Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο στην εποχή των παρακολουθήσεων και των ανοιχτών δεδομένων;

Καρούνος Θόδωρος, Σπινέλλης Διομήδης, Μανδραβέλης Πάσχος, Βαφόπουλος Μιχάλης, Καϊμάκη Βάλια

24 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 104:20 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2255
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανοικτών Δεδομένων (Open data Day 2014), η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ,www.eellak.gr), το Free Thinking Zone και οι Εκδόσεις Μεταίχμιο διοργάνωσαν στρογγυλό τραπέζι, με θέμα: “Πως θα ζήσω με το Διαδίκτυο στην εποχή των παρακολουθήσεων και των ανοιχτών δεδομένων;”.

Το Διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό μέρος του ανθρώπινου περιβάλλοντος. Δημιουργεί και αναδημιουργείται από την πραγματικότητα. Πρόσφατο παράδειγμα, οι αποκαλύψεις Σνόουντεν για την παρακολούθηση των χρηστών στο Διαδίκτυο οι οποίες ανέσυραν τον χειρότερο φόβο του “μεγάλου αδελφού”. Η ανησυχία των χρηστών δεν αφορά μόνο την αξιοπιστία των κυβερνήσεων, αλλά και την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας στο online γίγνεσθαι.

Από την άλλη πλευρά, η προώθηση της ανοιχτής διακυβέρνησης και των ανοιχτών δεδομένων ενισχύει την διαφάνεια, την καινοτομία και την συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική λειτουργία. Πώς επηρεάζουν, λοιπόν, την καθημερινότητά μας οι αλλαγές αυτές και ποιες ευκαιρίες κρύβουν; Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε κάτι τώρα και τι θα καθορίσει το μέλλον μας με ή χωρίς το Διαδίκτυο; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται στη διάρκεια της συζήτησης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθήνας, κ. Θεόδωρος Λιβάνιος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μιχάλη Βαφόπουλου: Πως θα ζήσω με το Διαδίκτυο; Πλαίσιο συμβίωσης για γονείς, δασκάλους και κάθε χρήστη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Καρούνος Θόδωρος Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών-ΕΕΛΛΑΚ, NETMODE, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Από το 2004-2009 ήταν συντονιστής του Τμήματος Πληροφορικής του ΠΑΣΟΚ και συντονιστής δράσεων των Εθελοντών Διαδικτύου, από το 2009-2012 ήταν σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και συντονιστής της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούλιο του 2015 ήταν επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της Crowdpolicy, το 2013-2014 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

Από το 2014 είναι μέλος της Ομάδας Ανοικτής Διακυβέρνησης του ΕΠΙΣΕΥ και από τον Ιανουάριο του 2016 είναι συντονιστής της Ομάδας Διοίκησης Έργου για την Ψηφιακή Πολιτική και την Ανοιχτή Διακυβέρνηση ως Ειδικός Άμισθος Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας.


Προσωπικό ιστολόγιο του Θόδωρου Καρούνου

Σπινέλλης Διομήδης Καθηγητής, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Το 2013 δούλεψε στη Google ως senior software engineer, ενώ το 2009-2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού, στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και στις νεφοϋπολογιστικές υποδομές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 8000 ετεροαναφορές. Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας σχεδιάζει και υλοποιεί λογισμικό ανοικτού κώδικα από το 1988. Εργαλεία και βιβλιοθήκες που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE. Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην Τεχνολογία Λογισμικού και διδακτορικού διπλώματος στην Επιστήμη Υπολογιστών από το Imperial College London.

Ιστότοπος του Διομήδη Σπινέλλη

Μανδραβέλης Πάσχος Δημοσιογράφος, Καθημερινή

O Πάσχος Mανδραβέλης γεννήθηκε το 1963 στην Kοζάνη. Σπούδασε Οικονομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τα ΜΜΕ (Media Studies) στη «Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών» (New School for Social Research) της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ.

Δημοσιογραφεί σε αθηναϊκές πολιτικές εφημερίδες από το 1982. Σήμερα είναι από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της «Καθημερινής», ενώ εμφανίζεται συχνά και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Είναι μέλος της Eλληνικής Eταιρείας Oικονομολόγων, της Ένωσης Συντακτών Hμερησίων Eφημερίδων Aθηνών (ΕΣΗΕΑ) και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης έχει διατελέσει μέλος του Electronic Frontier Foundation (EFF), και της American Association for the Advancement of Science.

Βιβλία:
Ο πρώτος μου υπολογιστής (Εκδόσεις Καστανιώτη), Η ιστορία των υπολογιστών (Εκδόσεις Καστανιώτη),  Η δικτατορία στον κυβερνοχώρο - Μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του David Brown (Εκδόσεις Καστανιώτη), Είπαν. Το λεξικό του έξυπνου λόγου (Έκδόσεις Καστανιώτη), Ασκήσεις φιλελευθερισμού (Εκδόσεις Δαρδανός), Υπό το μηδέν. Τέσσερα σχόλια για την κρίση (Εκδόσεις Ωκεανίδα), Η βία (Εκδόσεις Πόλις).

Βαφόπουλος Μιχάλης Επιστημονικός συνεργάτης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ο Μιχάλης Βαφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπανάκη με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Αχιλλέα. Σπούδασε την Οικονομική επιστήμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και την Πληροφορική στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διδακτορική του διατριβή σχετικά με την οικονομία του Διαδικτύου έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Χίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Από το 2005 έως το 2009 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2009 έως το 2011 δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα». Το 2007 μετέφρασε το βιβλίο του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee με τίτλο “το πλαίσιο της επιστήμης του Web” το οποίο διδάσκεται στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Από το 2008 μέχρι σήμερα συνδιοργανώνει με τη διεθνή κοινότητα της Web science (webscience.org) τα συνέδρια της διδακτικής και της επιστημολογίας του Διαδικτύου. Το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Διεθνούς συνεδρίου της επιστήμης του Web (websci09.org). Το 2009 ίδρυσε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Web science. Το 2010 δημοσίευσε την επίσημη κατηγοριοποίηση της Web science (Web Science Subject Categorization. Το 2011 συνίδρυσε την εθελοντική πρωτοβουλία Webvistas.org για τη βελτίωση της διαβίωσης με το Διαδίκτυο. Το 2012 δημοσίευσε την μονογραφία «The Web Economy: Goods, Users, Models, and Policies» στο επίσημο περιοδικό της Web Science. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνος σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα σχετικά με την Νέα Οικονομία και το Διαδίκτυο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο, τη διδασκαλία του Διαδικτύου, τις ανοικτές υποδομές στο Διαδίκτυο, τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data), τη φιλοσοφία του Διαδικτύου και τη διαχείριση γνώσης. Έχει δώσει ομιλίες, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον.

Προσωπική ιστοσελίδα του Μιχάλη Βαφόπουλου

Καϊμάκη Βάλια Δημοσιογράφος

Η Βάλια Καϊμάκη είναι καθηγήτρια και δημοσιογράφος, ειδική στη διεθνή πολιτική και τις νέες τεχνολογίες. Διευθύντρια της ελληνικής έκδοσης της Le Monde diplomatique, έχει επίσης εργαστεί στον Τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. To 2020, στη διάρκεια της πανδημίας ξεκίνησε το podcast «Γεύση Καϊμάκη». Συγγραφέας δύο βιβλίων, έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (EJC) με έδρα το Μάαστριχτ και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο «Ψηφιακή Δημοσιογραφία».

Προσωπική ιστοσελίδα της Βάλιας Καϊμάκη

Σχετικές ομιλίες