Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Chartier Roger

Έδρα «Γραπτά και Πολιτισμοί στη νεότερη Ευρώπη», Collège de France

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Roger Chartier, το έργο του οποίου συνδέεται με τη Σχολή των «Αnnales» που ίδρυσαν οι επιφανείς ιστοριογράφοι του 19ου αιώνα Φεμπβρ και Μπλοχ, έχει εστιάσει το ερευνητικό του ενδιαφέρον στην ιστορία του βιβλίου, της έκδοσης και της ανάγνωσης. Γεννημένος στη Λυών το 1945, ο Γάλλος διαπρεπής ιστορικός σπούδασε στη Σορβόννη και εργάστηκε ακολούθως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1970, διετέλεσε βοηθός καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Paris I και αργότερα στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες του Παρισιού (ΕHESS), όπου στη συνέχεια κατείχε η θέση του Διευθυντή Σπουδών (1984-2006). Διορίστηκε καθηγητής στο Collège de France το 2007.

Έχει εργαστεί ως προσκεκλημένος καθηγητής στα Πανεπιστήμια Κορνέλ, Πρίνστον, Μόντρεαλ, Γέιλ, Μπέρκλεϊ, Τζον Χόπκινς, Πενσυλβάνιας, Σικάγου και Μπουένος Άιρες, ενώ του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του επιτίμου διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια της Μαδρίτης (Carlos III) και του Μπουένος Άιρες. Ο Roger Chartier έχει συνεργαστεί επίσης με εγνωσμένου κύρους ερευνητικούς φορείς της Γαλλίας και των Η.Π.Α. (Γαλλικό Ινστιτούτο Επιστημών, Κέντρο Αναγεννησιακών Σπουδών της Βιβλιοθήκης Newberry του Σικάγο, Ινστιτούτο Folger της Ουάσινγκτον, κ.ά.). Είναι ακόμη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Γαλλίας και σύμβουλος επιστημονικής έρευνας στο γαλλικό Υπουργείο Ανωτάτης Εκπαίδευσης και Έρευνας. Έχει τιμηθεί από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο και το παράσημο του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, καθώς και με το βραβείο Gobert της Γαλλικής Ακαδημίας.

Στο ευρύτερο γαλλικό κοινό είναι γνωστός ως συμπαραγωγός της εκπομπής «Οι Δευτέρες της Ιστορίας» του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού France Culture, με προσκεκλημένους συγγραφείς βιβλίων σχετικά τη Νεότερη Ιστορία (15ος-18ος αι.). Ως βιβλιοκριτικός έχει συνεργαστεί με γαλλόφωνα, αγγλόφωνα και ισπανόφωνα έντυπα. Το συγγραφικό του έργο είναι πλούσιο. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από γνωστούς γαλλικούς και ξένους εκδοτικούς οίκους σε διάφορες γλώσσες και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτες επιστημονικές επιθεωρήσεις και περιοδικά. Το τελευταίο του βιβλίο στα γαλλικά κυκλοφόρησε το 2011 και τιτλοφορείται: «Cardenio, μεταξύ Θερβάντες και Σαίξπηρ: η ιστορία ενός χαμένου έργου». Στη χώρα μας έχουν εκδοθεί, μεταφρασμένα στα ελληνικά, το συλλογικό έργο «Η ιστορία της ανάγνωσης στον δυτικό κόσμο» και η συλλογή άρθρων «Διανοητική Ιστορία: όψεις μιας σύγχρονης συζήτησης», όπου εξετάζονται, υπό πλουραλιστικό πνεύμα, οι σημαντικότερες νέες μεθοδολογικές κατευθύνσεις του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

ΟΜΙΛΙΕΣ