Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διαδικτυακή συζήτηση: "Ελλάδα και Τουρκία – Πώς βλέπει ο Ένας τον Άλλο: Τι δείχνει η 2η έρευνα κοινής γνώμης για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών”

Keyman Fuat, Παγουλάτος Γιώργος, Aydın-Düzgit Senem, Γρηγοριάδης Γιάννης, Τριανταφύλλου Δημήτριος, Yanardağoğlu Eylem

15 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:32:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 63

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Istanbul Policy Center (IPC) διοργάνωσαν μία διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Ελλάδα και Τουρκία – Πώς βλέπει ο Ένας τον Άλλο: Τι δείχνει η 2η έρευνα κοινής γνώμης για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών».

Τον Δεκέμβριο του 2021, το ΕΛΙΑΜΕΠ και το IPC πραγματοποίησαν το δεύτερο κύμα μιας σειράς δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Το «Ερευνητικό πρόγραμμα για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», το οποίο υποστηρίζεται από τη διαΝΕΟσις, επιδιώκει να χαρτογραφήσει τις αντιλήψεις και τις στάσεις μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συζήτηση ξεκινάει με μία παρουσίαση του νέου συνόλου αποτελεσμάτων και συνεχίζει με μια συζήτηση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που προκύπτουν από αυτά και ανεξάρτητα αλλά και σε σχέση με το πρώτο σύνολο αποτελεσμάτων. Η συζήτηση ολοκληρώνεται με μια διερεύνηση της κατεύθυνσης που ενδέχεται να ακολουθήσουν οι μελλοντικές έρευνες του έργου.

Ομιλητές:
Fuat Keyman, Διευθυντής, Istanbul Policy Center (IPC) - Αντιπρόεδρος, Sabancı University
Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ
Senem Aydın-Düzgit, Research and Academic affairs Coordinator, Istanbul Policy Center (IPC); Professor, Sabancı University
Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ - Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ
Δημήτριος Τριανταφύλλου, Professor of International Relations and Director, Center For International and European Studies (CIES), Kadir Has University
Eylem Yanardağoğlu, Associate Professor and Chair, Department of New Media, Kadir Has University - Ερευνήτρια Εξωτερικού, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Τη συζήτηση συντοντίζει ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης. 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε της Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook

Keyman Fuat Διευθυντής, Istanbul Policy Center (IPC) - Αντιπρόεδρος, Πανεπιστήμιο Sabancı

Ο Fuat Keyman είναι ο Διευθυντής του Istanbul Policy Center, Αντιπρόεδρος Θεσμικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Επιπτώσεων και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Sabancı. Είναι κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας στην Τουρκία και ειδικός σε θέματα παγκοσμιοποίησης, εκδημοκρατισμού, διεθνών σχέσεων, σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ανάπτυξης της κοινωνίας των πολιτών. Είναι μέλος της Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών. Το 2013 του απονεμήθηκε το Βραβείο Στρατηγικού Οράματος για Επιστήμονες από το TASAM (Τουρκικό Ασιατικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών). Έχει εργαστεί ως μέλος στο Συμβούλιο των Σοφών στο πλαίσιο της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για το κουρδικό ζήτημα. Επίσης, συμμετέχει σε συμβουλευτικές και συντακτικές επιτροπές για πολλούς αξιόπιστους διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς καθώς και σε ακαδημαϊκά περιοδικά. Επιπλέον, είναι μέλος των επιστημονικών συμβουλευτικών επιτροπών του Αυστριακού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (OIIP) και του Παγκόσμιου Κέντρου για τον Πλουραλισμό. Υπήρξε υπεύθυνος σε πλήθος ερευνητικών έργων και έχει λάβει επιχορήγηση για την αστικοποίηση, από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας. Από το 2002, παράλληλα με το ακαδημαϊκό του έργο, ο Keyman μοιράζεται τις ιδέες του και τις αναλύσεις του για την Τουρκία, σε παγκόσμιο πλαίσιο αρθρογραφώντας σε εφημερίδες και μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Aydın-Düzgit Senem Research and Academic affairs Coordinator, Istanbul Policy Center (IPC) - Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Sabancı

Η Senem Aydın-Düzgit είναι Ανώτερη Υπότροφος και Συντονίστρια Έρευνας και Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Κέντρο Πολιτικής της Κωνσταντινούπολης και Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabancı.

Προηγουμένως ήταν Πρόεδρος Jean Monnet Πολιτικών και Διοικητικών Σπουδών της ΕΕ στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν της ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, την τουρκική εξωτερική πολιτική, τις σπουδές λόγου και τις πολιτικές ταυτότητας. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Vrije Universiteit Brussels, μεταπτυχιακού από το London School of Economics and Political Science και προπτυχιακού από το Boğaziçi University. Έχει γράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων. Είναι μέλος πολλών επιτροπών και το 2014 της είχε απονεμηθεί το Βραβείο των Νεαρών Επιστημών από την Τουρκική Ακαδημία Επιστημών. Στις αρχές του 2020 έγινε δεκτή ως μέλος της Young Academy of Europe (YAE).

