





































































Τσιαμπάος Κώστας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
20/11/2015
Διάρκεια
28:45
Εκδήλωση
Παρίσι - Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική (ημερίδα έρευνας)
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Auditorium Theo Angelopoulos)
Διοργάνωση
École Française d’Athènes
Μουσείο Μπενάκη
Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ελλάδα, Γαλλία, Αθήνα, Παρίσι, αρχιτεκτονική, Αριστομένης Προβελέγγιος, Τώνης Σπητέρης, Le Corbusier
Παρίσι Αθήνα 1945-1975 : Αρχιτεκτονική
Μια ημερίδα έρευνας οργανωμένη από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975’ που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.
Επιμέλεια ημερίδας: François Loyer και Παναγιώτης Τουρνικιώτης
Κώστας Τσιαμπάος: Η κατοικία Σπητέρη: μια ‘παρεξήγηση’ 60 χρόνων
Στην κατοικία την οποία σχεδίασε το 1955 ο Αριστομένης Προβελέγγιος για το ζεύγος Σπητέρη συναντάμε πολλά από τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής που έμαθε ο Προβελέγγιος δίπλα στον Le Corbusier. Αν, όμως, για τον Le Corbusier η αρχιτεκτονική έπρεπε να αντικαταστήσει την επανάσταση, για τον Προβελέγγιο η αρχιτεκτονική έπρεπε να προετοιμάσει την επανάσταση. Αυτή είναι μια ‘παρεξήγηση’ που ίσως μας ενδιαφέρει.
Ο Κώστας Τσιαμπάος είναι αρχιτέκτονας, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. όπου διδάσκει ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής. Σπούδασε στην Αθήνα (ΕΜΠ) και την Νέα Υόρκη (GSAPP Columbia University). Είναι ο συντονιστής του ελληνικού do.co.mo.mo. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ). Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (The Journal of Architecture, Architectural Research Quarterly, Architectural Histories, ARENA Journal of Architectural Research) και συλλογικούς τόμους. Τα τελευταία του βιβλία είναι το From Doxiadis' Theory to Pikionis’ Work: Reflections of Antiquity in Modern Architecture (London & New York: Routledge 2018 και 2020) και το Αμφίθυμη νεωτερικότητα: 9+1 κείμενα για τη μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2017). Το χειμερινό εξάμηνο της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020 ήταν Stanley J. Seeger Visiting Research Fellow στο Πανεπιστήμιο Princeton. Ο συλλογικός τόμος που επιμελήθηκε πρόσφατα με τίτλο The Architect and the Animal θα εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2025 από το MIT Press.