Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

UNVEILING THE HIDDEN COSTS OF INEQUALITY

Brandt Jakhelln Lajla, Τσακλόγλου Πάνος, Βέττας Νίκος, Clarke Jennifer

12 Απριλίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:36:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 62

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη στο Delphi Economic Forum IX

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη συμμετείχε και φέτος ως Programming Partner στο Delphi Economic Forum IX, το οποίο πραγματοποιήθηκε 10 – 13 Απριλίου, με τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση».

Στο πλαίσιο του συνεδρίου το Ίδρυμα Μποδοσάκη διοργάνωσε και συντόνισε δύο πάνελ συζήτησης, σε καίριες θεματικές, που άπτονται των πυλώνων δράσης του: την επαγγελματική εκπαίδευση και το κρυφό κόστος των ανισοτήτων.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς οι ανισότητες εντός των κοινωνιών δημιουργούν κόστη που υπερβαίνουν τις ηθικές διαστάσεις του ζητήματος. Οι μεγάλες μισθολογικές ανισότητες, οι σημαντικές εκπαιδευτικές ανισότητες, η υψηλή έμφυλη ανισότητα, η ανισότητα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και άλλες μορφές ανισότητας έχουν συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Το πάνελ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Απριλίου και συμμετείχαν οι:

Lajla Brandt Jakhelln, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Πάνος Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συντονισμός: Jennifer Clarke, Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη

Brandt Jakhelln Lajla Πρέσβυς της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Τσακλόγλου Πάνος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Ο Πάνος Τσακλόγλου είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Είναι Καθηγητής (σε αναστολή άσκησης καθηκόντων) στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στο Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και στο Hellenic Observatory (LSE, London).

Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικής Ανισότητας, Φτώχειας, Κοινωνικού Αποκλεισμού, Οικονομικών Αποδόσεων της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Πολιτικής (κυρίως Αναδιανεμητικού Ρόλου του Κράτους).

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 90 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (μεταξύ των οποίων και στα Quarterly Journal of Economics, Economic Journal, Journal of Development Economics, Journal of Policy Analysis and Management, Review of Income and Wealth, Economics of Education Review και Journal of European Social Policy) και συλλογικούς τόμους, έχει παρουσιάσει εργασίες του σε περίπου 200 συνέδρια και ημερίδες και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ερευνητικά και συμβουλευτικά προγράμματα. Είναι μέλος των εκδοτικών επιτροπών των περιοδικών Journal of Economic Inequality και Politica Economica - Journal of Economic Policy.

Διετέλεσε Πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Μέλος της Economic and Financial Committee (EFC) της ΕΕ και του Eurogroup Working Group (EWG), αναπληρωματικό μέλος των Ecofin and Eurogroup (2012-2014), μέλος της Economic Policy Committee (EPC) της ΕΕ (2010-2011), Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (2002-2005), του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (2001-2002) και της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (2006-2009).

Έχει Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, M.A. in Economics και Ph.D. από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

Έχει διατελέσει Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Warwick, Bristol, Charles (Prague) και στο London School of Economics. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά ερευνητικά Προγράμματα και δίκτυα.

Βέττας Νίκος Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ - Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.

Clarke Jennifer Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών, Ίδρυμα Μποδοσάκη

H Δρ. Jennifer Clarke είναι Διευθύντρια Προγραμμάτων και Δωρεών στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, όπου, προηγουμένως, διετέλεσε Συντονίστρια Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης ΜΚΟ, στο πλαίσιο του Προγράμματος επιχορήγησης ΜΚΟ των EEA Grants «Είμαστε όλοι Πολίτες». Ήταν υπεύθυνη για την επιλογή, χρηματοδότηση, και επίβλεψη προγραμμάτων ΜΚΟ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, διατέλεσε υπεύθυνη εξεύρεσης πόρων και διαχειρίστρια προγραμμάτων σε ΜΚΟ στην Ελλάδα και την Μ. Βρετανία. Η διατριβή της έχει θέμα την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών μέσα σε διαφορετικά εθνικά και κοινωνικά συμφραζόμενα. Έχει διδάξει στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Σχεδιασμός, Υλοποίηση και Αξιολόγηση Ανθρωπιστικών Προγραμμάτων» και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Θεσμοί Κοινωνικής Ευθύνης και Κοινωνική Αλληλεγγύη» και άρθρα της που σχετίζονται με το θέμα της κοινωνίας των πολιτών έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες