
Δελλαπόρτας Πέτρος
Βέττας Νίκος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/02/2014
Διάρκεια
55:41
Εκδήλωση
Εκλεκτικές Συγγένειες. Η διαλογική φύση της ανθρώπινης γνώσης μέσα από πέντε συζητήσεις.
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ
Κατηγορία
Μαθηματικά, Οικονομία
Ετικέτες
Εκλεκτικές Συγγένειες, οικονομικά, μαθηματικά
Τις τελευταίες δεκαετίες ο διάλογος των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αναζήτηση της γνώσης. Τα οικονομικά, η πολιτική επιστήμη και η ιστορία παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ενώ ο διάλογος ανάμεσά τους, άλλοτε παίρνει τη μορφή συμφωνίας, και άλλοτε αντίθεσης, διαδικασίες που είναι, εν τέλει, εξίσου παραγωγικές στη δημιουργία της γνώσης.
Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ, βάζοντας ως αφετηρία αλλά και κατάληξη ενός κύκλου συζητήσεων τα δύο θέματα που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των ενδιαφερόντων της, τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) την ημερίδα Εκλεκτικές Συγγένειες. Σε αυτή, δέκα δημιουργικοί άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τομείς γνώσης, συζήτησαν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια πρισματική προσέγγιση.
Η συζήτηση ξεκίνησε από το διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, πέρασε από την πολιτική επιστήμη και την ιστορία για να επιστρέψει στο διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.
Πρώτη Ενότητα: Μαθηματικά και Οικονομικά
Ομιλητές: Πέτρος Δελλαπόρτας – Νίκος Βέττας
Τα οικονομικά, δηλαδή η μελέτη του πώς ικανοποιούνται εναλλακτικές ανάγκες από πεπερασμένους πόρους, αναζητούν στα μαθηματικά την έκφραση λογικής πειθαρχίας και κατάλληλων εργαλείων σκέψης. Ο Πέτρος Δελλαπόρτας και ο Νίκος Βέττας συζητούν για τις σχετικές ευκαιρίες, περιορισμούς και παρεξηγήσεις.
Ο Πέτρος Δελλαπόρτας είναι Καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνιδρυτής της ομάδας «Θαλής και Φίλοι». Από το 2016 είναι fellow στο Alan Turing Institute, το Εθνικό ινστιτούτο επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας.
Έχει πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Στατιστική κατά Bayes και σε ανάπτυξη μεθοδολογίας Monte Carlo σε αλυσίδες Markov. Από το 2009 έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε 16 πανεπιστήμια και συνέδρια μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Warwick, London School of Economics, University College London, McGill, University of Chicago, Texas A&M, κ.ά.. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε σχολεία και εκδηλώσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με θέματα συναφή με πιθανότητες και Στατιστική.