Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Εκλεκτικές συγγένειες: Μαθηματικά και Οικονομικά

Δελλαπόρτας Πέτρος, Βέττας Νίκος

22 Φεβρουαρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 55:41 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2808
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δελλαπόρτας Πέτρος
Βέττας Νίκος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
22/02/2014

Διάρκεια
55:41

Εκδήλωση
Εκλεκτικές Συγγένειες. Η διαλογική φύση της ανθρώπινης γνώσης μέσα από πέντε συζητήσεις.

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ

Κατηγορία
Μαθηματικά, Οικονομία

Ετικέτες
Εκλεκτικές Συγγένειες, οικονομικά, μαθηματικά

Τις τελευταίες δεκαετίες ο διάλογος των διαφορετικών προσεγγίσεων στη μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, κερδίζει διαρκώς έδαφος στην αναζήτηση της γνώσης. Τα οικονομικά, η πολιτική επιστήμη και η ιστορία παίζουν κυρίαρχο ρόλο σε αυτές τις συνομιλίες, ενώ ο διάλογος ανάμεσά τους, άλλοτε παίρνει τη μορφή συμφωνίας, και άλλοτε αντίθεσης, διαδικασίες που είναι, εν τέλει, εξίσου παραγωγικές στη δημιουργία της γνώσης.

Η ομάδα ΘΑΛΗΣ+ ΦΙΛΟΙ, βάζοντας ως αφετηρία αλλά και κατάληξη ενός κύκλου συζητήσεων τα δύο θέματα που βρίσκονται συχνά στο κέντρο των ενδιαφερόντων της, τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία, οργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς) την ημερίδα Εκλεκτικές Συγγένειες. Σε αυτή, δέκα δημιουργικοί άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς τομείς γνώσης, συζήτησαν για τις συμφωνίες και τις αντιθέσεις του διαλόγου που ενεργοποιεί η μελέτη της ανθρώπινης κοινωνίας, με στόχο να δοθεί μια πρισματική προσέγγιση.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το διάλογο των μαθηματικών με τα οικονομικά, πέρασε από την πολιτική επιστήμη και την ιστορία για να επιστρέψει στο διάλογο ανάμεσα στο μυθιστόρημα και τα μαθηματικά.
 
Πρώτη Ενότητα: Μαθηματικά και Οικονομικά

Ομιλητές: Πέτρος Δελλαπόρτας – Νίκος Βέττας

Τα οικονομικά, δηλαδή η μελέτη του πώς ικανοποιούνται εναλλακτικές ανάγκες από πεπερασμένους πόρους, αναζητούν στα μαθηματικά την έκφραση λογικής πειθαρχίας και κατάλληλων εργαλείων σκέψης. Ο Πέτρος Δελλαπόρτας και ο Νίκος Βέττας συζητούν για τις σχετικές ευκαιρίες, περιορισμούς και παρεξηγήσεις.

Δελλαπόρτας Πέτρος Καθηγητής Στατιστικής, University College London & Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Πέτρος Δελλαπόρτας είναι Καθηγητής Στατιστικής στο University College London και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνιδρυτής της ομάδας «Θαλής και Φίλοι». Από το 2016 είναι fellow στο Alan Turing Institute, το Εθνικό ινστιτούτο επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης της Μεγάλης Βρετανίας.

Έχει πτυχίο μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Στατιστική κατά Bayes και σε ανάπτυξη μεθοδολογίας Monte Carlo σε αλυσίδες Markov. Από το 2009 έχει προσκληθεί να δώσει ομιλίες σε 16 πανεπιστήμια και συνέδρια μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια Cambridge, Oxford, Warwick, London School of Economics, University College London, McGill, University of Chicago, Texas A&M, κ.ά.. Έχει δώσει πολλές διαλέξεις σε σχολεία και εκδηλώσεις της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ με θέματα συναφή με πιθανότητες και Στατιστική.

Προσωπική ιστοσελίδα του Πέτρου Δελλαπόρτα

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Σχετικές ομιλίες