Γρηγοριάδης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ - Κύριος Ερευνητής, Επικεφαλής Προγράμματος Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κάτοχος έδρας Jean Monnet στις Ευρωπαϊκές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ στην Τουρκία και Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου διεθνών σχέσεων (Master of International Affairs) και πιστοποιητικού εξειδικεύσεως στις μεσανατολικές σπουδές (Advanced Certificate of Middle East Studies) από το School of International & Public Affairs (SIPA), Columbia University. Το 2005 ολοκλήρωσε με επιτυχία την διδακτορική του διατριβή στις πολιτικές επιστήμες στο School of Oriental and African Studies (SOAS), University of London. Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης στα πανεπιστήμια Columbia και Οξφόρδης. Μεταξύ 2004 και 2009 δίδαξε στα πανεπιστήμια Sabanci, Isik και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 υπήρξε ερευνητής IPC-Stiftung Mercator στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας (Stiftung Wissenschaft und Politik-SWP) στο Βερολίνο και ερευνητής Stanley J. Seeger στο Princeton University.

Έχει δημοσιεύσει στα Αγγλικά τα εξής βιβλία: Democratic Transition and the Rise of Populist Majoritarianism: Constitutional Reform in Greece and Turkey (London & New York: Palgrave Springer, 2017), Instilling Religion in Greek and Turkish Nationalism: A “Sacred Synthesis”, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2012), Trials of Europeanization: Turkish Political Culture and the European Union, (London & New York: Palgrave Macmillan, 2009). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: πολιτική και ιστορία της Τουρκίας και της Ευρώπης. Ομιλεί άπταιστα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Τουρκικά, πολύ καλά Ρωσικά και Γαλλικά και καλά Αραβικά και Ιταλικά. Μπορείτε να βρείτε τα άρθρα του στον ελληνικό και διεθνή τύπο στο προσωπικό του blog, και την έρευνά του στις σελίδες του στο Google Scholar, ResearchGate και Academia.edu.

Ιστολόγιο του Ιωάννη Ν. Γρηγοριάδη

Τριανταφύλλου Δημήτριος Professor of International Relations and Director, Center For International and European Studies (CIES), Kadir Has University
Yanardağoğlu Eylem Associate Professor and Chair, Department of New Media, Kadir Has University - Ερευνήτρια Εξωτερικού, Πρόγραμμα Τουρκίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Eylem Yanardağoğlu είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νέων Μέσων Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη. Έλαβε το διδακτορικό της στην Κοινωνιολογία στο City University του Λονδίνου το 2008 και ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Sabancı το 2009.

Έχει διδάξει επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Bahçeşehir (2009-2013) και έχει δημοσιεύσει εκτενώς για την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ψηφιακή ιθαγένεια, την ψηφιακή δημοσιογραφία, τις ψηφιακές πλατφόρμες, τη διεθνή επικοινωνία και την διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών. Έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά μέσα ενημέρωσης και έχει διδάξει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για Μέσα Επικοινωνίας και Προσφυγικές/Μεταναστευτικές Ροές το 2021 ως προσκεκλημένη λέκτορας. Υπήρξε επισκέπτης υπότροφος στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου το 2017 και στη Σχολή Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Westminster το 2018. Είναι μέλος του ESA (European Sociological Association) και του IAMCR (International Association for Media and Communication Research).

Συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις όπως το Meta, το BBC Academy, και το ICANN στη διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων, συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης και εκπαιδευτικών συνεδρίων σχετικά με την ψηφιακή δημοσιογραφία, την κατοχή βασικών γνώσεων ως προς τα μέσα επικοινωνίας, και την ψηφιακή ιθαγένεια. Η έρευνά της για την ιθαγένεια, τα μέσα ενημέρωσης και τον ακτιβισμό, την πρόσληψη ψηφιακών ειδήσεων από την νεολαία στην Ελλάδα και την Τουρκία, τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία καθώς και τη διεθνοποίηση των τουρκικών τηλεοπτικών προϊόντων και την ήπια δύναμη (“soft power”) έχει δημοσιευθεί σε ερευνητικά περιοδικά όπως το International Journal of Communication, Global Media and Communication, Journal of Digital Media and Policy, Identities: Global Studies in Culture and Power. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο Transformation of the Media System in Turkey: Citizenship, Communication, and Convergence, που εκδόθηκε από το Palgrave το 2021.

Σχετικές ομιλίες

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ 02:03:13

Ιουν 23, 2020

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ

Αποστολίδης Παύλος Βαΐτσης Χρήστος Ροζάκης Χρήστος Τσούκαλης Λουκάς Φίλης Κωνσταντίνος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

Γλώσσα: Ελληνική