Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Χατζημπίρος Κίμων

Ομότιμος Καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πληροφορική και Οικολογία σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Μέλος ΔΕΠ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1988-2014), όπου σήμερα είναι Καθηγητής στην Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Έχει διδάξει 10 προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, με αντικείμενα την Οικολογία, την Διαχείριση Περιβάλλοντος και την Περιβαλλοντική Πολιτική. Υπήρξε ερευνητής σε γαλλικά επιστημονικά ινστιτούτα (1974-1978). Έχει εργαστεί (1979-1988) ως ειδικός επιστήμων σε ελληνικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες και ως μελετητής περιβαλλοντικών θεμάτων (1979-2009). Ήταν μόνιμο μέλος επιτροπών διαχείρισης περιβαλλοντικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1981-1991). Διετέλεσε άμισθος Πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (2003-2009). Έχει συμμετάσχει σε 37 ερευνητικά προγράμματα, σε 15 από τα οποία είχε την επιστημονική ευθύνη. Έχει συγγράψει 2 επιστημονικά βιβλία, 17 κεφάλαια βιβλίων, περισσότερες από 170 δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, εκθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων, περιβαλλοντικές ή χωροταξικές μελέτες και πολλά εκλαϊκευμένα άρθρα. Υπεύθυνος της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για το φυσικό περιβάλλον «ΦΙΛΟΤΗΣ», επιστημονικός αξιολογητής του προγράμματος αειφόρων νήσων Αιγαίου «ΔΑΦΝΗ», μόνιμο μέλος της επιστημονικής επιτροπής (1993-2014) και Πρόεδρος (2009) του «Διεθνούς Συνεδρίου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας». Έχει δώσει μεγάλο αριθμό μαθημάτων, σεμιναρίων και διαλέξεων για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει στην δημιουργία και στις συντακτικές επιτροπές των περιβαλλοντικών περιοδικών «Οικολογία και Περιβάλλον», «Νέα Οικολογία» και «Δαίμων της Οικολογίας» (1981-2004). Αρθρογραφεί στον τύπο και αναπτύσσει πολλαπλές δραστηριότητες για την ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος και παιδείας.

Έχει ασχοληθεί συστηματικά με τις αντιθέσεις μεταξύ ανάπτυξης και περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά διεπιστημονικά παραδείγματα και ολοκληρωμένες προσεγγίσεις αποτελούν τα ερευνητικά προγράμματα, οι επιστημονικές δραστηριότητες, οι δημοσιεύσεις και η πανεπιστημιακή διδασκαλία σχετικά με:

  • Την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα (υδρολογική, ενεργειακή, αγροτική, τουριστική, περιβαλλοντική, αισθητική, κοινωνική, νομική διάσταση)
  • Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και το Εθνικό Πάρκο Σχινιά (αθλητική, περιβαλλοντική, τεχνολογική, αναπτυξιακή, κοινωνική, νομική, ιστορική, οικονομική διάσταση)
  • Την προστασία και διαχείριση του ευρωπαϊκού φυσικού και πολιτιστικού τοπίου με συνεκτίμηση επιπτώσεων της ανάπτυξης (ευρωπαϊκή, περιβαλλοντική, νομική, διοικητική, αγροτική, τεχνολογική, τουριστική, εκπαιδευτική διάσταση)
  • Την εκτροπή του ποταμού Αχελώου (αγροτική, ενεργειακή, οικονομική, περιβαλλοντική, νομική, κοινωνική, τεχνολογική διάσταση)
  • Την ελαχιστοποίηση επιπτώσεων από μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις μέσω βέλτιστης διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων (υδρολογική, τεχνολογική, περιβαλλοντική, οικονομική διάσταση)
  • Την βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων (ευρωπαϊκή, τεχνολογική, οικονομική, νομική, κοινωνική διάσταση)
  • Την ολοκληρωμένη προσέγγιση των δυνατοτήτων αειφορίας νησιών, με συνεκτίμηση παραγωγικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών και πολιτιστικών παραμέτρων
  • Την ολοκληρωμένη διαχείριση ακτών (ρύπανση από πετρελαϊκές δραστηριότητες, επιπτώσεις από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τουριστική ανάπτυξη)
  • Την διαχείριση οργανωμένης πληροφορίας για την βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα, τα τοπία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τεχνικά έργα
  • Τις προσεγγίσεις για την ευρωπαϊκή και ελληνική περιβαλλοντική πολιτική και την πράσινη ανάπτυξη

ΟΜΙΛΙΕΣ