Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης & το Σωματείο "Διάζωμα"

Πολίτης Γιώργος

22 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:33 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 596
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το τριήμερο από Παρασκευή 21 έως και Κυριακή 23 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πανέμορφο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "MONTANA" η 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη.
 

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Φύση και Πολιτισμός», με επίκεντρο την «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας» που σχεδιάζεται από κοινού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το απόγευμα της Παρασκευής οι κ.κ. Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Ανθούλα Καστανιώτη, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης και Θεοδώρα Λαναρά, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ παρουσίασαν το πανόραμα των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας.
 

Στη συνέχεια οι κ.κ. Φανή Λάμπρου, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ», Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής της Εταιρείας Clio Muse και Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος παρουσίασαν το ψηφιακό πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Οδού. Το πανόραμα που χρηματοδοτείται από την Εταιρεία, έντυσε με λέξεις η κα Παπαδοπούλου. Τη σχετική εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω έξυπνων κινητών τηλέφωνων, σχεδίασε επί χάρτου η ομάδα της Clio Muse.
 

Το πρωί του Σαββάτου οι ομιλητές κ.κ. Παναγιώτης Νταής, Προϊστάμενος της Ε.Υ.ΤΟ.Π. του Υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Λέμας, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτης Μαστραντώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ, Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός και Εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρισμού, Γιάννης Ζηρίνης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος / Μηχανικός - Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Γιώργος Πολίτης, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης παρουσίασαν τα διαδοχικά βήματα για την οικοδόμηση του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας. Τη σκυτάλη παρέδωσε ο κ. Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
 

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, και οι κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας, Σταυρούλα Κακαουνάκη, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Σ.Ε.Β., Γιάννης Ρέτσος, Α' Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε. και Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
 

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα το έργο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τη συνάντηση των μνημείων με την πραγματική οικονομία και αειφορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Συνδέσμων, καθώς και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Yπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο την ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού της χώρας μας.
 

Πιο συγκεκριμένα:

η κα Ελένη Σεπετά - Θεοχάρη, Γενική Διευθύντρια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για την ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου,

ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της PostScriptum παρουσίασε τη μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που εκπόνησε η Εταιρεία του με χορηγία από την COSMOTE,

ο κ. Θεόδωρος Σκυκαλάκης, οικονομολόγος στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική Ο.Ε. παρουσίασε το «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» της Διαδρομής της Ηπείρου που χρηματοδότησε η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,

η κ. Αριάνα Κούρταλη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής Business Banking μίλησε για το πρόγραμμα «Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης»,

ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλης παρουσίασε τις δράσεις του Ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων της Μεσσηνίας,

η κα Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. αρχαιολογίας και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Σωκράτης Μεχτερίδης, προγραμματιστής, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούν τα σχολεία, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και την πλατφόρμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και χρηματοδοτεί η Alpha Bank,

η κα Εύα Μαρκάτου, αρχαιολόγος παρουσίασε τη μεταπτυχιακή εργασία της για το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας.
 

Στην πλούσια σε νοήματα και περιεχόμενο 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη ήταν και φέτος όλοι τους παρόντες: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη των Συνεργειών για την ανάδειξη των μνημείων.

Πολίτης Γιώργος Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. & Νομικός Περιβάλλοντος, Εταιρία Προστασίας της φύσης
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30.9.1964.

Σπουδές: Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Σχεδιασμός του Χώρου (πολεοδομία -χωροταξία) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης, βραβεύθηκε). Ξένες γλώσσες: Αγγλικά και γαλλικά.

Επαγγελματική εμπειρία: Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (2000-2001, αρμοδιότητες: Διοίκηση και λειτουργία γραφείου, φυσικό περιβάλλον, χωροταξία, παραδοσιακοί οικισμοί, νομοθεσία, διεθνή θέματα), εξωτερικός σύμβουλος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σε θέματα χωροταξίας, μέλος νομοπαρασκευ­αστικών επιτροπών (νομοθεσία για την (α) προστασία της βιοποικιλότητας και (β) διαχείριση των υδάτων), νομικός σύμβουλος της εταιρείας «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.», του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, της ομάδας μελέτης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων κ.α. Έχει συμμετάσχει σε έργα, προγράμματα και μελέτες αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος και σχεδιασμού του χώρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κουβέιτ, Ομάν).

Μέλος επιστημονικών συλλόγων: Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (γενικός γραμματέας του δ.σ. από τον 3ο/2014), διετέλεσε γραμματέας του δ.σ. του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου του Περιβάλλοντος.

Εισηγήσεις – δημοσιεύσεις: Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με το νομικό πλαίσιο της πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβάλλοντος, ζητήματα εφαρμογής του σχεδιασμού, διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος κ.α., συμμετείχε ως μέλος σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων για την περιβαλλοντική νομοθεσία κ.α. Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα: (α) Μεταμορφώνοντας το Τοπίο, Ελλάδα (2012): Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε παραδοσιακούς οικισμούς και άλλα ανθρώπινα έργα φτιαγμένα από πέτρα (κείμενα και 80 φωτογραφίες), (β) Αναζητώντας το Τοπίο, Ελλάδα (2011): Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε ελληνικά τοπία (κείμενα και 83 φωτογραφίες).-

Σχετικές ομιλίες