Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η αρχαιολογική δραστηριότητα του ελληνικού κράτους στη Μικρά Ασία από το 1919 ως το 1922. Τα πεπραγμένα και τα χαρακτηριστικά μιας παράλληλης ‘εκστρατείας’

Πασχαλίδης Κώστας

28 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:39:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 414
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η ελληνική κατοχή και διοίκηση της Ζώνης Σμύρνης ξεκίνησε το Μάιο του 1919 και έληξε τον Αύγουστο του 1922 με την άτακτη κατάρρευση του μετώπου και την Καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι εγκαταστάθηκαν στη Μικρά Ασία μαζί με τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Έτσι, το Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαιδεύσεως, συστάθηκε το 1919. Στα επόμενα τρία χρόνια πέτυχε να διαμορφώσει ένα επαρκές νομικό πλαίσιο για το αρχαιολογικό λειτούργημα, καθώς και να διαφυλάξει, να συντηρήσει, να ερευνήσει αναρίθμητες κινητές αρχαιότητες, να ανασκάψει και να εποπτεύσει το ανασκαφικό έργο άλλων φορέων σε ποικίλες θέσεις. Το Τμήμα εμπλούτισε το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής, ίδρυσε δύο μικρά τοπικά Μουσεία και ξεκίνησε τις προσπάθειες για την δημιουργία του Μεγάλου Μικρασιατικού Μουσείου στη Σμύρνη.

Στα τρία χρόνια της εργώδους λειτουργίας του το Τμήμα Αρχαιοτήτων Σμύρνης πέτυχε σε μεγάλο βαθμό να διαφυλάξει την αρχαιολογική δεοντολογία και νομιμότητα απέναντι στις τεχνικές δυσχέρειες και στις κάθε είδους πιέσεις της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας στα τελευταία χρόνια της Μεγάλης Ιδέας.

Πασχαλίδης Κώστας Επιμελητής αρχαιοτήτων, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο Κώστας Πασχαλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και κατόπιν Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

Από το 1992 συμμετέχει σε δεκάδες αρχαιολογικά προγράμματα ανασκαφών και τεκμηρίωσης ευρημάτων στην Ελλάδα και στην Ιορδανία. Είναι μόνιμο μέλος της ανασκαφής και της μελέτης των ευρημάτων του μυκηναϊκού οικισμού στη Μυγδαλιά Πετρωτού Πατρών.

Από το 2002 εργάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως επιμελητής της Συλλογής Προϊστορικών, Αιγυπτιακών, Κυπριακών και Ανατολικών Αρχαιοτήτων. Aπό το 2012 υπηρετεί ως Γραμματέας στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2020 είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τον τελευταίο μήνα ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου.

Έχει δημοσιεύσει δύο αρχαιολογικές μονογραφίες στα αγγλικά στις οποίες παρουσίασε το υστερομινωικό νεκροταφείο στην Τουρλωτή Σητείας και το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο Κλάους Πατρών, αντίστοιχα. Έχει συνθέσει περί τα σαράντα επιστημονικά άρθρα, που πραγματεύονται ποικίλα θέματα του κρητομυκηναϊκού κόσμου, καθώς και ζητήματα αρχειακής έρευνας σχετικά με την ιστορία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Έχει τιμηθεί με την υποτροφία του ΙΚΥ (1998-2000), την υποτροφία: Peter Warren Visiting Professor στο Πανεπιστήμιο του Bristol (2018). Υπήρξε Fellow στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard στην Washington DC (2019) και Margo Tytus Fellow στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati (2020).

Σχετικές ομιλίες

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο διπλωμάτης, ο πολιτικός, ο πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους» - 1ο μέρος 01:26:05

Οκτ 21, 2019

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ «Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831), ο διπλωμάτης, ο πολιτικός, ο πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους» - 1ο μέρος

Τσακρής Αθανάσιος Κόκκινος Διονύσιος Σολωμού Αιμίλιος Ψαρούδα - Μπενάκη Άννα Μεταξάς Αναστάσιος Ιωάννης Λεοντσίνης Γεώργιος Κουρκουμέλης Νίκος

Γλώσσα: Ελληνική