Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το χαμένο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το μέλλον

Μπακούρης Κώστας, Πάγκαλος Θεόδωρος, Παναγιωτόπουλος Πάνος, Βουρλούμης Παναγής, Πυργιώτης Ιωάννης

10 Ιουνίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:09:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1416

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο ΙΑΝΟS με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Αθήνα 2004, Ο ακήρυκτος πόλεμος του Κώστα Μπακούρη, οργάνωσαν ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το χαμένο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων ολυμπιακών εγκαταστάσεων και το μέλλον».

Στη συζήτηση συμμετείχαν:

Πάνος Παναγιωτόπουλος τ. Υπουργός Πολιτισμού

Θεόδωρος Πάγκαλος Πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Ιωάννης Πυργιώτης Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων

Παναγής Βουρλούμης Πρόεδρος και Δ. Σύμβουλος ΟΤΕ (2004-2010)

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Βερνίκος.

Ένα βιβλίο που φωτίζει τα παρασκήνια και τις άγνωστες πτυχές της Ολυμπιακής προετοιμασίας του 2004. Η οδύσσεια ενός πολιτικά αδέσμευτου και διεθνώς καταξιωμένου τεχνοκράτη στο κακοτράχαλο έδαφος της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο «ξενόφερτος» Κώστας Μπακούρης ανέλαβε το 1998, και μέχρι το καλοκαίρι του 2000, το στήσιμο εκ του μηδενός της οργάνωσης για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από την πρώτη κιόλας μέρα είχε να αντιμετωπίσει πολιτικές πιέσεις, μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικές ίντριγκες, παιχνίδια οικονομικών συμφερόντων, καθημερινές τριβές και αντιστάσεις. Αρνήθηκε κάθε συμβιβασμό και κάθε έκπτωση στους στόχους που είχε θέσει και κατάφερε να επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, θεμέλιο της επιτυχημένης διεξαγωγής των Αγώνων.

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο Κώστας Μπακούρης κάνει τον δικό του απολογισμό −και αναστοχασμό. Περιγράφει αυτό το πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα ως έναν «συλλογικό και όχι προσωπικό άθλο», αποτίνοντας φόρο τιμής στη δουλειά όλων των συντελεστών. Παράλληλα, καταγράφει χωρίς φόβο, πάθος ή ιδιοτέλεια τα πρόσωπα και τις καταστάσεις που δυσχέραιναν το έργο του, αναδεικνύοντας παθογένειες που και σήμερα παραμένουν κυρίαρχες στον δημόσιο βίο μας.

Με το προσωπικό αυτό Ημερολόγιο Καταστρώματος, ο συγγραφέας, πρόεδρος από το 2006 της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος, απευθύνει τελικά ένα μήνυμα στη σημερινή Ελλάδα: η Ολυμπιάδα του 2004 ήταν ένα στοίχημα για το μέλλον μας που εγκαταλείφθηκε μεσοστρατίς –αλλά αποτελεί και το σύμβολο μιας εθνικής πρόκλησης που παραμένει ανοιχτή.

Μπακούρης Κώστας Πρόεδρος της οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς"

Τον Δεκέμβριο του 2006 εξελέγη Πρόεδρος της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς» και πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία του για άλλα τρία χρόνια. Είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. και Πρόεδρος του Ελληνο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Από το 2000 και μέχρι σήμερα παραμένει Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου εταιρειών του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ενός σημαντικού ελληνικού βιομηχανικού ομίλου με διεθνείς δραστηριότητες.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της NET MED NV, μητρικής των εταιρειών Συνδρομητικής Τηλεόρασης FILMNET και NOVA, από το 2004 μέχρι το 2008.

Από το 1998 ως το 2000 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Από το 2001 μέχρι το 2002 διετέλεσε Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων.

Διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1986 μέχρι το 1997 ήταν πρόεδρος της RALSTON ENERGY SYSTEMS EUROPE SA (ευρωπαϊκή διάσταση της εταιρείας που ανήκε στη RALSTON PURINA). Την ίδια περίοδο υπήρξε μέλος στο WORLD-WIDE BUSINESS COUNCIL της ίδιας εταιρείας. Από το 1970 έως το 1986 εργάσθηκε στην UNION CARBIDE σε πολλές θέσεις μεταξύ των οποίων και Διευθύνων Σύμβουλος στην Ελλάδα και τελευταία ως Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ευρώπης για τα καταναλωτικά προϊόντα.

Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες διετέλεσε Πρόεδρος της EUROPEAN PORTABLE BATTERY ASSOCIATION, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του BUSINESS EUROPE (μια έκδοση του ECONOMIST), Mέλος του WORLD PRESIDENTS’ ORGANISATION (WPO) και Μέλος του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου του MBA προγράμματος του Πανεπιστημίου DE PAUL του Σικάγο και Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕ.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο DE PAUL του Σικάγο της πολιτείας Ιλλινόις των Η.Π.Α.

Πάγκαλος Θεόδωρος πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 17 Αυγούστου 1938.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.

Με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.

Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάσθηκε στη Σορβόνη ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατέχει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

Τον Απρίλιο 2000 ορκίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα έως το Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ σήμερα προΐσταται στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988).

Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα Χριστοφάκη και πατέρας πέντε παιδιών.

Προσωπική ιστοσελίδα του Θεόδωρου Πάγκαλου

Παναγιωτόπουλος Πάνος τ. Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος και δικηγόρος. Εκλέγεται συνεχώς από το 2000 μέχρι σήμερα ως Βουλευτής της Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών. Είναι απόφοιτος της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Έκανε σπουδές στο Πολυτεχνείο (πολιτικός μηχανικός), στην Νομική Σχολή Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Vincennes στο Παρίσι. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά (είναι απόφοιτος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών). Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Έχει διατελέσει : Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στην πρώτη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (Μάρτιος 2004-Φεβρουάριος 2006)· Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του ΑντώνηΣαμαρά (Ιούνιος 2012-Ιούνιος 2013)· Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (2013-Ιούνιος 2014). Έχει διατελέσει ακόμη: Γενικός εισηγητής της κυβέρνησης Καραμανλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος· Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας· Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας (Σεπτέμβριος 2007-Οκτώβριος 2009)· Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά (Νοέμβριος 2009-Ιανουάριος 2011)· Τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας (Ιανουάριος 2011-Ιούνιος 2012)· Μέλος της ηγεσίας της Οργάνωσης Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας (ΟΝΝΕΔ)· Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Πριν πολιτευθεί εργάστηκε για πολλά χρόνια στην ιδιωτική οικονομία ως δημοσιογράφος και δικηγόρος. Είναι μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Υπήρξε Διευθυντής τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών, ενώ εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος στις εφημερίδες Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος, Απογευματινή, Βραδυνή, Βήμα. Για πολλά χρόνια παρουσίαζε σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα την προσωπική εκπομπή του «Προφίλ», μια από τις πιο δημοφιλείς ενημερωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Μέχρι να πολιτευθεί διατηρούσε στην Αθήνα δικό του δικηγορικό γραφείο, με ειδίκευση, κυρίως, στις ποινικές και εταιρικές υποθέσεις. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ αυτών το βραβείο Ελληνικής Τηλεόρασης, το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση, το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων.

Βουρλούμης Παναγής Οικονομολόγος

Ο Παναγής Βουρλούμης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στο LSE και στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Διεθνούς Τραπέζης. Το 1966-1973 εργάστηκε στο International Finance Corporation στην Washington D.C., απ' όπου έφυγε με τον βαθμό του επικεφαλής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 1974-1977 εργάστηκε στην Ινδονησία ως επικεφαλής Τράπεζας Επενδύσεων και επέστρεψε στην Ελλάδα ως αντιπρόσωπος της Τράπεζας Manufacturers Hanover Trust. Το 1979 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Ομίλου της Εμπορικής Τραπέζης έως το 1981. Κατόπιν εργάστηκε ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων και το 1988 ίδρυσε, μαζί με την Τράπεζα Alpha, την Alpha Finance όπου παρέμεινε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος έως το 2000. Ταυτοχρόνως ήταν Εντεταλμένος Σύμβουλος της Τράπεζας Alpha και Οργανωτής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Banca Bucuresti, πρώτης ιδιωτικής τράπεζας στη Ρουμανία, που μετονομάστηκε σε Alpha Bank Romania. Το 2000-2004 διετέλεσε Πρόεδρος της Frigoglass και της Aegean Baltic Bank. Το 2004 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου ΟΤΕ και την Προεδρία της Cosmote και Romtelecom, όπου παρέμεινε μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Έχει διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΙΟΒΕ, του ΕΛΙΑΜΕΠ και άλλων οργανισμών, καθώς και της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών. Έχει συγγράψει «Το Ασφαλιστικό με Απλά Λόγια» (2002). Είναι επικεφαλής του μη κερδοσκοπικού φιλανθρωπικού οργανισμού με την επωνυμία Τράπεζα Τροφίμων - Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας.

Πυργιώτης Ιωάννης Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων

Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στο Μ.Ι.Τ. (B.Arch., M.Arch. A.S., M.C.P.).

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 Α.Ε. και Εντεταλμένος Σύμβουλος, υπεύθυνος για τα Ολυμπιακά Έργα, την Τεχνολογία, το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό.

Έχει εργασθεί ως επιστημονικός συνεργάτης των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και ΥΠΕΧΩΔΕ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνταξη των νομοσχεδίων για την προστασία του περιβάλλοντος και για τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Δίδαξε στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας του οποίου ήταν υπεύθυνος για την σύσταση και οργάνωσή του. Ήταν επίσης μέλος του διδακτικού προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ως μελετητής και ερευνητής έχει συντάξει μεγάλο αριθμό μελετών και ερευνών για θέματα πολιτικής γης, αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Έχει διατελέσει εμπειρογνώμων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προγράμματα διαπεριφερειακής συνεργασίας και καινοτόμων ενεργειών καθώς και για προγράμματα αστικής ανάπτυξης.

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ. Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, μέλος της Κίνησης Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία και του Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι παντρεμένος και έχει ένα γιο.

Σχετικές ομιλίες