Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Γύρω από το βραβείο Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη: Μια συζήτηση στην Πινακοθήκη Γκίκα

Μπουκάλας Παντελής, Σακελλαρόπουλος Τάσος, Παπαχρίστου Κωνσταντίνος

22 Ιανουαρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:06:18 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 414

Γύρω από το βραβείο Νόμπελ του Γιώργου Σεφέρη: Μια συζήτηση στην Πινακοθήκη Γκίκα

Μια βραδιά σκέψης και προβληματισμού γύρω από το έργο και τη βράβευση του ποιητή, στο πλαίσιο της έκθεσης «Γιώργος Σεφέρης. Εξήντα χρόνια από το βραβείο Νόμπελ».

Συμμετέχουν οι:

Παντελής Μπουκάλας, συγγραφέας και δημοσιογράφος
με θέμα «Η ποίηση του Σεφέρη ως πράξη εμπιστοσύνης»

Τάσος Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη
με θέμα «Σεφέρης 1963, το πρώτο ελληνικό Νόμπελ. Πολιτικές και άλλες αντιδράσεις».

Την εκδήλωση προλογίζει ο επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Στις 24 Οκτωβρίου 1963 ανακοινώθηκε από την Σουηδική Ακαδημία η βράβευση του Γιώργου Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ. Εξήντα ακριβώς χρόνια μετά από αυτή την ιστορική μέρα, το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στην ιστορική επέτειο της ανακοίνωσης, αλλά και της απονομής που ακολούθησε στις 10 Δεκεμβρίου 1963.

Με κεντρικό έκθεμα το Βραβείο Νόμπελ, που ανήκει στην μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα, η έκθεση παρουσιάζει πλήθος τεκμηρίων και φωτογραφικού υλικού.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το αρχείο του Σεφέρη που βρίσκεται κατατεθειμένο στη Γεννάδειο βιβλιοθήκη, από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Μπουκάλας Παντελής Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Μεταφραστής

Ο Παντελής Μπουκάλας είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος, μεταφραστής και επιμελητής-διορθωτής. Γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου το 1957. Έχει εκδώσει τα βιβλία ποίησης Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν πλάτανος, Ρήματα (Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010), Μηλιά μου αμίλητη, και Ο Χριστός στα χιόνια: Εφτά νύχτες στον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι, καθώς και δύο θεατρικά, για τον Καραϊσκάκη και τον Πετρόμπεη. Επίσης έναν τόμο βιβλιοκριτικών με τον τίτλο Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου, δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής, και τους τέσσερις πρώτους τόμους της σειράς Πιάνω γραφή να γράψω… Δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι: 1) Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η αγαπώ και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών (Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου 2017). 2) Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση. 3) Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα: Το ταξίδι του φιλιού και ο έρωτας σαν υπερβολή. 4) Ο Έρως και το Έθνος: Οι φυλές, οι θρησκείες και η δημοτική ποίηση της αγάπης. Α΄: Έλληνες, Βλάχοι, Μαύροι, Αρβανίτες, Τούρκοι. Έχει μεταφράσει τον Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα και τα Συμποτικά επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογίας. Επίσης τους Αχαρνείς (Εθνικό Θέατρο, 2005), τον Αγαμέμνονα (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005), τις Τρωάδες (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2010), τον Κύκλωπα (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2017), τις Θεσμοφοριάζουσες (Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, 2018), την Ιφιγένεια την εν Αυλίδι, ΚΘΒΕ, 2019, και την Ελένη του Ευριπίδη (ΚΘΒΕ, 2021).

Σακελλαρόπουλος Τάσος Ιστορικός - Υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη

Ο Τάσος Σακελλαρόπουλος σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.  Κύριος τομέας των ενδιαφερόντων του, ο 20ος αιώνας,  ιδιαίτερα η κοινωνική και πολιτική ιστορία από το 1935 ως το 1996. Έχει επιμεληθεί ιστορικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων την έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη,  «1821 Πριν και Μετά»  σε συνεπιμέλεια με την Μαρία Δημητριάδου.   Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά σεμινάρια  και γράψει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων όπως και καταλόγους εκθέσεων. Εργάζεται ως Υπεύθυνος στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Παπαχρίστου Κωνσταντίνος Ιστορικός Τέχνης - Επιμελητής της Πινακοθήκης Γκίκα

O Κωνσταντίνος Παπαχρίστου γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1974 στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ιστορία της τέχνης στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι και οργάνωση εκθέσεων στη Σχολή του Λούβρου. Από το 2003 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη και είναι επιμελητής στο νεότερο παράρτημά του, την Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης.

Σχετικές ομιλίες

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών 00:51:48

Οκτ 12, 2020

«Η ποίησις είναι ανάπτυξι στίλβοντος ποδηλάτου» - Μια εκδήλωση της "Εταιρείας Συγγραφέων", αφιερωμένη στη μνήμη των εκλιπόντων ποιητών

Χουζούρη Έλενα Χουλιάρας Γιώργος Δουλαβέρα Νάντια Μηλιώτης Παναγιώτης Κουλούρη Μαρία Μαργαρίτη Ειρήνη Σιώζιου Δανάη Μάρβιν Παυλίνα Τανάγρη Μελίνα Μαυρίδου Ευαγγελία

Γλώσσα: Ελληνική