Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Αφιερωματική εκδήλωση για τον Avigdor Arikha

Ζουμπουλάκης Σταύρος, Λεβίδης Αλέκος, Μποκόρος Χρήστος, Ρόρρης Γιώργος, Δημητρακόπουλος Μάνος

3 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:31:02 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 192
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η αφιερωματική εκδήλωση για τον ζωγράφο Avigdor Arikha, τη ζωή και το έργο του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης Avigdor Arikha. Μια ανάσα, την οποία διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη (18 Ιουνίου – 8 Σεπτεμβρίου 2019, με επιμέλεια του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου και του Μάνου Δημητρακόπουλου 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Patricia Wheatley Avigdor Arikha, το οποίο γυρίστηκε για την εκπομπή Omnibus του BBC (26η περίοδος, 9o επεισόδιο, 1992). Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ μίλησαν οι ζωγράφοι Χρήστος Μποκόρος, Γιώργος Ρόρρης και Αλέκος Λεβίδης και ο συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης, για το έργο του ζωγράφου, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην παραστατική ζωγραφική και την τέχνη γενικότερα, τη σχέση τέχνης και ζωής, καθώς και το πώς η δική τους ματιά συναντά και συνομιλεί με το έργο του Αρίκα.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάνος Δημητρακόπουλος, Ιδρυτής & Διευθυντής της Εταιρείας Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού και Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τη συζήτηση για τη ζωή και το έργο του Avigdor Arikha.

Το ντοκιμαντέρ δεν περιλαμβάνεται στην ανάρτηση για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.

Ζουμπουλάκης Σταύρος Φιλόλογος - Συγγραφέας - Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας

O Σταύρος Ζουμπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νομική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Δίδαξε πολλά χρόνια στη μέση εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία». Είναι πρόεδρος, από το 2008, του Δ.Σ. του βιβλικού ιδρύματος «Άρτος Ζωής». Το Φεβρουάριο 2013 ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει συγγράψει πλήθος έργων μυθιστορηματικού, πολιτικού, φιλολογικού και θεολογικού περιεχομένου ενώ αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο τύπο. Το 2016 για το βιβλίο του με τίτλο Υπό το φως του μυθιστορήματος τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο δοκιμίου κριτικής ενώ το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών για το έργο του Ο στεναγμός των πενήτων. Δοκίμια για τον Παπαδιαμάντη.

Λεβίδης Αλέκος Ζωγράφος

Ο Αλέκος Λεβίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε σκηνοθεσία θεάτρου στο Παρίσι και αρχιτεκτονική στη Γενεύη. Από το 1971 μέχρι σήμερα ζει και εργάζεται ως ζωγράφος στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ακόμα, έχει ασχοληθεί με την τοιχογραφία, τα σκηνικά θεάτρου και την εικαστική επιμέλεια βιβλίων σε συνεργασία με πολλούς εκδότες. Το ζωγραφικό του έργο πλαισιώνεται από συγγραφικά εγχειρήματα, που αφορούν την ιστορία, τη θεωρία και την επιτέλεση της ζωγραφικής.

Ιστότοπος του Αλέκου Λεβίδη

Μποκόρος Χρήστος Ζωγράφος

Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1974-1979) και αργότερα ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1983-1989). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές. Εκτός από τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί και με τη σκηνογραφία. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις για το έργο του και σε συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών τον Δεκέμβριο του 2016 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της.

Ρόρρης Γιώργος Ζωγράφος

Ο Γιώργος Ρόρρης γεννήθηκε στον Κοσμά Κυνουρίας το 1963. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιάννη Βαλαβανίδη (1982-87). Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, με υποτροφία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Το 2001 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο «Νέοι Ζωγράφο κάτω των 40 ετών». Το 2006 το κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» του απένειμε τιμητική διάκριση για το έργο του. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Δημητρακόπουλος Μάνος Ιδρυτής & Διευθυντής, Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού - Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

Ο Μάνος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στη Βόννη το 1963. Σπούδασε Νομικά και Φιλοσοφία. Είναι νομικός σύμβουλος εταιρειών. Υπήρξε για χρόνια Αντιπρόεδρος του Κ.Ι.Κ.Π.Ε. (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου). Το 2018 ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΚΕΠ (Εταιρεία Κοινωνικού Έργου και Πολιτισμού) την οποία και διευθύνει. Είναι Αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Σχετικές ομιλίες