Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Europe: What next?

Krugman Paul, Αρσένης Γεράσιμος, Τσίμας Παύλος

17 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:52:44 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2036
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Krugman Paul
Αρσένης Γεράσιμος
Τσίμας Παύλος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
17/04/2015

Διάρκεια
00:52:44

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Οικονομία, Πολιτική

Ετικέτες
ευρωζώνη, ευρωπαϊκή οικονομία, λιτότητα, οικονομική κρίση

Ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman επισκέφθηκε την Ελλάδα για να παρουσιάσει την Παρασκευή 17 Απριλίου στην Αίθουσα "Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την ομιλία με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST) στο πλαίσιο εκδήλωσης του Megaron Plus.

Ο Πωλ Κρούγκμαν, ο «σημαντικότερος πολιτικός αρθρογράφος της Αμερικής» σύμφωνα με το περιοδικό The Washington Monthly, μίλησε για την πορεία και το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας υπό το πρίσμα της ύφεσης που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές λιτότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο μίγμα πολιτικών που θα πρέπει να υιοθετηθούν ώστε να καταστεί βιώσιμο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τον Πωλ Κρούγκμαν προλόγισε ο Γεράσιμος Αρσένης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST).

Συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ADGI-INERPOST), που είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία, από την ίδρυσή της το 1992, επικεντρώνεται σε θέματα ανάπτυξης και διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο την προώθηση του δημοσίου διαλόγου και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων δημόσιας πολιτικής.

Krugman Paul Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2008 - Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμια Princeton & London School of Economics

Ο Paul Krugman (Πωλ Κρούγκμαν) είναι Καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο London School of Economics (Centenary Professor) και ευρύτερα γνωστός ως αρθρογράφος των New York Times.

Σε αναγνώριση της επιρροής που ασκεί, το The Washington Monthly τον αποκάλεσε ως τον «πιο σπουδαίο πολιτικό αρθρογράφο της Αμερικής».

Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα και πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες: οι Asia Times τον αποκάλεσαν πρόσφατα «Μικ Τζάγκερ των οικονομικοπολιτικών σχολιαστών» και ο Economist τον χαρακτήρισε ως «τον πλέον φημισμένο οικονομολόγο της γενιάς του». Τον Δεκέμβριο του 2008, ο Πωλ Κρούγκμαν τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την πρωτοποριακή εργασία του στον τομέα του διεθνούς εμπορίου, επειδή «ενοποίησε τα μέχρι τότε διακριτά ερευνητικά πεδία σε ένα νέο πεδίο διεθνούς εμπορίου και οικονομικής γεωγραφίας». Έχει επίσης λάβει το βραβείο Asturias –θεωρούμενο και ως ευρωπαϊκό βραβείο Pulitzer– από τον Βασιλιά της Ισπανίας.

Eίναι επίσης συγγραφέας ή επιμελητής 23 βιβλίων και έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, πολλές από τις οποίες έχουν ως θέμα το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοοικονομική. Η Αμερικανική Ένωση Οικονομικών (American Economic Association), αναγνωρίζοντας το έργο του, του απένειμε το μετάλλιο John Bates Clark, το οποίο δίδεται κάθε δύο χρόνια σε κορυφαίους οικονομολόγους κάτω των 40 ετών.

Πριν ενταχθεί στο δυναμικό των New York Times, ο Πωλ Κρούγκμαν αρθρογραφούσε, επί 20 χρόνια, και σε μη αμιγώς οικονομικά έντυπα και ιστοσελίδες (Fortune, The New Republic, Foreign Policy, Newsweek, The New York Times Magazine, on-line magazine Slate).

Πριν γίνει καθηγητής στο Πρίνστον, δίδαξε στο ΜΙΤ, καθώς και στα Πανεπιστήμια Γέιλ και Στάνφορντ. Είναι ακόμη Fellow της Econometric Society, Ερευνητικός Συνεργάτης του National Bureau of Economic Research (ΝΒER) και μέλος της Ομάδας των Τριάντα (G30). Έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και σε χώρες του εξωτερικού. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του τιτλοφορείται End This Depression Now!, ενώ το προηγούμενο με τίτλο The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 έλαβε εξαιρετικές κριτικές και αναδείχθηκε bestseller των New York Times.

Αρσένης Γεράσιμος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση - πρώην Υπουργός

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης (1931-2016) γεννήθηκε στην Κεφαλονιά. Aπόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, oλοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα οικονομικά στο ΜΙΤ των ΗΠΑ.

Διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του ΟΟΣΑ (1964-1966), στέλεχος και στη συνέχεια Διευθυντής του Οργανισμού για Νομισματικά Θέματα και Χρηματοδότηση του Εξωτερικού Εμπορίου (UNCTAD) (1967-1980). Ανέπτυξε επιστημονική και διπλωματική δράση για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος στα πλαίσια της "Επιτροπής των 20" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (IMF). Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις της "Λέσχης του Παρισιού" για τον εξωτερικό δανεισμό κρατών, είχε χρηματίσει σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων σε θέματα οικονομικού προγραμματισμού.

Από 3 Νοεμβρίου 1982 μέχρι 2 Φεβρουαρίου 1984 διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, δρομολόγησε τον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος και την κατάργηση της "Νομισματικής Επιτροπής". Στις 5 Ιουλίου 1982 ορκίστηκε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και στις 27 Μαρτίου 1984 Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 25 Ιουλίου 1985. Κατά την περίοδο αυτή, προωθήθηκε το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, εφαρμόσθηκε η αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και προωθήθηκε η ανακατανομή του εισοδήματος και η εξυγίανση του φορολογικού συστήματος. Από τις 13 Οκτωβρίου 1993 ως τις 22 Σεπτεμβρίου 1996 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Κατά την περίοδο αυτή, καθιερώνεται το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, εκσυγχρονίζεται η δομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προωθείται ενεργά η "στρατιωτική διπλωματία" και τίθενται οι βάσεις του νέου εξοπλιστικού προγράμματος. Από τις 25 Σεπτεμβρίου 1996 έως τις 13 Απριλίου 2000 διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά την περίοδο αυτή, σχεδιάζεται και ξεκινά η υλοποίηση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και ολοκληρώνονται οι βασικότερες παρεμβάσεις, αναβαθμίζονται οι υποδομές και αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) από 21 Ιανουαρίου 2005 έως 14 Σεπτεμβρίου 2006 και από το Φεβρουάριο 2009 ήταν μέλος του Δ.Σ.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Συνδέσμου.

Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1985 - 2004, 9/2006-8/2007), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν παντρεμένος με την Λούκα Κατσέλη, βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και καθηγήτρια του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Σχετικές ομιλίες