ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ

 

Τίτλος:

Εκσυγχρονισμός: έννοια, σημασία, αντιδράσεις, συνέπειες
 

Ομιλητής:

Γιαννίτσης Τάσος
 

Γλώσσα:

Ελληνική
 

Ημερομηνία:

07/02/2017
 

Διάρκεια:

47:52
 

Εκδήλωση:

Διαλέξεις της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα"
 

Διοργανωτής:

Πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Χώρος:

Πολιτιστική Εταιρεία "Πύρνα"
 

Κατηγορίες:

Πολιτική , Οικονομία
 

Ετικέτες

εκσυγχρονισμός , ελληνική κοινωνία , μεταρρύθμιση , διανόησης , πολιτικές δυνάμεις
 
 
 
Η ανάγκη «εκσυγχρονισμού» εξέφραζε τη θέση ότι η ελληνική κοινωνία έπρεπε να ξεφύγει από την αρνητική τροχιά όπου κινούνταν. Προκάλεσε μια διαμάχη μεταξύ δυνάμεων που βλέπουν μπροστά και άλλων που φοβούνται το μέλλον. Εκφράζοντας μια δυναμική διαδικασία, ο «εκσυγχρονισμός» αντιμετώπισε τόσο τη θετική, όσο και την αρνητική στάση της διανόησης και διαφόρων πολιτικών δυνάμεων σε όλο το φάσμα. Συμφέροντα, μυωπία, ιδεοληψίες, αδυναμία κατανόησης του κόσμου;

(Πηγή: Ιστότοπος της Πολιτιστικής Εταιρείας "Πύρνα")
 
  • Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών, ΕΚΠΑ, πρώην Υπουργός (2000-2004 και 2011-2012)
    Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Εχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.

    Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-94 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-95, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικών Υπηρεσιών (2000-01), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-04) και Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.