Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ράπτη Γιούλη

Επίκουρη Kαθηγήτρια Φιλοσοφίας - Αισθητικής ΕΜΠ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γιούλη Ράπτη, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, στον Τομέα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διδάσκει Φιλοσοφία, Φιλοσοφία της Τέχνης και του Περιβάλλοντος, καθώς και Ιστορία της Επιστήμης σε Σχολές του Ε.Μ.Π., από το 1995. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διευθύνει το μάθημα «Θεωρητική και Εφαρμοσμένη Αισθητική» στο ΔΠΜΣ της Σχόλης Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από το 1998.

Σπουδές
Μετά την απόκτηση των πτυχίων: 1) Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας και 2) Φιλοσοφίας, από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Université de Paris Ι- Pantheon –Sorbonne. Απέκτησε το μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A) στην Φιλοσοφία με εξειδίκευση στην Αισθητική καθώς και το διδακτορικό της δίπλωμα στη φιλοσοφία-αισθητική με τίτλο: «Pour une Théorie Critique de l’architecture du XXeme Siècle», 1995.

Περιοχή εξειδίκευσης και έρευνας: Φιλοσοφία, με ειδίκευση στη Φιλοσοφία της Τέχνης- Αισθητική. Φιλοσοφία του Πολιτισμού και Φιλοσοφία και Αισθητική του Περιβάλλοντος.

Η έρευνα της στρέφεται κυρίως στον χώρο της Νεότερης και Σύγχρονης Αισθητικής του 20ού αιώνα. Βασικός της προβληματισμός αφορά στο μέλλον της Αισθητικής και της Τέχνης στην σύγχρονη εποχή (Ζωγραφική, Φωτογραφία, Κινηματογράφος και άλλα σύγχρονα μέσα).

Αναλύονται σε βάθος οι φιλοσοφικές θεωρίες για την τέχνη και την αισθητική, όπως διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας της Κοινωνικοκριτικής Σχολής της Φρανκφούρτης, από τους (Theodor Adorno, Walter Benjamin, Herbert Marcuse, Jurgen Habermas), καθώς και από νεότερους φιλοσόφους των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα που αφορούν τις νέες προοπτικές της Αισθητικής και της Τέχνης (Peter Burger, Albrecht Wellmer).

Η έρευνα της στρέφεται επίσης στον χώρο της Φαινομενολογίας και του Υπαρξισμού (Edmund Husserl, Martin Heidegger, M.Merleau-Ponty) σε θέματα που αφορούν τη σχέση ανθρώπου-χώρου-περιβάλλοντος.

Πρόσφατες εργασίες της αγγίζουν επίσης τον φιλοσοφικό χώρο του δομισμού και της αποδόμησης καθώς και της αναλυτικής φιλοσοφίας. Έχει σημαντικό συγγραφικό  έργο και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά.

Είναι μέλος: της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής, της Διεθνούς Εταιρείας Αισθητικής και της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας. Τέλος είναι μέλος του ελληνικού παραρτήματος του ICOM.

ΟΜΙΛΙΕΣ