Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η γυναίκα στη ζωή και τον πολιτισμό

Τσιρώνης Νικόλαος

8 Μαρτίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:14:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 45

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Διάλεξη του Νίκου Τσιρώνη, Οικονομολόγου, Δημοσιογράφου, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας των Φίλων του Λαού, στις 8 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Με την αφιέρωση του έτους 1975 στην γυναίκα ο Ο.Η.Ε. επεδίωξε να υπενθυμίσει σε όλες τις κυβερνήσεις του κοσμου και σε όλους τους ανθρώπους ότι παρά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχουν ακόμη ανισότητες και διακρίσεις εις βάρος των γυναικών σε πολλά μέρη του κόσμου.

Έκτοτε η 8η Μαρτίου εορτάζεται ως ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ.

Στη μελέτη μας αυτή έπισημαίνουμε ότι μέχρι τώρα η γυναίκα έχει παραμερισθεί επί ζημία της ιδίας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, διότι δεν της εδόθη η ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της.

*Η γυναίκα δεν είναι κατώτερη από τον άντρα, είναι διαφορετική. Στη μελέτη μας αυτή εκθέτουμε γνώμες ψυχολόγων και ψυχιάτρων.

Παρουσιάζουμε την ζωη και την προσφορά γυναικών σε διάφορους τομείς της ζωης και του πολιτισμού όπως: Αγία 'Ελένη, Ολυμπιάς, Φιλοθέη Μπενιζέλου, Φλωρεντία Ναϊτιγκέηλ, HARRIET B.STOWE, CLARA BARTON, Τερέζα της Καλκούτας, CHARLOTTE BRONTE, MARIE CURIE, HELEN KELLER, SARA SCHOUTEN, ELIZABETH FRY, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΤANTINOΥ.

(Σημείωμα του ομιλητή)

Τσιρώνης Νικόλαος Οικονομολόγος - Δημοσιογράφος

Ο Νίκος Τσιρώνης γεννήθηκε στον Άγιο Ιωάννη Πύργου Ηλείας τό 1936. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του, εργαζόμενος στην Εμπορική Τράπεζα Πύργου, εσπούδασε οικονομικές και εμπορικές επιστήμες. Μετά την λήψη του πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών, εσπούδασε οικονομία της Βρεττανίας, θεσμούς της Βρεττανίας και Αγγλική Λογοτεχνία.

Έχοντας αποκτήσει ειδικότητα στό πλαστικό χρήμα, συνεργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος με την Τράπεζα Πίστεως (σημερινή ALPHA BANK) για την εφαρμογή του συστήματος των πιστωτικών καρτών.

Εδίδαξε οικονομικά μαθήματα στη Νυχτερινή Εμπορική Σχολή Πύργου.

Εδίδαξε την άγγλική γλώσσα στη Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού των Σχολών ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ στον Πειραιά.

Έχει εκπροσωπήσει την Εμπορική Τράπεζα σε διεθνή συνέδρια.

Ομιλεί την αγγλική και γαλλική.

Ασχολείται με το θέατρο.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εσωτερικής Ιεραποστολής ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ, της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, του σωματείου ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ, του Πανελληνίου Συλλόγου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ, του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ.

Έχει εκδώσει το βίβλιο ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ (Εκδόσεις ΤΗΝΟΣ).

Έχει μεταφράσει το βιβλίο του Ρουμάνου Καθηγητού Πανεπιστήμιου π.Δημητρίου Στανιλοάε ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ (Εκδόσεις ΤΗΝΟΣ).

Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά ΑΚΤΙΝΕΣ, Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ, ΝΕΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΘΕΑΤΡΟΙ ΡΑΦΙΕΣ και ΧΕΙΡΑΨΙΑ. Με τις εφημερίδες ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ, Η ΑΛΗΘΕΙΑ και ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Συνεργάζεται με τα περιοδικά ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ, ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ, ΒΗΘΕΣΔΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ, ΕΚΦΡΑΣΗ, ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΑ και ΕΝΟΡΙΑΚΗ ΕΥΛΟΓΙΑ. Με την εφημερίδα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΝ ΜΕΛΛΟΝ.

Ήταν ύπεύθυνος παραγωγός τής εκπομπής ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί έντεκα σχεδόν χρόνια.

Τα ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ που εκδίδει η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ από το 1988 φέρουν την υπογραφή του.

Δραστηριοποιείται πολιτικά με την Πολιτική Παράταξη συνεχιστών του Καποδίστρια «ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Από το 2010 διδάσκει θεατρολογικά μαθήματα στο ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

Σχετικές ομιλίες