Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αθήνα και Ρώμη, λίγο πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους

Knoepfler Denis, Ριζάκης Αθανάσιος

13 Μαΐου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1888
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Knoepfler Denis
Ριζάκης Αθανάσιος

Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική

Ημερομηνία
13/05/2013

Διάρκεια
66:26

Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
Αθήναι, Ρώμη, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

H συνεργασία του Megaron Plus με το Collège de France συνεχίζεται με τη συμμετοχή στο φετινό κύκλο διαλέξεων ενός ακόμη διαπρεπούς μέλους της γαλλικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, του Denis Knoepfler [Ντενί Κνεπφλέρ], κατόχου της Έδρας Επιγραφικής και Ιστορίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Collège de France. Ο Ελβετός ιστορικός, αρχαιολόγος και επιγραφολόγος, στην ομιλία που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 13 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής, εστίασε το ενδιαφέρον του σε δύο εμβληματικές πόλεις της αρχαιότητας και στις πρώτες σχέσεις τους υπό το φως των τελευταίων ερευνών στην ιστορία του ελληνιστικού κόσμου. Η διάλεξή του φέρει τον τίτλο «Αθήνα και Ρώμη, λίγο πριν από την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους».
 

Τη διάλεξη του διακεκριμένου πανεπιστημιακού διδασκάλου και μελετητή Ντενί Κνεπφλέρ που πραγματοποιείται χάρις στη συνεργασία του Megaron Plus με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, προλογίζει ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Ριζάκης, Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο κ. Ριζάκης μελέτησε Ελληνική και Ρωμαϊκή Ιστορία, καθώς και Επιγραφική και Νομισματική στην Ελλάδα και τη Γαλλία, έχει στο βιογραφικό του πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων, πλούσιο συγγραφικό και διδακτικό έργο στη Γηραιά και Νέα Ήπειρο και έχει τιμηθεί με σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα και την Γαλλία (χάλκινο μετάλλιο Ακαδημίας Αθηνών και έπαθλο Desrousseaux αντίστοιχα).

Knoepfler Denis Έδρα Επιγραφικής και Ιστορίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Collège de France

Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νεσατέλ (Ελβετία) και κάτοχος της Έδρας Επιγραφικής και Ιστορίας των Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων στο Collège de France, o Ντενί Κνεπφλέρ θεωρείται παγκοσμίως ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους ειδικούς της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού, κυρίως της ελληνιστικής περιόδου. Οι σπουδαιότερες εργασίες και έρευνές του πραγματοποιήθηκαν στη Στερεά Ελλάδα, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία, κατά ένα μεγάλο μέρος υπό την αιγίδα της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής.

O Ντενί Κνεπφλέρ σπούδασε στην Ελβετία και τη Γαλλία και ολοκλήρωσε δύο διδακτορικές διατριβές (1970 & 1984) στο περίφημο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Υπήρξε επίσης υπότροφος του γερμανικού ιδρύματος Humboldt. Κατέχει σημαντικές θέσεις σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς διεθνούς κύρους. Είναι, μεταξύ άλλων, μέλος της Γαλλικής και Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και ιδρυτικό μέλος της τελευταίας, καθώς και επίτιμος εταίρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Επιπλέον, είναι μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών καθώς και της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει διδάξει στη Σχολή Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον (Η.Π.Α.) και στα Πανεπιστήμια του Νεσατέλ, της Γενεύης και της Βασιλείας (Ελβετία). Έχει ακόμη διατελέσει Πρόεδρος σε διεθνείς επιτροπές και ενώσεις σχετικές με τη μελέτη της Αρχαιότητας, την επιγραφολογία και τη νομισματική. Η βιβλιογραφία του περιλαμβάνει (1967-2013) περί τις 200 δημοσιεύσεις, μονογραφίες, εκδόσεις και συνεργασίες με έγκριτα έντυπα. Το 2008, του απενεμήθη για το επιστημονικό του έργο το βραβείο του Ινστιτούτου του Νεσατέλ (Ελβετία).

Ριζάκης Αθανάσιος Διευθυντής Ερευνών του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσαλονίκης (1968) με μεταπτυχιακές σπουδές, στο Παρίσι και στην Λυών (École Pratique des Hautes Études και Πανεπιστήμιο Lyon II-Lumières), στην ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία, την επιγραφική και την νομισματική (1972-1980). Master και διδακτορικό δίπλωμα (thèse d'État), με άριστα, στην αρχαία ιστορία από το Πανεπιστήμιο Lyon II- Lumières (1979). Εργάστηκε ως ξεναγός (1966-1969) και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης (1970-1972) στην Ελλάδα και αργότερα στη Γαλλία, ως δάσκαλος (lecteur) της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Jean-Moulin-Lyon III (1974-1978) και ως βοηθός και μετέπειτα επιμελητής της αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Saint-Etienne (1978-1980). Με την επάνοδό του στην Ελλάδα δίδαξε, ως συμβασιούχος, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (1980-1981) και από το ίδιο έτος προσελήφθη ως ερευνητής στο Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο οποίο και υπηρετεί ως διευθυντής ερευνών από το 1992. Δίδαξε, ως επισκέπτης καθηγητής, στα Πανεπιστήμια της Lyon II-Lumières (1986/1987) και της Κύπρου (1996) και συνεργάστηκε (μεταπτυχιακά σεμινάρια στην ελληνική και λατινική επιγραφική) με το Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002-2008). Υπήρξε προσκεκλημένο μέλος στο Institute for Advanced Studies του Princeton (19993/1994) και έδωσε, και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην νέα ήπειρο, σεμινάρια και διαλέξεις σε αμερικανικά και καναδικά πανεπιστήμια. Είναι μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και άλλων επιστημονικών Ιδρυμάτων και οργανισμών. Τιμήθηκε με το έπαθλο Desrousseaux της Revue des Études grecques για το βιβλίο του, Achaie I. Sources textuelles et histoire régionale (Aθήνα 1995) και με Χάλκινο μετάλλιο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του επιστημονικού και διδακτικού του έργου.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα:

Αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία, επιγραφική, ρωμαϊκή ονομαστική, αρχαιολογία του τοπίου και σχέσεις υπαίθρου και πόλης, οικονομική και κοινωνική ιστορία των ελληνικών πόλεων και των ρωμαϊκών αποικιών της ανατολής κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κυριαρχίας.

Σχετικές ομιλίες