Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκτίμηση της αξιοπιστίας της βιβλιογραφίας

Ιωαννίδης Ιωάννης

24 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 32:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2173
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές ιχνηλάτησαν την επιστημονική πληροφορία στη διημερίδα της ΕΦΕ με τίτλο: «Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη».

Ο διακεκριμένος ερευνητής Γιάννης Ιωαννίδης, που είναι ένας από τους  πιο υψηλά αναφερόμενους επιστήμονες στον κόσμο, ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος, ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης και αρκετοί άλλοι κορυφαίοι Έλληνες ερευνητές έδωσαν ραντεβού στις 24 και 25 Νοεμβρίου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα με αφορμή διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ) με θέμα την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία.

Πώς επιτυγχάνεται η αναζήτηση και η αξιολόγηση της επιστημονικής πληροφορίας; Ποια είναι τα «εργαλεία» που τη συνθέτουν σε μία νέα ολοκληρωμένη μελέτη; Πώς επηρεάζουν τα νέα σχήματα αδειών χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων και η πολιτική "ανοικτής πρόσβασης" στην επιστημονική πληροφορία την έρευνα; Ποιες αλλαγές έχουν επιφέρει οι ψηφιακές τεχνολογίες στον τρόπο διεξαγωγής μιας ερευνητικής εργασίας; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν  οι διακεκριμένοι  επιστήμονες.

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Το blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την 1η συνεδρία της διημερίδας.

Περίληψη της ομιλίας:

Ένα επιστημονικό άρθρο μπορεί να είναι λίγο, πολύ ή καθόλου αξιόπιστο. Η δημοσίευση μετά από κρίση, ακόμα και σε ισχυρά περιοδικά, από μόνη της δεν εξασφαλίζει αξιοπιστία. Η εκτίμηση της αξιοπιστίας είναι εφικτή, αν υπάρχει διαφάνεια στο σχεδιασμό, συγκέντρωση δεδομένων, ανάλυση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων και στη συζήτησή τους, καθώς και σε άλλα στοιχεία που μπορεί να έχουν επηρεάσει μια μελέτη, π.χ. πιθανά συγκρουόμενα συμφέροντα. Η διαφάνεια αυτή συχνά λείπει και κατά συνέπεια ο αναγνώστης ή χρήστης βρίσκεται στη δύσκολη θέση να κρίνει την αξιοπιστία με περιορισμένα δεδομένα ή και με δεδομένα που μπορεί να έχουν διαστρεβλωθεί ή αποσιωπηθεί  σκόπιμα. Η αξιοπιστία σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να κριθεί στο επίπεδο της εμπειρίας που έχουμε από την όλη επιστημονική βιβλιογραφία για αντίστοιχες μελέτες, προσαρμόζοντας μετά την εκτίμηση στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης μελέτης που μας ενδιαφέρει. Η διάλεξη θα συζητήσει εμπειρικά δεδομένα για την αξιοπιστία διαφορετικών μελετών και ερευνητικών σχεδιασμών, τους κύριους παράγοντες που μεταβάλλουν αυτήν την αξιοπιστία, και κάποια στοιχεία για το πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε τόσο τη διαφάνεια της βιβλιογραφίας όσο και την αξιοπιστία των μελετών που συμπεριέχει.

Ιωαννίδης Ιωάννης Διευθυντής, Κέντρο Ερευνών Πρόληψης Ασθενειών - Καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Ο Ιωάννης Π.Α. Ιωαννίδης κατέχει την έδρα C.F. Rehnborg πρόληψης νοσημάτων και είναι καθηγητής Παθολογίας, Έρευνας και Πολιτικής Υγείας, και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ. Στο ίδιο πανεπιστήμιο είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Έρευνας στην Πρόληψη (Stanford Prevention Research Center, SPRC), συν-διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας στην Μετα-έρευνα (Meta-Research Innovation Center at Stanford, METRICS) και διευθυντής του διδακτορικού προγράμματος στην Επιδημιολογία και Κλινική Έρευνα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1965 και μεγάλωσε στην Αθήνα, αποφοιτώντας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία (20/20) και ως Valedictorian της τάξης του στο Κολλέγιο Αθηνών κερδίζοντας πολλά βραβεία. Τελείωσε πρώτος στο έτος του την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έχει πάρει και τη διδακτορική του διατριβή στη Βιοπαθολογία. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία, στη Λοιμωξιολογία και στην Κλινική Επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια Harvard και Tufts. Έχει διατελέσει καθηγητής επίσης στα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων, Harvard, Tufts, Imperial College, και Johns Hopkins. Ο τρέχων αριθμός νέων αναφορών στο επιστημονικό του έργο (προστίθενται περίπου 20 χιλιάδες νέες αναφορές το χρόνο) τον τοποθετεί ανάμεσα στους 100 συγγραφείς με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στο έργο τους στον κόσμο ανάμεσα στο σύνολο άνω των 20 εκατομμυρίων συγγραφέων που δημοσιεύουν επιστημονικά άρθρα. Έχει λάβει πολλά σημαντικά βραβεία και τιμητικούς τίτλους, έχει δώσει πάνω από 350 διαλέξεις ως προσκεκλημένος και τιμώμενος ομιλητής σε 31 χώρες, έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής για περισσότερα από 20 μεγάλα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και είναι αρχισυντάκτης του European Journal of Clinical Investigation. Το έργο του συνδυάζει τις δεξιότητες στη μεθοδολογία της κλινικής έρευνας και της τεκμηριωμένης ιατρικής με τις προκλήσεις της τρέχουσας Μοριακής Ιατρικής και Γονιδιωματικής. Τον απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τρόπους που να προωθούν την επιστημονική αριστεία και να βελτιώνουν την αξιοπιστία των ερευνητικών αποτελεσμάτων. Ως συγγραφέας, τα δύο τελευταία του βιβλία βρέθηκαν στην βραχείες λίστες του Αναγνώστη για τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς στην Ελλάδα. Στις «Παραλλαγές Πάνω στην  Τέχνη της Φυγής και Ένα Απονενοημένο Ριτσερκάρ» (Κέδρος, 2014) και στο «Tractatus για την Έκτη Φήμη» (Κέδρος, 2016) διερευνά τη θεματολογία της φυγής και της επιστροφής με έντονη αναφορικότητα στην Ελλάδα αλλά και στην περιπλάνηση στην υφήλιο και περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για τους 714 Έλληνες επιστήμονες με τη μεγαλύτερη απήχηση στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Σχετικές ομιλίες