Νοε 14, 2024
Επιπτώσεις διαστημικού καιρού στις ανθρώπινες δραστηριότητες
Γλώσσα: Ελληνική
Αστροφυσικός
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Παπαηλιού Μαρία – Χριστίνα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική. Έχει λάβει το Διδακτορικό Δίπλωμα Φυσικών Επιστημών του ιδίου Τμήματος (τίτλος διατριβής ‘Προειδοποιήσεις γεωμαγνητικών διαταραχών και ανθρώπινες φυσιολογικές παράμετροι’).
Τα τελευταία χρόνια είναι επιστημονικός συνεργάτης και μέλος της Ομάδας Κοσμικής Ακτινοβολίας του Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του Σταθμού Κοσμικής Ακτινοβολίας (Athens Neutron Monitor Station / A.Ne.Mo.S. – http://cosray.phys.uoa.gr). Έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα της ομάδας, όπως π.χ. Διεθνής Βάση Υψηλής ανάλυσης δεδομένων Μετρητών Νετρονίων (High Resolution Neutron Monitor Database / NMDB - http://www.nmdb.eu). Αυτή την περίοδο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα της European Space Agency (ESA) Space Weather Service Network (SWESNET) σε δυο εξειδικευμένα κέντρα: Space Radiation και Geomagnetic Conditions, στα οποία η Ομάδα Κοσμικής Ακτινοβολίας παρέχει σε 24ωρη βάση τέσσερις πολύ σημαντικές υπηρεσίες στα πλαίσια των μελετών του Διαστημικού Καιρού.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της περιλαμβάνουν την μελέτη των φαινομένων του Διαστημικού Καιρού, και πιο συγκεκριμένα μελετά τα προειδοποιητικά σήματα που προηγούνται των μειώσεων Forbush των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων με σκοπό την δημιουργία μοντέλου πρόβλεψης αυτών, ως επίσης και την επίδραση των ηλιακών και γεωμαγνητικών παραμέτρων στην ανθρώπινη φυσιολογία, που αποτελεί τον σύγχρονο επιστημονικό κλάδο της Ηλιοβιολογίας.
Τα αποτελέσματα των μελετών της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχουν παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια και θερινά σχολεία. Είναι κριτής σε πολλά από αυτά τα περιοδικά, ενώ έχει εκδώσει ως guest editor, κατόπιν προσκλήσεως, ειδικά τεύχη αυτών. Παράλληλα έχει συμμετάσχει και στην οργάνωση διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και συναντήσεων εργασίας που έγιναν στο ΕΚΠΑ. Συνεργάζεται με επιστημονικές ομάδες ευρωπαϊκών και διεθνών Ινστιτούτων και Πανεπιστημίων.
Νοε 14, 2024
Γλώσσα: Ελληνική