Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

9η Γενική Συνέλευση του Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - Χαιρετισμοί και εισαγωγικές ομιλίες

Γκάτζιος Κωνσταντίνος, Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης, Μασσέλος Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Ιωάννης, Γκιόλας Ιωάννης, Μανιάτης Γιάννης, Παπαδημητρίου Άλκηστις, Λαμπρινουδάκης Βασίλειος, Μπένος Σταύρος

17 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:21:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 801
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αργολίδα οι εργασίες της φετινής, 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και με  την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).

Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει  και να υποκινήσει  όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

Η φετινή Γενική Συνέλευση είχε θέμα “Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής”, πραγματοποιήθηκε στο Άργος, την Επίδαυρο και το Ναύπλιο και είχε ως τιμώμενο πρόσωπο τον κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, Ομότιμο Καθηγητή Αρχαιολογίας, γενικό γραμματέα του “Διαζώματος» και Διευθυντή των Ανασκαφών στην Επίδαυρο.

Οι εργασίες της Συνέλευσης κορυφώθηκαν το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Εκεί, παρουσιάστηκε το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού», το οποίο σχεδιάζεται την περίοδο αυτή από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Στόχος του ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ανάδειξης του Ασκληπιείου είναι να αποκατασταθεί η αυθεντική υπόσταση του μνημειακού συγκροτήματος και να προσφερθεί στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία: να γνωρίσουν και να βιώσουν το τι ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, αλλά και πώς η θρησκευτική λατρεία συνδυάστηκε με την ανακάλυψη της ιατρικής επιστήμης. Τέλος, μέσω του προγράμματος τα μνημεία του Ασκληπιείου θα συνδεθούν με την αειφόρο ανάπτυξη και τις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν οι μελέτες που εκπονούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος:

Α) «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», INTERAMERICAN.

Β) «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού» που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», APIVITA.

Γ) «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα» που εκπόνησε αφιλοκερδώς η εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.

Ο κύκλος των παρουσιάσεων έκλεισε με την παρουσίαση της φιλοσοφίας και των πρώτων συμπερασμάτων της Μελέτης Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό που χρηματοδοτεί το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», COSMOTE.

Τέλος, σημαντική στιγμή της βραδιάς ήταν η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, το οποίο υλοποιείται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο πλαίσιο του προγράμματος "ACT FOR GREECE" της Εθνικής Τράπεζας, η οποία είναι επίσης εταιρικό μέλος του Σωματείου.

Γκάτζιος Κωνσταντίνος Δήμαρχος Επιδαύρου

Ο Κώστας Γκάτζιος γεννήθηκε στο Λυγουριό Αργολίδας στις 18 Ιουνίου του 1958. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1977-1982) και είναι πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος.

Ζει μόνιμα στο Λυγουριό με την οικογένειά του και εργάζεται στο Γυμνάσιο ως μαθηματικός.

Από νωρίς εκδήλωσε ενδιαφέρον για την άμεση ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που φανερώνεται από την πολύχρονη προσφορά του στον τόπο.

Από την 1/1/2011 είναι Δήμαρχος Επιδαύρου.

Θεοδωρόπουλος Βαγγέλης Σκηνοθέτης, Θέατρο του Νέου Κόσμου - Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου

Το 1995 παρουσίασε με δική του ομάδα τη Φιλονικία του Μαριβώ και το 1997 δημιουργήθηκε το Θέατρο του Νέου Κόσμου, που εγκαινιάστηκε με τον Κοινό Λόγο της Έλλης Παπαδημητρίου. Από τότε μέχρι σήμερα, πέρα από τις δικές του σκηνοθεσίες, παρουσιάζονται στο θέατρο και παραστάσεις από άστεγες νεανικές θεατρικές ομάδες. Σημαντική επίσης δράση του θεάτρου είναι η κινητή θεατρική μονάδα που εδώ και 12 χρόνια δίνει παραστάσεις για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Το 2012, ανέβασε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου τις Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη.

Το 2010 τιμήθηκε από το Θεατρικό Μουσείο με το έπαθλο Φώτος Πολίτης.

