Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

2η Μουσικολογική Ημερίδα της ερευνητικής ομάδας RelMus/FG - Καλωσόρισμα και εισαγωγή στις εργασίες της ημερίδας

Σουλελέ Ανδριάνα

8 Μαρτίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:04:45 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 52

Hμερίδα αφιερωμένη στις μουσικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας που συμπλήρωσε τις εργασίες της πρώτης ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στις 18 Μαΐου του 2018.

Στην ημερίδα αυτή διερευνάται η ανάπτυξη της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που οφείλει πολλά σε συνθέτες που σπούδασαν στη Γαλλία.

Μελετάται, επίσης,το έργο Γάλλων συνθέτων όπως του François-Bernard Mâche, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με ελληνικές πηγές έμπνευσης, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις δραστηριότητες του Ιάννη Ξενάκη και του Γιώργου Απέργη στη Γαλλία μετά το 1980. Ο Γιώργος Ζερβός μιλά για τις σπουδές του στο Παρίσι και το έργο του.

Ο τιμώμενος προσκεκλημένος François-Bernard Mâche μιλά αναλυτικά για το έργο του και την ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα.

Σουλελέ Ανδριάνα RelMus/FG, IReMus, Πανεπιστήμιο του Poitiers-CRIHAM

Η Ανδριάνα Σουλελέ είναι μουσικολόγος, ερευνήτρια και καθηγήτρια μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Παρίσι. Πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο Πολύμνιο Ωδείο Πατρών (ακκορντεόν, ανώτερα θεωρητικά) και εισήχθει το 1998 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όπου αποφοίτησε με άριστα το 2003. Συνέχισε τις μουσικολογικές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης σε επίπεδο Μάστερ (DEA, 2004) και υποστήριξε με επιτυχία (2009) την διδακτορική της διατριβή πάνω στην σκηνική μουσική παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας στην Ελλάδα και την Γαλλία από το 1945 έως το 1975 (La musique de scène de représentations des tragédies grecques en France et en Grèce de 1945 à 1975), υπό την επίβλεψη του Jean-Pierre Bartoli. Ως ερευνητικό μέλος του Πανεπιστημίου του Πουατιέ (CRIHAM), συμμετέχει από το 2009 στο πρόγραμμα OPEFRA γύρω από την γαλλική όπερα στον 20ο και 21ο αιώνα, το οποίο διευθύνει η Cécile Auzolle. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας, ιδρύει το 2015, και συντονίζει έκτοτε, την ερευνητική ομάδα RelMus/FG, της οποίας οι εργασίες αφορούν στις μουσικές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας στον 20ο και 21ο αιώνα. Η ερευνητική της δραστηριότητα εστιάζει στην σύγχρονη σκηνική μουσική και στην όπερα πάνω σε αρχαιοελληνικά θέματα, καθώς και στις ελληνογαλλικές μουσικές σχέσεις από την αρχή του 20ου αιώνα. Από τον Δεκέμβριο του 2018, αποτελεί μέλος του Μουσικολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, ΙReMus.

Σχετικές ομιλίες