Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Επίσημη ομιλία: «Συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα»

Moscovici Pierre, Παπαχελάς Αλέξης, Croissandeau Matthieu

9 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:21 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 337
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Moscovici Pierre
Παπαχελάς Αλέξης
Croissandeau Matthieu

Γλώσσα
Αγγλική, Γαλλική, Ελληνική

Ημερομηνία
09/02/2018

Διάρκεια
34:21

Εκδήλωση
Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας

Χώρος
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Διοργάνωση
L'Obs
Η Καθημερινή
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Κατηγορία
Οικονομία

Ετικέτες
Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, επένδυση, ευρωπαϊκός νότος, επιχειρήσεις, ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας

Το περιοδικό Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde) μαζί με την Καθημερινή και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσαν το φόρουμ Ελλάδα: οι δρόμοι της ελπίδας σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για δύο ημέρες, 30 περίπου σημαντικοί ομιλητές, Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και επιχειρηματίες, συζήτησαν καίρια θέματα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

Είναι η χρονιά νέων θυσιών για τους Έλληνες, οι οποίοι υπόκεινται σε σκληρές δοκιμασίες εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι όμως και η χρονιά εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή της κρίσης του χρέους, σημάδι ότι οι εν λόγω προσπάθειες δεν ήταν εντελώς μάταιες. Τόσοι λόγοι για να ενδιαφερθούμε για την Ελλάδα το 2018, γιατί η χώρα αυτή, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε το λίκνο της δημοκρατίας, κρατά επίσης ένα μέρος της ευρωπαϊκής ψυχής που πρέπει να διασώσουμε σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς. Στην Αθήνα επέλεξε το περασμένο φθινόπωρο ο Emmanuel Macron να βγάλει έναν από τους μεγάλους «ευρωπαϊκούς» λόγους στην αρχή της πενταετούς θητείας του, να σηκώσει το πέπλο των μεταρρυθμιστικών προτάσεών του για την Ε.Ε. που ανέλυσε στην συνέχεια στην Σορβόννη. Στην Αθήνα πάλι πρέπει να πάμε για να καταλάβουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης δεν παίζεται μόνον στο Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης όπου φτάνουν οι μετανάστες του κόσμου που υποφέρει, όπου διακυβεύεται η ασφάλεια της ηπείρου. Εκεί επίσης, όπου συνάπτονται οι αυριανοί δεσμοί Κίνας-Ευρώπης, και οι σχέσεις με χώρες που, χωρίς να ανήκουν στην Ε.Ε., διαδραματίζουν ρόλο για το μέλλον της. Τόσοι λόγοι για τον « L’Obs » να επιστρέψει στην Αθήνα για ένα νέο Φόρουμ, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου, για έναν διάλογο μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ της Ευρώπης και του μέλλοντός της.

Pierre Haski, L’Obs

Moscovici Pierre Eπίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Δασμών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Pierre Moscovici (γενν. 16 Σεπτεμβρίου 1957) είναι Γάλλος πολιτικός εβραϊκής καταγωγής που σήμερα κατέχει τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως Υπουργός Οικονομικών (2012-2014) και Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (1997-2002) της Γαλλίας.

Προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (PS) το 1984 και έχει διατελέσει βουλευτής του, τόσο στο γαλλικό, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ από το 1995 είναι Εθνικός Γραμματέας του PS.

Παπαχελάς Αλέξης Δημοσιογράφος - Διευθυντής εφημερίδας "Η Καθημερινή"

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.

Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.

Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".

Croissandeau Matthieu Διευθυντής, L'Obs

O Matthieu Croissandeau γεννήθηκε το 1971. Είναι δημοσιογράφος και, από το 2014, Διευθυντής του Le Nouvel Observateur (όμιλος Le Monde).

Σχετικές ομιλίες