Μαϊ 08, 2018
Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Ολυμπίας Οδού
Μπένος Σταύρος, Παπανικόλας Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Εύη, Νικολόπουλος Γιάννης, Κολώνας Λάζαρος
Γλώσσα: Ελληνική
Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Λάζαρος Κολώνας είναι επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, με θέμα: «Βούντενη. Ένα σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο της Αχαΐας».
Υπηρέτησε ως αρχαιολόγος του ΥΠΠΟ από το έτος 1973 έως 2006, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπαλληλικής του ιδιότητας διενήργησε σειρά σωστικών ανασκαφών στα γεωγραφικά όρια ευθύνης των Εφορειών Ολυμπίας, Κέρκυρας, Αθηνών και Πατρών καθώς και σημαντικές συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες στη Βούντενη Αχαΐας, την αρχαία Στράτο, τους Οινιάδες, την Πλευρώνα, την Σπολάιτα Αγρινίου και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλληνίας. Επόπτευσε και πήρε μέρος στις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες του Ζ. Κουστώ στην Ελλάδα το 1976.
Έχει πάρει μέρος σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις, έδωσε διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Γερμανίας και της Αυστρίας καθώς και στα Πανεπιστήμια Πατρών, Αθηνών και Ιωαννίνων. Διοργάνωσε και πήρε μέρος με ανακοίνωσή του στο Διεθνές Συμπόσιο που έγινε στους Δελφούς το 2003 με θέμα «Η διατήρηση των μνημείων». Δίδαξε στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πατρών το μάθημα «Εισαγωγή στην Έννοια της Πολιτιστικής Διαχείρισης» στα ακαδημαϊκά έτη 2008-2009 και 2009-2010. Μελέτησε και δημοσίευσε διάφορα θέματα σχετικά με το γνωστικό του αντικείμενο.
Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ) και του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).
Υπήρξε ένας από τους βασικούς συντάκτες του νέου αρχαιολογικού νόμου, Ν. 3028/2002 καθώς και του Οργανισμού του ΥΠΠΟ, ΠΔ 191/2003. Διετέλεσε μέλος του Ιδρύματος Ψύχα, του Ιδρύματος Κανελλοπούλου, της Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος και του Διοικητικού Συμβουλίου της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος και μέλος σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές όπως για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη των προϊστορικών εγκαταστάσεων της Επαρχίας Πατρών: Α) Τείχος Δυμαίων Β) Μυκηναϊκά νεκροταφεία, της επιστημονικής επιτροπής για την προστασία, έρευνα και ανάδειξη τριών (3) αρχαίων πόλεων ν. Αιτωλοακαρνανίας: ΠΛΕΥΡΩΝΑ – ΟΙΝΙΑΔΕΣ – ΠΑΛΑΙΡΟΣ και της επιστημονικής επιτροπής «Μουσειολογική, μουσειογραφική μελέτη του Νέου Μουσείου Πατρών». Ήδη, το Νέο Μουσείο της Πάτρας, που είναι έργο του, λειτουργεί.
Είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.
Του απενεμήθη από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Carlo Azeglio Ciampi, το παράσημο του Αστέρα της Αλληλεγγύης της Ιταλικής Δημοκρατίας για τη συμβολή του στην αρχαιολογική έρευνα και επιστήμη και δη στην έρευνα και μελέτη του μυκηναϊκού κόσμου.
Μαϊ 08, 2018
Μπένος Σταύρος, Παπανικόλας Παναγιώτης, Παπαδοπούλου Εύη, Νικολόπουλος Γιάννης, Κολώνας Λάζαρος
Γλώσσα: Ελληνική