Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Διεθνής Πολιτική και Δίκαιο για το Κλίμα. Εξελίξεις, προτάσεις και προοπτικές

Τσάλτας Γρηγόρης

4 Ιουλίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 20:01 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1368
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διεθνής κλιματική πολιτική βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια περίπου σε μια ανησυχητική κατάσταση στασιμότητας, ταυτόχρονα όμως και σε μια κρίσιμη καμπή. Ήδη από τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης (στα τέλη του 2009) έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί οι κύριοι θεσμικοί άξονες της «μετά-Κιότο» περιόδου, αφού όπως είναι γνωστό το Πρωτόκολλο του Κιότο κλείνει σύντομα τον κύκλο ζωής του. Τα κρισιμότερα ερωτήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα είναι δυο: Πρώτον, πόσο φιλόδοξοι θα είναι τελικά οι νέοι ποσοτικοί στόχοι μείωσης των εκπομπών για τα ανεπτυγμένα κράτη (για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί να μειώσει μονομερώς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% έως το 2020, ενώ οι άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν ακολουθούν το παράδειγμα αυτό). Δεύτερον, πώς θα ρυθμιστεί η ένταξη των «γιγάντων» του αναπτυσσόμενου κόσμου (Κίνα, Ινδία) στο νομικό πυρήνα της διεθνούς κλιματικής πολιτικής, δηλαδή υπό ποιές προϋποθέσεις θα πειστούν να περιορίσουν την αυξητική τάση των εκπομπών τους. Και στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν σημαντική εξέλιξη. Εκτός των παραπάνω, η διεθνής κοινότητα δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στον επίσης πολύ σημαντικό τομέα της προσαρμογής (adaptation) των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής. Πώς δηλαδή θα αντιμετωπιστούν οργανωμένα οι φυσικές μεταβολές που επιταχύνει η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η άνοδος της στάθμης των Ωκεανών, η ξηρασία σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι πλημμύρες σε άλλες κ.λπ.. Στόχος της παρουσίασης είναι να αναδείξει το υπάρχον καθεστώς της διεθνούς πολιτικής για την κλιματική αλλαγή, να επισημάνει τις τυχόν ελλείψεις και να εξετάσει τις προοπτικές που ανοίγονται σε επίπεδο πάντα διαπραγματεύσεων της διεθνούς κοινότητας.

Τσάλτας Γρηγόρης Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης

Ο Γρηγόριος Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, Διεθνούς Δικαίου του Περιβάλλοντος και Διεθνούς Δικαίου της Ανάπτυξης. Είναι Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου και Ιδρυτικός Διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης), Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (ΕΔΔΔΣ), Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου του Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, Κάτοχος Έδρας Jean Monnet (Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενες Χώρες). Μέλος του Δ. Σ. του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Μέλος της Association Internationale du Droit de la Mer, επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (I.C.A.D.E.), Μέλος του Editorial Board των Aegean Review of the Law of the Sea and Maritime Law και NMIOTC MIO Journal.

Έχει διατελέσει Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (2010-2012), Αντιπρόεδρος της Association Internationale du droit de l’urbanisme (AIDRU) και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Αττικής.

Κατέχει Doctorat d' Etat en Droit (ομοφώνως άριστα) στο Διεθνές Δίκαιο από τη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, Γαλλίας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το Institut Européen des Hautes Etudes Internationales του Πανεπιστημίου Νίκαιας, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο με ειδίκευση στο Δίκαιο της Ανάπτυξης από το Institut du Droit de la Paix et du Développement του Πανεπιστημίου της Νίκαιας και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από την Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικων Επιστημών.

Τα πεδία της ερευνητικής του ενασχόλησης περιλαμβάνουν: πολιτικές και διεθνές δίκαιο της ανάπτυξης, διεθνές δίκαιο και διεθνής πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος, διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ευρωπαϊκές πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, γεωγραφία στις διεθνείς σπουδές.

Σχετικές ομιλίες

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες 01:23:54

Σεπ 18, 2019

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής έρευνας για τις πεποιθήσεις, απόψεις, γνώσεις και συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών απέναντι στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χατζηδάκης Κωστής Μητράκος Θεόδωρος Καρρά Λυδία Καράμπελα Χριστίνα Κοκιόπουλος Βασίλης Αντωνακάκη Θεοδώρα

Γλώσσα: Ελληνική