Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Κορκολής Στέφανος

Συνθέτης - Πιανίστας - Ερμηνευτής

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Στέφανος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών υπό την καθοδήγηση της αείμνηστης Μαρίκας Παπαϊωάννου και υπό την διδασκαλία της Φοίβης Βάλληνδα, απ’ όπου απέκτησε το δίπλωμα πιάνου και αμέσως μετά ταξίδεψε στο Παρίσι, για να συνεχίσει τις σπουδές του -με υποτροφία του Γαλλικού κράτους- δίπλα στη διεθνούς φήμης πιανίστρια Yvonne Lefébure. Εκεί παρακολούθησε ταυτόχρονα μαθήματα σύνθεσης, ενορχήστρωσης, διεύθυνσης ορχήστρας και μουσικής κινηματογράφου, ενώ είχε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσει σεμινάρια με τους σπουδαίους συνθέτες Pierre Bulez και Astor Piazzolla, αλλά και με άλλους φημισμένους δασκάλους της μουσικής. Στο μεταξύ ο Στέφανος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο των Παρισίων και στην Ecole Normale de Μusique και επιπλέον κέρδισε το πρώτο βραβείο καλύτερης μουσικής σύνθεσης για σύγχρονο μπαλέτο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Valde-Marne.

Οι συναυλίες του Στέφανου σε όλο τον κόσμο αποτελούνταν κυρίως από δικά του έργα, καθώς και έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, όπως ο Scriabin και ο Prokofiev. Αργότερα, o Στέφανος έστρεψε την προσοχή του περισσότερο στη σύνθεση. Έγραψε μουσική για το θεατρικό έργο Θεοδώρα, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Μιχάλη Κακογιάννη, στο οποίο πρωταγωνιστούσε η διεθνούς φήμης ηθοποιός Ειρήνη Παππά, όπως επίσης έγραψε και τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Πάνω, κάτω και πλαγίως.

Την περίοδο της «μουσικής του εφηβείας» -όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος- χωρίς να εγκαταλείψει τις κλασικές του συναυλίες, συμπεριέλαβε στις δραστηριότητές του και το μοντέρνο ελληνικό τραγούδι, αρχικά ως ενορχηστρωτής – συνθέτης και κατόπιν και ως ερμηνευτής των δικών του συνθέσεων, κερδίζοντας πολλαπλούς πλατινένιους δίσκους και γεμίζοντας στάδια σε ζωντανές συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία.

Ο Στέφανος είχε την χαρά να συνεργαστεί με μερικούς από τους πιο σπουδαίους τραγουδιστές στον κόσμο, οι οποίοι ερμήνευσαν δικά του κομμάτια. Επιπλέον, συνεργάστηκε με σπουδαίες ορχήστρες και έχει παίξει υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων. 

Η οικογένεια του Shostakovich έδωσε την άδεια στον Στέφανο να κάνει τη μεταγραφή για πιάνο και ορχήστρα του έργου του Shostakovich, κοντσερτίνο για δύο πιάνα. Ο Στέφανος είναι ο συνθέτης του Ύμνου των Special Olympics και του τραγουδιού της Ένωσης «Μαζί για το παιδί», για την οικονομική ενίσχυση της οποίας, έδωσε τον Σεπτέμβρη του 2012 μία συναυλία «Εφ' όλης της ύλης» στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο) και η οποία συναυλία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς συγκεντρώθηκε το ποσό των 153.000 ευρώ, έσοδα που μοιράστηκαν εξ' ολοκλήρου στα δέκα σωματεία της ένωσης.

Μία από τις τελευταίες συνεργασίες του Στέφανου είναι αυτή με το σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ζήτησε από τον Στέφανο να ερμηνεύσει έργα από το συμφωνικό ρεπερτόριο του Μίκη.

O Στέφανος ολοκλήρωσε την τελευταία του δισκογραφική δουλειά στο εξωτερικό με τίτλο Bloody Faeries, μια παραγωγή του θρυλικού Eγγλέζου παραγωγού Haydn Bendall, ενώ συνεχίζει να δίνει συναυλίες στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ως σολίστ σε ρεσιτάλ και συμπράττοντας με διάσημες ορχήστρες. 

Τέλος, ο Στέφανος συνεχίζει τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατες, τις συναυλίες, στις 19 Απριλίου 2018, στην Aula Magna, στο Βουκουρέστι και στις 23 Απριλίου 2018, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ τον Απρίλιο του 2018 κυκλοφόρησε η νέα του δισκογραφική δουλειά, που έχει τίτλο Θα’θελα αυτήν την μνήμη να την πω με ερμηνεύτρια τη Σοφία Μανουσάκη. Πρόκειται για ένα διπλό cd, που περιέχει μελοποιημένα και συμφωνικά (ορχηστρικά) έργα, εμπνευσμένα από ποιήματά του τεράστιου ποιητή μας Κ.Π. Καβάφη.

ΟΜΙΛΙΕΣ