Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η διαφορετικότητα και τα στερεότυπα μέσα από ταινίες, κόμιξ και βιντεοπαιχνίδια

Burn Andrew, Λεωνίδα Μαρία

28 Νοεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:37:30 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 522
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚOΤΗΤΑ & ΤΑ ΣΤΕΡΕOΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΚΟΜΙΞ & ΒΙΝΤΕΟΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Πώς μπορούν οι αφηγήσεις στην ποπ κουλτούρα να προωθήσουν την συζήτηση κοινωνικών & πολιτικών θεμάτων;

Το Κέντρο Εκπαιδευτικών Δράσεων & Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας "Καρπός" διοργάνωσε την Πέμπτη 28/11 στο "Σεράφειο" του Δήμου Αθηναίων συζήτηση με τον καθηγητή Andrew Burn. Ο καταξιωμένος καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα, να μιλήσει για κοινωνικά θέματα όπως η διαφορετικότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός, μέσα από αφηγήσεις φανταστικών ιστοριών σε βιντεοπαιχνίδια, κόμιξ και ταινίες.

Στα δημοφιλή οπτικοακουστικά μέσα, χρησιμοποιούνται μύθοι και ήρωες, για να θιχτούν ζητήματα όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές συγκρούσεις, τα αρνητικά στερεότυπα και η ρητορική μίσους. Εξάλλου το Game of Thrones δεν είναι μια μεταφορά για την επίδραση των διεφθαρμένων πολιτικών στην κοινωνία; Το Black Panther δεν είναι μια ιστορία για μια Αφρικανική χώρα που προόδευσε και άκμασε επειδή δεν αποικήθηκε ποτέ; Tο βιντεοπαιχνίδι Final Fantasy IV δεν είναι μια αναπαράσταση των κινδύνων της πυρηνικής εποχής;

Η πρόταση του Andrew Burn είναι ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή στα οπτικοακουστικά μέσα, τόσο στην κριτική ανάλυση όσο και στη δημιουργική διαδικασία, είναι να εξερευνήσει μαζί με τους μαθητές και τους νέους το νόημα και την δύναμη τέτοιων αφηγήσεων και την σχέση τους με σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς προβληματισμούς.

Burn Andrew Kαθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων, Ινστιτούτο Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) - Πρόεδρος,, ερευνητικό κέντρο D.A.R.E.

Ο Andrew Burn είναι καθηγητής Αγγλικών, Θεάτρου και Μέσων στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και πρόεδρος του ερευνητικού κέντρου D.A.R.E. Πριν μπει στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δίδασκε τα παραπάνω μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια για 24 χρόνια, και ηγήθηκε του προγράμματος για τα πολυμέσα στο πρώτο εξειδικευμένο σχολείο του Ηνωμένου Βασιλείου για Πολυμεσικές Τέχνες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι ο εγγραμματισμός στα μέσα, το παιχνίδι, η δημιουργική διαδικασία παραγωγής ταινιών από νέους, το animation και τα βιντεοπαιχνίδια. Οι κύριες δημοσιεύσεις του σε αυτά τα αντικείμενα είναι: Media Literacy in Schools (Sage, 2007) και Making New Media (Peter Lang, 2009). Το ερευνητικό του έργο, οι δημοσιεύσεις του και άλλες δραστηριότητες μπορούν να βρεθούν στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Προσωπική ιστοσελίδα του Andrew Burn

Λεωνίδα Μαρία Σκηνοθέτης - Συν-ιδρύτρια, Κέντρο Οπτικοακουστικής Εκπαίδευσης ΚΑΡΠΟΣ

Σπούδασε Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Κινηματογράφο στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Δανία. Έχει σκηνοθετήσει πολλά ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τη Γερμανική Τηλεόραση ZDF/3SAT, την E.B.U., εφαρμογές με διαδραστικό περιεχόμενο και συνεργασίες για θεατρικές παραστάσεις. Από το 2002 συνεργάστηκε με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο του Λονδίνου και με το Πρόγραμμα Μελίνα- με αποτέλεσμα να εστιάσει στη διδασκαλία video και τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων σε παιδιά, νέους και ενήλικες.

Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει οπτικοακουστικά εργαστήρια για το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, το Βρετανικό Συμβούλιο, το WWF, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, και διεθνή προγράμματα με αντικείμενο το ντοκιμαντέρ, τη γλώσσα του κινηματογράφου, το σενάριο και τη διαθεματική μάθηση. Παρουσιάζει την εργαστηριακή της δουλειά σε ελληνικά και ευρωπαϊκά συνέδρια. Υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σχετικές ομιλίες