Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Burned in Memory? The Changing Meanings of Smyrna

Olick Jeffrey, Γεωργοπούλου Μαρία

11 Οκτωβρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:03:51 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 108

Ο Jeffrey Olick είναι μια σπουδαία προσωπικότητα στη σύγχρονη πολιτισμική κοινωνιολογία και κοινωνιολογική θεωρία. Το έργο του έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβίωση της έννοιας της «συλλογικής μνήμης». Η εμπειρική έρευνα επικεντρώνεται στη μνήμη του Ολοκαυτώματος στη μεταπολεμική Γερμανία, ανιχνεύοντας τους τρόπους με τους οποίους οι ηγέτες των κρατών παλεύουν με τη δύσκολη κληρονομιά του ναζιστικού παρελθόντος. Η διάλεξή του στη Γεννάδειο διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η πυρπόληση της Σμύρνης διαμόρφωσε συλλογικές μνήμες για το ελληνικό μικρασιατικό παρελθόν, τα τραυματικά γεγονότα του πολέμου και τον εκτοπισμό πληθυσμών.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Olick Jeffrey Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Ο Jeffrey Olick έχει την έδρα William R. Kenan Καθηγητή Κοινωνιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Έχει πτυχίο από το Κολλέγιο Swarthmore (1986) και έκανε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στην Κοινωνιολογία από το Πανεπιστήμιο Yale. Πριν ενταχθεί στο επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ο καθηγητής Olick ήταν μέλος του Τμήματος Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη για έντεκα χρόνια. Έχει γράψει εκτενώς για την πολιτική και τον πολιτισμό της μνήμης με ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει συγγράψει τα βιβλία In the House of the Hangman: The Agonies of German Defeat, 1943-1949, The Politics of Regret: On Collective Memory and Historical Responsibility, The Sins of the Fathers: Germany, Memory, Method και έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, το The Collective Memory Reader.

Γεωργοπούλου Μαρία Διευθύντρια, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

Η Μαρία Γεωργοπούλου σπούδασε αρχαιολογία, ιστορία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Σορβόννη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες από όπου πήρε διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ιστορία της Τέχνης. Δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Yale των Η.Π.Α. όπου και ίδρυσε το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών. Aπό το 2004 είναι διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Το βιβλίο της Venice’s Mediterranean Colonies: Architecture and Urbanism [Οι μεσογειακές αποικίες της Βενετίας. Αρχιτεκτονική και πολεοδομία] κυκλοφόρησε το 2001 από τον εκδοτικό οίκο του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει πολλές μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων. Έχει διακριθεί με υποτροφίες από τα αμερικανικά ιδρύματα Φούλμπραϊτ, Mellon, Dumbarton Oaks, Getty και National Humanities Center. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις μεταξύ τέχνης και οικονομίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα καθώς και στην ανταλλαγή τεχνοτροπιών και τεχνικών ανάμεσα στη βυζαντινή, ισλαμική και δυτική μεσαιωνική τέχνη. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Σχετικές ομιλίες