Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ενδυνάμωση του έργου των κοινωφελών οργανισμών

Λυριντζής Πέτρος, Φίλη Χριστίνα, Τσίμας Παύλος, Ζέπου Αμαλία, Αθανασοπούλου Βικτώρια, Πατσούρης Ευθύμιος, Clarke Jennifer

2 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 02:11:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1676
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Tην Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ».

Πρόκειται για μια ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το σωματείο «Φιλότης» και που τους βασικούς της άξονες αποτέλεσαν ερωτήματα γύρω από τη σημασία, την αξία αλλά και την προώθηση της Δωρεάς καθώς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, υπέρ κοινωφελών σκοπών και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και παρέμβαση τους οι κκ.:

Πέτρος Λυριντζής, Πρόεδρος του σωματείου «Φιλότης» -  Ο ρόλος του σωματείου «Φιλότης» και οι μελλοντικοί του στόχοι

Χριστίνα Φίλη, Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Ashoka στην Ελλάδα - Η Ashoka και η δράση της στη χώρα μας

Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος – Η σημασία της δωρεάς στην Ελλάδα σήμερα

Βικτώρια Αθανασοπούλου, Νομικός- Ευρωπαϊκό Ίδρυμα- Ένας νέος θεσμός για το αύριο

Ευθύμιος Πατσούρης, Νομικός, Ίδρυμα Μποδοσάκη – Κοινωφελής Ιδιωτική Δραστηριότητα

Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων ΜΚΟ, Ίδρυμα Μποδοσάκη- Μέθοδος αυτοαξιολόγησης ΜΚΟ.

Πήρε μέρος με σύντομη παρέμβαση η Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών & Δημοτικής Αποκέντρωσης του Δήμου Αθηναίων.

Λυριντζής Πέτρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - Πρόεδρος Σωματείου Φιλότης
Ο Πέτρος Λυριντζής είναι οικονομολόγος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και PhD από το Clark University of Massachusetts. Διδάσει στο διδακτορικό πρόγραμμα, Οικονομικού τμήματος του ΕΚΠΑ. ‘Εχει εργαστεί πάνω από 26 χρόνια σε Τράπεζες στο χώρο των πιστοδοτήσεων και του ειδικού χειρισμού.
Φίλη Χριστίνα Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Ashoka στην Ελλάδα

Η Χριστίνα Φίλη ξεκίνησε την καριέρα της ως επιχειρηματίας σε νεαρή ηλικία. Μετά από 10 χρόνια προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης, εργάστηκε για την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», και στη συνέχεια για λογαριασμό εξέχουσας Ελληνικής οικογένειας με σημαντική κοινωνική προσφορά. Η Χριστίνα Φίλη έχει σπουδάσει σύγχρονη φιλολογία, Ευρωπαϊκό πολιτισμό και είναι κάτοχος MBA.

Τσίμας Παύλος Δημοσιογράφος, ΤΑ ΝΕΑ & ΣΚΑΪ

Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 1953.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος και από το 1980 δημοσιογραφεί. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, παρουσιάζει ενημερωτικές εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και είναι σύμβουλος έκδοσης της Huffington Post Greece.

Διετέλεσε επί χρόνια συντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ στον Ριζοσπάστη και ήταν διευθυντής της εφημερίδας Πρώτη, του περιοδικού Ταχυδρόμος και του ραδιοφωνικού σταθμού "902 Αριστερά στα FM".

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε το 1993 με την εκπομπή Μετρό, που προβαλλόταν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Mega Channel παρουσιάζοντας τις εκπομπές Το μήλον της έριδος και Video. Αμέσως μετά εργάστηκε στην κρατική τηλεόραση (ΝΕΤ) και επέστρεψε μερικά χρόνια αργότερα στο Mega με την εκπομπή Έρευνα. Στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 όπου παρουσίαζε την εκπομπή Ημερολόγιο Σαββάτου.

Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Κατερίνα Πουλοπούλου και έχει δύο κόρες.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Ο φερετζές και το πηλήκιο" (εκδόσεις Μεταίχμιο) ένα πολιτικό μυθιστόρημα της ελληνικής τηλεόρασης. Ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε τεκμηριωμένο υλικό, μέσα από το οποίο καταγράφει την ιστορία και την σχέση της πολιτικής με την τηλεόραση.

