσιο: Γ΄Ενότητα - Η Ουγγαρία στο επίκεντρο: Οι δυναμικές της δημοκρατικής οργάνωσης από τα κάτω στην κουλτούρα και στην κοινωνία των πολιτών (πάνελ)

KissPál Szabolcs Somogyi Hajnalka Laszlo Luca Janka Páldi Lívia Lotker Zupanc Sodja

Γλώσσα: Αγγλική, με παράλληλη ελληνική μετάφραση