Έχει σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο (μεταξύ άλλων: Αχαρνείς του Αριστοφάνη, Επίδαυρος 2005), στο ΚΘΒΕ, στο Μέγαρο Μουσικής (Η σκηνή των θαυμάτων, όπερα δωματίου του Γ. Κουρουπού), σε ΔΗΠΕΘΕ και στο ελεύθερο θέατρο. Το 2008 σκηνοθέτησε τις Τρωάδες του Ευριπίδη για το Εθνικό Θέατρο Αλβανίας.

Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι σήμερα Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Μασσέλος Κωνσταντίνος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Κωνσταντίνος Μασσέλος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του οποίου έχει διατελέσει Πρύτανης.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Διδακτορικό Δίπλωμα, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών (1996 – 2000) σε συνεργασία με το Interuniversity Micro Electronics Center (IMEC), Leuven, Βέλγιο

M.Sc., VLSI Systems Engineering, University of Manchester Institute of Science and Technology (1994 – 1995)

Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, Πανεπιστήμιο Πατρών (1989 – 1994)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Σχεδίαση Υπολογιστικών Συστημάτων (σχεδίαση συστημάτων ειδικού σκοπού, σχεδίαση συστημάτων υλικού σε υψηλό επίπεδο, συσχεδίαση υλικού-λογισμικού)”, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ιούνιος 2013 - )

Αναπληρωτής Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Σχεδίαση Υπολογιστικών Συστημάτων (σχεδίαση συστημάτων ειδικού σκοπού, σχεδίαση συστημάτων υλικού σε υψηλό επίπεδο, συσχεδίαση υλικού-λογισμικού)”, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ιανουάριος 2009 – Ιούνιος 2013)

Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο “Αρχιτεκτονική Υπολογιστών”, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Απρίλιος 2006 – Ιανουάριος 2009)

Lecturer in Digital Systems (θέση ισοδύναμη με θέση Tenure Track Assistant Professor των Πανεπιστημίων των ΗΠΑ), Electrical and Electronic Engineering Department, Imperial College of Science Technology and Medicine, (Φεβρουάριος 2005 – Ιούνιος 2006)

Senior Engineer, INTRACOM, Ελληνική Βιομηχανία Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, (2001 – 2005)

Ερευνητής, Interuniversity Micro Electronics Center (IMEC), Leuven, Βέλγιο, (1997 – 1999)

Ιστοσελίδα του Κώστα Μασσέλου

Πετρόπουλος Ιωάννης Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και Κλασική Φιλολογία στο Παν/μιο Harvard (AB, Classics). Είναι διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Παν/μίου της Οξφόρδης (DPhil.,Litterae Humaniores). Δίδαξε μαθήματα της ειδικότητός του στην Οξφόρδη έως το 1989. Δίδαξε στο Παν/μιο Κρήτης και από το 1992 στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο (ΕΑΠ)˙ σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ. Το 2013 ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στο Universidade de São Paulo (USP) στη Βραζιλία. Το 2014-15 ήταν εταίρος και ερευνητής στην αρτισύστατη Biblioteca Brasileira του ίδιου παν/μίου.Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Ερευνητής (Visiting Scholar και ως Visiting Senior Scholar) στα Παν/μια Harvard, Stanford, University of California at Santa Cruz, Vanderbiltκ. ά. στις ΗΠΑ και το 2018-19 στο Παν/μιο της Πάβοδας. Από το 2018 είναι Επισκέπτης Καθηγητής στην Όρθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Φωτίου στην πόλη Etna, στην Καλιφόρνια.

Έχει δώσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Bραζιλία και Κίνα. Από το 2008 έως το 2018 διετέλεσε Διευθυντής του αρτισύστατου Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Παν/μίου του Harvard στο Νάυπλιο (CHS-GR). Είναι έκτοτε Επίτιμος Διευθυντής του Κέντρου. Επίσης ανήκει στην ομάδα των Senior Editors του εκδοτικού έργου, A Homer Commentary in Progress του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard στην Ουάσιγκτον.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία για την αρχαιοελληνική λογοτεχνία και κοινωνία, μεταξύ των οποίων το βιβλίο Kleos in a minor key: The Homeric education of a Little Prince (Center for Hellenic Studies and Harvard University Press, 2011).

Γκιόλας Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδας (ΣΥΡΙΖΑ)

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1957 όπου και διαμένει. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά.

Σπούδασε στο Νομική Σχολή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου από το 1983.

Εντάχθηκε στην αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια. Συνέχισε τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα  (1975-80).

Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος  (1994-98). Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στο δήμο Ναυπλίου σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις ( 1990, 2006, 2010) και ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ναύπλιο η άλλη πρόταση». Συμμετείχε ενεργά σε κοινωνικά κινήματα.

Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Αργολίδας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν υποψήφιος με το ίδιο ψηφοδέλτιο, τον Ιανουάριο του 2015.

Μανιάτης Γιάννης Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά - τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Ο Ιωάννης Μανιάτης είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός. Από το 1995 ήταν Αν. Καθηγητής του Α.Π.Θ., ενώ από το 2002 είναι Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Επισκέπτης Καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Πολιτική και Κοινωνική Δραστηριότητα
Εξελέγη Βουλευτής Αργολίδας για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004. Επανεξελέγη στις εκλογές του 2007, του 2009, του Μαΐου του 2012, του Ιουνίου του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015.
Έχει διατελέσει:

  • Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (25.6.2013-26.01.2015)
  • Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑ.ΣΟ.Κ. (05.7.2012 – 25.6.2013)
  • Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2009 – 2012)
  • Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (15.11.1998 – 31.06.2001)
  • Πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των τριών θυγατρικών του ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ (01.07.2001 – 31.07.2002)
  • Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (15.11.1998 – 11.09.2000)

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα
Έχει συμμετάσχει με πάνω από διακόσιες (200) επιστημονικές εργασίες και ομιλίες σε διεθνή συνέδρια κι επιστημονικά περιοδικά. Επιστημονικός Υπεύθυνος εικοσιπέντε (25) Ερευνητικών Προγραμμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ελληνικό δημόσιο και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.
Έχει διδάξει στο Α.Π.Θ. και το Πανεπιστήμιο Πειραιά τα ακόλουθα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα:

  • Παρακολούθηση και Προστασία Περιβάλλοντος
  • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
  • Φυσικοί Πόροι και Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
  • Διαρθρωτικές Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Κτηματολόγιο και Πολιτική Γης
  • Χρήσεις και Αξίες Γης
  • Οικονομοτεχνικές Μελέτες
  • Συστήματα Μεταφορών και Ενέργειας
  • Διαχείριση Τεχνολογικής Καινοτομίας και Μεταφορά Τεχνολογίας

Προσωπικός ιστότοπος του Γιάννη Μανιάτη

Παπαδημητρίου Άλκηστις Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας

Η Άλκηστις Παπαδημητρίου είναι πτυχιούχος του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Albert Ludwing του Freiburg της Γερμανίας. Εργάσθηκε επί σειρά ετών στην ανασκαφή του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου στην Κάτω Ακρόπολη της Τίρυνθας και διετέλεσε επιστημονικά βοηθός του αείμνηστου ανασκαφέα της Klaus Kilian. Σήμερα είναι Έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης είναι Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αντεπιστέλλον μέλος της Académie des Inscriptions et Belles-Lettres των Παρισίων και της Akademie der Wissenschaften της Βιέννης. Μέλος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γενικός Γραμματέας του Σωματείου για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ΔΙΑΖΩΜΑ και Επικεφαλής της Επιστημονικής ομάδας του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Θεάτρων. Διευθύνει ανασκαφές και εργασίες ανάδειξης μνημείων στη Νάξο, την Επίδαυρο και την Παλαιομάνινα. Το δημοσιευμένο επιστημονικό του έργο αναφέρεται στην αρχαία ελληνική τέχνη, την αρχαία αρχιτεκτονική, την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, την επιγραφική, την αρχαία θρησκεία και λατρεία, τη θεωρία της αρχαιολογίας, καθώς και την Διαχείριση και Ανάδειξη Μνημείων. Τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2003) για την προβολή της ελληνικής αρχαιολογίας διεθνώς.

Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του ΥΠΠΟ (από το 1984). Μέλος της Academia Europea και ισόβιο μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, όπως επίσης τακτικό μέλος του Γερμανικού και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Έχει, μεταξύ άλλων, διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1989, 1993-1995, 2003-2005), Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠΠΟ (1998-2007), μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (1981-2005) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006-2012). Είναι συνεκδότης του περιοδικού Αρχαιογνωσία, τόμων επιστημονικών συνεδρίων, τιμητικών επιστημονικών τόμων και Διεθνών Εγκυκλοπαιδικών Λεξικών (όπως του Lexikon Iconograpicum Mythologiae Classicae).

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Σχετικές ομιλίες