Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πιερής Μιχάλης

Καθηγητής, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ποιητής, μεταφραστής και πανεπιστημιακός δάσκαλος, ο Μιχάλης Πιερής γεννήθηκε στην  Κύπρο το 1952. Σπούδασε φιλολογία και θέατρο στη Θεσσαλονίκη και στο Σίδνεϋ και  εργάστηκε ερευνητικά και διδακτικά σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της  Ελλάδας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας.
 
Έχει δημοσιεύσει διηγήματα, πεζά  κείμενα και θεατρικά έργα, καθώς και μεγάλο αριθμό μελετών στο χώρο της μεσαιωνικής,  αναγεννησιακής και νεοελληνικής γραμματείας. Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές και  έχει μεταφράσει ξένη ποίηση και αρχαίο ελληνικό δράμα. Ιδρυτής του Greek Theatrical Workshop στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ (1979), μέλος της  Θεατρικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης (1987-1992) και ιδρυτής του Θεατρικού  Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Κύπρου (1997), ασχολείται συστηματικά με το  πανεπιστημιακό θέατρο έχοντας διασκευάσει και σκηνοθετήσει έργα της μεσαιωνικής και  αναγεννησιακής λογοτεχνίας, όπως το μεσαιωνικό Χρονικό της Κύπρου του Λεοντίου  Mαχαιρά και τον αναγεννησιακό Eρωτόκριτο του Bιτσέντζου Κορνάρου.
 
Από το 1993 διδάσκει ποίηση και θέατρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Συνιδρυτής του  κυπριακού λογοτεχνικού περιοδικού Ύλαντρον, πρωτοστάτησε στην ίδρυση και τη  λειτουργία της Φιλοσοφικής Σχολής και του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου  Κύπρου. Έχει εκλεγεί αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών  “Bruno Lavagnini” του Παλέρμο. Είναι επίσης μέλος του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού,  του Ελληνικού Λαογραφικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α), της Ελληνικής Εταιρείας  Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας, καθώς και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. 
 
Το 2002 έλαβε το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για τη μετάφραση στα νέα ελληνικά του  έργου Φοίνισσες του Ευριπίδη, ενώ τον Ιούλιο του 2009 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο  Ποίησης «Lazio between Europe and the Mediterranean» της Regione Lazio της Ιταλίας. Τον  Οκτώβριο του 2010 του απονεμήθηκε το Αριστείο Γραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας  για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα. Τον Ιανουάριο του 2011 τιμήθηκε  με το παράσημο του Commendatore του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην προβολή του ιταλικού πολιτισμού στην  Κύπρο και την ανάπτυξη των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 
 

ΟΜΙΛΙΕΣ