Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Workshop 2. Delos practices: Welcome and introduction of the Workshop

Ζαρμακούπη Μάνθα

15 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 08:57 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 182
Ομιλητές
Ζαρμακούπη Μάνθα

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
15/09/2018

Διάρκεια
08:57

Εκδήλωση
Workshop 2. Delos practices

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Delos Network

Κατηγορία
Αρχιτεκτονική

Ετικέτες
Delos Network, Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Συμπόσιο της Δήλου, πολεοδομικό έργο, περιβάλλον

To Delos Network είναι ένα ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Arts and Humanities Research Council (AHRC), το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο μελετητών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για την επανεξέταση της ιστορίας, της κληρονομιάς και των επιπτώσεων του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των Συμποσίων της Δήλου (1963-75). Το Δίκτυο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι τα Συμπόσια της Δήλου αποτελούν ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας μιας και για πρώτη φορά καλλιέργησαν περιβαλλοντική συνείδηση στον σχεδιασμό της πόλης. Μέσα από μια σειρά από workshops, το Delos Network επιχειρεί μια νοητική χαρτογράφηση του σύνθετου φάσματος προτάσεων, επιρροών, φιλοσοφιών και φιλοδοξιών των Συμποσίων και των συμμετεχόντων τους, προκειμένου να εμπλουτιστούν οι σύγχρονες ανησυχίες για τη σχέση ανάμεσα στο χτισμένο και το φυσικό περιβάλλον σε σχέση με αυτή την καθοριστική στιγμή στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας.   Στις 15 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το δεύτερο workshop του Delos Network. Στόχος αυτού του workshop ήταν να εξεταστούν οι τρόποι με τους οποίους εφαρμόστηκαν τα περιβαλλοντικά ιδεώδη τα οποία διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των συζητήσεων των Συμποσίων της Δήλου σε μεγάλα πολεοδομικά έργα στον ανεπτυγμένο και αναπτυσσόμενο κόσμο κατά τις δεκαετίες 1960-70. Σκοπός μας είναι να αναλύσουμε τα εργαλεία σχεδιασμού αυτών των πολεοδομικών παρεμβάσεων και να διερευνήσουμε τις αντιδράσεις στις φιλοδοξίες που τα διέκριναν.
Ζαρμακούπη Μάνθα Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια - Επιστημονική συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Η Μάνθα Ζαρμακούπη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Ρωμαϊκής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και επιστημονική συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, 2000), ιστορία και θεωρία της αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MDesS, 2002) και κλασική αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (MSt, 2003 / DPhil 2008).

Έχει δημοσιεύσει δοκίμια για την αρχιτεκτονική και την τέχνη της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, όπως επίσης και για την ιστοριογραφία της αρχαίας αρχιτεκτονικής. Στην πρώτη της μονογραφία, εξέτασε την αρχιτεκτονική των ρωμαϊκών πολυτελών επαύλεων γύρω από τον κόλπο της Νάπολης (Designing for Luxury on the Bay of Naples Villas and Landscapes [c. 100 BCE – 79 CE], 2014). Έχει επίσης επιμεληθεί ένα συλλογικό τόμο για την Έπαυλη των Παπύρων στην αρχαία Ηράκλεια (The Villa of the Papyri at Herculaneum: Archaeology, Reception, and Digital Reconstruction, 2010). Μελετάει την αστική ανάπτυξη στην Δήλο κατά την ύστερη ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο Δήλου και συντονίζει μια υποθαλάσσια έρευνα πεδίου γύρω από τη Δήλο και Ρήνεια (2014-).

Συντονίζει επίσης με τον Simon Richards το ερευνητικό συνεργατικό πρόγραμμα Delos Network, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο μελετητών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων για την επανεξέταση της ιστορίας, της κληρονομιάς και των επιπτώσεων του Κωνσταντίνου Δοξιάδη και των Συμποσίων της Δήλου (1963-75). Τέλος, συνεργάζεται με συναδέλφους από τα Πανεπιστήμια του Κίελου, Αθήνας, Παρισιού, Άαρχους και Μπέργκεν για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μαθησιακού περιβάλλοντος και MOOC για Αρχαίες Πόλεις.

Έχει λάβει υποτροφίες έρευνας από το Freie Universität στο Βερολίνο (ΤΟPOI Fellow), το New York University (ISAW Visiting scholar), το Universität zu Köln (Humboldt Stipendiatin), το Getty Research Institute (Visiting Scholar), το Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (Hellenic Studies Fellow) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Marie Curie Intra-European Fellowship).

Σχετικές ομιλίες