Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Έναρξη του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης (“MY KASSOPI”), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “ACT FOR GREECE” της Εθνικής Τράπεζας

Παφίλη Αντιγόνη, Σπανός Λουκάς

17 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 756
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα οι εργασίες της φετινής, 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». 

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και με  την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).
Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει  και να υποκινήσει  όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Η φετινή Γενική Συνέλευση είχε θέμα “Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής”, πραγματοποιήθηκε στο Άργος, την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, γενικό γραμματέα του “Διαζώματος» και Διευθυντή των Ανασκαφών στην Επίδαυρο.

Οι εργασίες της Συνέλευσης κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, παρουσιάστηκε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού», το οποίο σχεδιάζεται την περίοδο αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς. 

Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και να προσφερθεί στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, αλλά και πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Τέλος, μέσω του προγράμματος τα μνημεία του Ασκληπιείου θα συνδεθούν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος: 
Α) «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», INTERAMERICAN.

B) «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», APIVITA.

Γ) «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα» που εκπόνησε αφιλοκερδώς η εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πρώτων συμπερασμάτων της Μελέτης Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», COSMOTE. 

Τέλος, σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης (https://www.act4greece.gr/challenge/my-kassopi/), το οποίο υλοποιείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος "ACT FOR GREECE" της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι επίσης εταιρικό μέλος του Σωματείου.


Παφίλη Αντιγόνη Υπεύθυνη οργάνωσης crowdfunding - Δημοσιογράφος

Η Αντιγόνη Παφίλη είναι δημοσιογράφος. Εργάζεται στη Vodafone ως internal communications and events administrator. Για 7 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Σκάι, κάνοντας ελεύθερο και πολιτιστικό ρεπορτάζ σε εκπομπές και στις ειδήσεις. Εργάστηκε, επίσης, ως co-founder και chief editor σε περιοδικά (free press) πολιτισμού, το “Machine” καθώς και τον εναλλακτικό τουριστικό πολιτιστικό οδηγό, “it’s all Greek to me”, αλλά και στα αντίστοιχα sites (themachine.gr, itsallgreektome.gr).

Στο «Διάζωμα» είναι υπεύθυνη για την οργάνωση του πρώτου crowd funding που θα λάβει χώρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τις μελέτες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, που υπάγεται στην πολιτιστική διαδρομή της Ηπείρου.

Σπανός Λουκάς Σύμβουλος Διοίκησης, Εθνική Τράπεζα
Ο Λουκάς Σπανός είναι Σύμβουλος Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας. Συντονιστής και μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Στρατηγικής του προγράμματος crowdfundingact4Greece. Συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την ανάπτυξη Κώδικα Βιωσιμότητας και είναι μέλος της ομάδας εργασίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης για την εφαρμογή του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Έχει εργαστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως επιστημονικός συνεργάτης στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής & Εμπορίου, ήταν Διευθυντής στο Γραφείο Υπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων (2010-2011) και στο Γραφείο Υπουργού Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας (2009-2010), όπου ήταν συντονιστής με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. σε επιτροπές και ομάδες εργασίας για τη προώθηση του κυβερνητικού έργου των υπουργείων. Διδάσκει χρηματοοικονομικά σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΜΠ και έχει εκτεταμένη ερευνητική και διδακτική εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και χρηματοοικονομικής, ενώ εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά με κριτές και έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Έχει, επίσης, εργαστεί ως αναλυτής στην αγορά ακινήτων και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγορά. Είναι ερευνητικός εταίρος του Sasakawa Young Leaders Fellowship Found (Sylff) τουTokyo Foundation και μέλοςτου European Corporate Governance Institute (E.C.G.I.). Έχει σπουδάσει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Σχετικές ομιλίες

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες 00:21:02

Σεπ 17, 2016

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες

Γκάτζιος Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Μασσέλος Κωνσταντίνος Πετρόπουλος Ιωάννης Γκιόλας Ιωάννης Μανιάτης Γιάννης Παπαδημητρίου Άλκηστις Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Μπένος Σταύρος

Γλώσσα: Ελληνική