Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Η απεικόνιση της σχέσης «δούλος – ελεύθερος» στο αρχαιοελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα

Πασχάλης Μιχαήλ

17 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:53:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 37

Στην πρόσφατη μελέτη του για την απεικόνιση της δουλείας στο αρχαιοελληνικό ερωτικό μυθιστόρημα, η οποία τιτλοφορείται The Representation of Slavery in the Greek Novel: Resistance and Appropriation (Λονδίνο / Νέα Υόρκη 2019), o William Owens υποστηρίζει ότι στην Καλλιρρόη, το μυθιστόρημα του Χαρίτωνα του Αφροδισιέα, η απεικόνιση της δουλείας συγκροτείται από δύο αφηγήσεις, την ρητή (explicit) και την υπόρρητη (implicit). Η δουλεία ως στοιχείο της πλοκής του μυθιστορήματος αναδύεται για πρώτη φορά, όταν ο ληστής και τυμβωρύχος Θήρων ανακαλύπτει ζωντανή στον τάφο της την πανέμορφη Καλλιρρόη, την κόρη του Ερμοκράτη, στρατηγού των Συρακουσών, και την πουλάει, στην τιμή του ενός ταλάντου, στον επιστάτη του Διονυσίου, του ισχυρού άνδρα της Μιλήτου. Σύμφωνα με τον Owens, η «ρητή αφήγηση» για το πώς ο Διονύσιος ερωτεύεται την πανέμορφη δούλη του και καταλήγει να την παντρευτεί ακολουθεί τις κατεστημένες αντιλήψεις της κοινωνικής ελίτ όσον αφορά τους δούλους και τις σχέσεις αφέντη και δούλου. Αντίθετα, η «υπόρρητη αφήγηση», που εγκιβωτίζεται σε υπαινιγμούς, αποσιωπήσεις και αντιφάσεις, αναδεικνύει την εξουσία του κυρίου πάνω στη δούλη και τον συνακόλουθο εξαναγκασμό της Καλλιρρόης σε γάμο. Κεντρικό στοιχείο της ερμηνείας του Owens αποτελεί η θέση ότι η περίοδος της δουλείας «στιγματίζει» την Καλλιρρόη, με την έννοια ότι, για να επιβιώσει, μετέρχεται «τεχνάσματα» που αντανακλούν «δουλική πανουργία» (ο όρος είναι του Χαρίτωνα), αλλά στη συνέχεια, όταν οδηγείται στην αυλή του βασιλιά Αρταξέρξη στη Βαβυλώνα για τη δίκη που θα κρίνει την τύχη της, η ηρωίδα ανακτά τη «σωφροσύνη» της και εξαγνίζεται τρόπον τινά για την προηγούμενη «δουλική» συμπεριφορά της. Ανάλογα υποστηρίζει και για τον Χαιρέα, τον σύζυγο της Καλλιρρόης, ο οποίος κατά την αναζήτησή της, αιχμαλωτίζεται και πωλείται ως δούλος στον Μιθριδάτη, τον σατράπη της Καρίας.

Αντικρούοντας τις απόψεις του Owens, θα επιχειρήσω να θέσω σε νέες βάσεις τη διάκριση «δούλος – ελεύθερος» στο μυθιστόρημα του Χαρίτωνα. Θα ξεκινήσω από ορισμένες παρατηρήσεις που αφορούν την ταυτότητα και τη συμπεριφορά της Καλλιρρόης και του Χαιρέα, όπως ότι: η Καλλιρόη δεν υπήρξε ποτέ, ούτε τυπικά ούτε ουσιαστικά, «δούλη»· η πανουργία των μελών της ελίτ, δηλαδή ελεύθερων ατόμων ευγενούς καταγωγής και υψηλής κοινωνικής θέσης, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από τη «δουλική πανουργία»· ο αφηγητής δεν αφήνει ούτε υποψία εμπλοκής του Χαιρέα στην απόπειρα φυγής ορισμένων δούλων του Μιθριδάτη. Γενικότερα το μυθιστόρημα ανασημασιοδοτεί την έννοια της «δουλείας», με την έννοια ότι τα μέλη της ελίτ, σε Δύση και Ανατολή, απεικονίζονται ως «δούλοι» του κάλλους της Καλλιρρόης και του έρωτά τους για αυτήν. Αυτού του είδους η «δουλεία» προτάσσεται ιεραρχικά, θεματικά και γλωσσικά της κοινωνικής δουλείας, η οποία τίθεται στην υπηρεσία της, ενώ η κοινωνική και η ερωτική «δουλεία», και η θρησκευτική λατρεία συμφύρονται, όπως προκύπτει π.χ. από τη χρήση και τη λειτουργία της «προσκύνησης». Προκύπτει έτσι μια νέα, πολύπλοκη συνάρτηση όσον αφορά τις έννοιες «δούλος» - «ελεύθερος», η οποία από τη μια ανακαλεί και από την άλλη υπερβαίνει τα παραδοσιακά σχήματα.

(Σημείωμα του ομιλητή)

To BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Πασχάλης Μιχαήλ Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Ο Μιχαήλ Πασχάλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σπουδές:
1980: PhD in Classics
The Ohio State University, Department of Classics, Columbus, Ohio
Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Livy’s Praefatio and Sallust»

1975: Laurea in Lettere Classiche, με βαθμό άριστα
Università di Bologna, Facoltà di Lettere, Indirizzo classico
Τίτλος διπλωματικής εργασίας: «Il carme 51 di Catullo: Problemi di testo e diinterpretazione».
Τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση, Dignità di Stampa

1972: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φιλοσοφική Σχολή, Πτυχίο

Ακαδημαϊκή σταδιοδρομία
1996-2015: Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

1989-1996: Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

1987-1989: Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

1982-1987: Λέκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής και αργότερα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

1981-1982: Επιμελητής της έδρας της Λατινικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

1977-1980: Graduate Teaching Associate, The Ohio State University, Department of Classics

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Ελληνιστική λογοτεχνία· λατινική λογοτεχνία των κλασικών χρόνων· λογοτεχνία της ύστερης αρχαιότητας· αρχαίο μυθιστόρημα· ιστοριογραφία· τραγωδίες του Σενέκα· πρόσληψη της αρχαιότητας στη νεοελληνική και τις ευρωπαϊκές λογοτεχνίες· νεοελληνική λογοτεχνία (κυρίως: κρητική λογοτεχνία της ακμής· Κοραής, Κάλβος, Σολωμός· Καβάφης, Καζαντζάκης, Σεφέρης).

Στο πλαίσιο των ερευνητικών ενδιαφερόντων του εξέδωσε τη διεθνή σειρά Rethymnon Classical Studies (3 τόμοι) και συνδιοργάνωσε (διαδοχικά με τον Σ. Φραγκουλίδη και τον Σ. Παναγιωτάκη) ανά διετία τα διεθνή συνέδρια Rethymnon International Conferences on the Ancient Novel (RICAN), τα πρακτικά των οποίων τυπώνονται στη σειρά Ancient Narrative Supplementa (Barkuis, Groningen, 6 τόμοι).

Σχετικές ομιλίες