Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

e-Συζήτηση «Η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία στις οικονομίες της Ευρώπης»

Κρητικός Αλέξανδρος, Ματσαγγάνης Μάνος, Pryce Vicky, Σιώτης Γιώργος, Βέττας Νίκος

1 Απριλίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΕΣ 106

Στο πλαίσιο της σειράς των e-Συζητήσεων 2022 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - IOBE διοργάνωσε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022 την ένατη δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Η επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία στις οικονομίες της Ευρώπης». 

Σε συνέχεια της κρίσης χρέους και της πανδημίας, πώς επηρεάζει η νέα κρίση την Ευρώπη; 

Θα είναι ο υψηλός πληθωρισμός μόνιμος; Κινδυνεύουν τα χρέη από άνοδο των επιτοκίων ή θα απομειωθούν από τον πληθωρισμό; Θα υποχωρήσει το κόστος ενέργειας και πώς επηρεάζει τις οικονομίες; Η νέα κρίση ενισχύει κοινές πολιτικές στην Ευρώπη ή αυξάνει τους κινδύνους για τις αδύναμες οικονομίες;

Προσκεκλημένοι ομιλητές:
Alexander Kritikos, Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Berlin
Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής Δημοσίων Οικονομικών, Polytechnic University of Milan 
Vicky Pryce, Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Econοmics and Business Research, London
Georges Siotis, Αν. Καθηγητής Οικονομικών, Universidad Carlos III de Madrid
Συντονίζει ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Κρητικός Αλέξανδρος Διευθυντής Έρευνας, German Institute for Economic Research (DIW), Βερολίνο

Ο Αλέξανδρος Κρητικός είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin), όπου διετέλεσε Προϊστάμενος του Τμήματος "Innovation, Manufacturing, Service" από το 2008 και Αντιπρόεδρος από το 2010. Παράλληλα, είναι Καθηγητής Βιομηχανικών και Θεσμικών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, και ερευνητής στο Ινστιτούτο Εργασιακών Μελετών (IZA) της Βόννης και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση (IAB) της Νυρεμβέργης.

Γεννήθηκε το 1965, σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, από όπου έλαβε το 1989 το πτυχίο του. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Εφαρμοσμένης Μικροοικονομικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και έλαβε διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου το 1996. Ηταν Research Fellow του German Marshall Fund στην Ουάσινγκτον (1999), EU-TMR Research Fellow στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2000) και είναι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Επιστημών και της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της German Economic Association. Από το 2010 είναι συντάκτης του περιοδικού Small Business Economics.

Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Economics Letters, Journal of Economic Behavior and Organization, Journal of Environmental Economics and Management, Kyklos, Reserch Policy και Small Business Economics. Τα OpEds του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες εφημερίδες όπως Süddeutschen Zeitung, Handelsblatt, Cicero, Die Zeit, Havard Business Review, Frankfurter Allgemeine, Focus και Καθημερινή.

Ματσαγγάνης Μάνος Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής, Πολυτεχνείο του Μιλάνο

Ο Μάνος Ματσαγγάνης είναι Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Γεννήθηκε στη Γερμανία (1963). Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Χάρη σε υποτροφία του ΙΚΥ, συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία, στα πανεπιστήμια του York και του Bristol. Εργάστηκε στη London School of Economics ως ερευνητής (1990-93), στο Γραφείο Πρωθυπουργού ως ειδικός σύμβουλος (1997-2001), καθώς και στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 & 2001-04), Θεσσαλίας (1999-2001) και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16), όπου ίδρυσε την Ομάδα Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής. Έχει επίσης εργαστεί ως σύμβουλος διεθνών οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΟΟΣΑ, η UNICEF, και η Παγκόσμια Τράπεζα. Από το 2012 έως το 2014 ήταν μέλος της Ομάδας Ειδικών του Ευρωπαίου Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor. Είναι μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της οργάνωσης Solidarity Now. Έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διάφορα θέματα δημόσιας πολιτικής όπως είναι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, η οικονομία της υγείας, η πολιτική οικονομία των συντάξεων και της κοινωνικής προστασίας, η φορολογία και η φοροδιαφυγή, ο ρόλος των εργατικών συνδικάτων, η ανεργία των νέων, η επίδραση των κατώτατων μισθών, καθώς και οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Pryce Vicky Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος, Centre for Economics and Business Research, London

Στις πιο πρόσφατες θέσεις που κατέλαβε η Vicky Pryce περιλαμβάνονται: Ανώτερη Διευθύνουσα Σύμβουλος της FTI Consulting, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών στο Department for Business, Innovation and Skills (BIS) και Κεντρική Επικεφαλής της Υπηρεσίας Οικονομικών της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου όπου ήταν υπεύθυνη για τη χάραξη πολιτικής βάσει τεκμηρίων και για την ενθάρρυνση μέτρων ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Προηγουμένως, διετέλεσε Εταίρος και Επικεφαλής Οικονομική Σύμβουλος της KPMG, ενώ παλαιότερα κατείχε υψηλές θέσεις οικονομικών στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα του πετρελαίου. Είναι συν-ιδρύτρια της GoodCorporation, μια εταιρείας που στοχεύει στην προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Σε διάφορα στάδια της σταδιοδρομίας της, έχει συμμετάσχει στο Συμβούλιο της Royal Economic Society, στο Συμβούλιο του University of Kent, στο διοικητικό συμβούλιο της RSA, στο Court του London School of Economics, είναι εταίρος της Society of Business Economists, έχει συμμετάσχει στην Εκτελεστική Επιτροπή και στο Συμβούλιο της IFS, είναι μέλος της Academy of Social Sciences, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Cass Business School, Visiting Fellow στο Nuffield College, Εντεταλμένη Καθηγήτρια στο Imperial College και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Queen Mary, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ιστότοπος της Vicky Price

Σιώτης Γιώργος Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών, Universidad Carlos III de Madrid

Ο Γιώργος Σιώτης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης, όπου διδάσκει πολιτική ανταγωνισμού και βιομηχανική οικονομία.

Διετέλεσε Ανώτερος Οικονομικός Σύμβουλος στην Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της τον Οκτώβριο του 2011. Συντόνισε τις δραστηριότητες της Ομάδας Δράσης στους τομείς των πολιτικών της αγοράς εργασίας, του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Πριν ενταχθεί στην Ομάδα Δράσης, εργάστηκε 3 χρόνια (2008-2011) στη ΓΔ Ανταγωνισμού (Chief Economist Team).

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Université Librede Bruxelles (ECARES). Έχει δημοσιεύσεις σε βιβλία, καθώς και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, όπως τα: Journal of Health Economics, Journal of International Economics, Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιθεώρηση, Journal of Industrial Economics, International Journal of Industrial Organization, Journal of Economics and Management Strategy, Review of Law and Economics, Energy Policy, and Research Policy.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Associate Editor του Journal of Industrial Economics και του International Journal of Industrial Organization όπως και Ερευνητικός Εταίρος στο CEPR του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Associate Editor του Journal of the European Economic Association. Έχει υπηρετήσει ως μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συν‐διοργανωτής του ετήσιου Conference for Research on Economic Theory and Econometrics.

Σχετικές ομιλίες