Ζέπου Αμαλία Ειδικός στην κοινωνική καινοτομία - Ιδρύτρια, συνΑθηνά

Η Αμαλία Ζέπου υπηρέτησε στον Δήμο Αθηναίων ως Αντιδήμαρχος για την Κοινωνία των Πολιτών και την Καινοτομία από το 2014 έως το 2019. Το 2013 δημιούργησε την πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών «συνΑθηνά», η οποία αναπτύχθηκε περαιτέρω σε μια ιδέα που κέρδισε το βραβείο Bloomberg Philanthropies Mayors Challenge τον Σεπτέμβριο του 2014. Το «συνΑθηνά» οδήγησε σε δύο κομβικά έργα στη διοίκηση της Αθήνας, τα οποία βασίζονται σε νέες συνεργατικές διαδικασίες με την κοινωνία των πολιτών: μία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου των γκράφιτι και ένα νέο μοντέλο διαχείρισης ενός δημοτικού κτιρίου-δημοτικής αγοράς σε μια γειτονιά της Αθήνας. Το «συνΑθηνά» αναπτύχθηκε στη συνέχεια ως ένα δυναμικό δίκτυο για τη σύνδεση με τους ενεργούς πολίτες με στόχο την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, στο έργο “Curing the Limbo”, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Urban Innovative Actions”. Υπήρξε υπεύθυνη για την υποψηφιότητα της Αθήνας ως Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας το 2018 και για την ίδρυση του νέου τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας στον Δήμο Αθηναίων. Πριν από τη θέση της στον Δήμο, εργαζόταν ως ανεξάρτητη παραγωγός ντοκιμαντέρ, ενώ μεγάλωνε τα τρία της παιδιά στην Αθήνα. Έλαβε το πτυχίο της στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το London School of Economics και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης.

Αθανασοπούλου Βικτώρια Δικηγόρος - Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Βικτωρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, από το οποίο ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε από τον γερμανικό Εκδοτικό Οίκο Mohr (Siebeck) Verlag στην σειρά ”Studien zum ausländischen und internationalen Privatrecht” του Ινστιτούτου Max Planck Institut für ausländisches und internationales Privatrecht, στο οποίο, άλλωστε, ολοκλήρωσε την έρευνά της ως επισκέπτρια-ερευνήτρια. Το έτος 2011 εξελέγη μέλος ΔΕΠ στη βαθμίδα του Λέκτορα στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου διδάσκει στο προπτυχιακό και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Έχει συγγράψει μονογραφίες και άρθρα σχετικά με το Ναυτικό Δίκαιο, το Δίκαιο της Ναυτικής Ασφάλισης και το Δίκαιο των Εταιρειών. Ομιλεί απταίστως αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Πατσούρης Ευθύμιος Νομικός, Ίδρυμα Μποδοσάκη

Δικηγόρος Αθηνών και νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου D.E.A. δικονομικού δικαίου του Πανεπιστημίου Paris 2 Σορβόννης.

Clarke Jennifer Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών, Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Δρ. Jennifer Clarke είναι Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπου, προηγουμένως, διετέλεσε Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ, στο πλαίσιο του Προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ήταν υπεύθυνη για την επιλογή, χρηματοδότηση, και επίβλεψη προγραμμάτων ΜΚΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, διατέλεσε υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων και διαχειρίστρια προγραμμάτων σε ΜΚΟ στην Ελλάδα και την Μ. Βρετανία. Η διατριβή της έχει θέμα την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών μέσα σε διαφορετικά εθνικά και κοινωνικά συμφραζόμενα. Έχει διδάξει στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Θεσμοί Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνική Αλληλεγγύη» και άρθρα της που σχετίζονται με το θέμα της κοινωνίας των πολιτών έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα 01:28:52

Φεβ 21, 2019

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Active Citizens Fund για την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα

Gjelstad Jørn Eugene Βλαστός Δημήτρης Προβοπούλου Μαριέττα Παπαλεξοπούλου Λένα Παππά Λώρα Παλαιολόγου Ευαγγελία Φωλά Μαρία

Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική