Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Το γονιδίωμά μας. “Γνώθι σαυτόν”: Μύθος, προκλήσεις και προοπτικές

Εφραιμίδου Άννα, Τσινόρεμα Σταυρούλα, Σαββάκης Χαράλαμπος

13 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 108:00 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1358
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Εφραιμίδου Άννα
Τσινόρεμα Σταυρούλα
Σαββάκης Χαράλαμπος

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/11/2014

Διάρκεια
108:00

Εκδήλωση
Η Επιστήμη στη ζωή μας

Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus

Κατηγορία
Ιατρική

Ετικέτες
γονιδίωμα, DNA, Γονιδιωματική, Νέα Γενετική

Διακεκριμένοι επιστήμονες συμμετείχαν στη συζήτηση με θέμα «Το γονιδίωμά μας. Γνώθι σαυτόν: Μύθος, προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus και ειδικότερα του κύκλου Η Επιστήμη στη ζωή μας, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
 

Ομιλήτριες ήταν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας Άννα Εφραιμίδου και η  Καθηγήτρια Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σταυρούλα Τσινόρεμα. Το συντονισμό ανέλαβε ο Χαράλαμπος Σαββάκης, Καθηγητής Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».
 

Το DNA μας
 

Τι είναι «γραμμένο» στο DNA μας; Πόσο καθορίζει ποιοι είμαστε, τις ικανότητές μας, την υγεία μας; Θα αλλάξει η Ιατρική στη νέα εποχή της Γονιδιωματικής και πώς; Υπάρχουν μέσα στο DNA μας πληροφορίες που αφορούν στο μέλλον μας, τις οποίες ίσως θα θέλαμε να μην γνωρίζουμε; Πώς θα προστατευτούν βασικά δικαιώματα του ατόμου σε μία πιθανή «γενετοκρατούμενη» φάση της Ιατρικής; Τα ερωτήματα που αναφύονται στην εποχή της Γονιδιωματικής είναι σημαντικά και αρκετές απαντήσεις θα αναθεωρούνται, όσο αλλάζουν η γνώση μας και η τεχνολογία, και όσο εξελίσσεται η δημόσια συζήτηση σχετικά με τα ηθικά και πολιτικά θέματα της Νέας Γενετικής. Απαντήσεις στους παραπάνω προβληματισμούς επιχειρούν να δώσουν ένας μοριακός βιολόγος και δάσκαλος Γενετικής, μία φιλόσοφος εξειδικευμένη σε θέματα Βιοηθικής και μία μαχόμενη ιατρός κατά του καρκίνου, μέσα από μία προσπάθεια ζωντανού και γόνιμου διαλόγου σχετικά με επίκαιρα θέματα της σύγχρονης Επιστήμης.


Εφραιμίδου Άννα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ

H Άννα Εφραιμίδου είναι η πρώτη γιατρός που αναγνωρίστηκε από την ελληνική πολιτεία με τον τίτλο της Ογκολόγου-Παθολόγου. Υπότροφος και απόφοιτος με Άριστα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετέβη στις ΗΠΑ με υποτροφία του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ όπου εκπαιδεύτηκε και έλαβε τους τίτλους της Παθολόγου, Αιματολόγου και Κλινικής Ογκολόγου. Το 1981 αγορεύτηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα. Μαθήτρια, συν-ερευνήτρια και συνεργάτης του πατέρα της Ογκολογίας, J. Holland, έγινε Καθηγήτρια Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Mount Sinai N.Y. ως μέλος του Προγράμματος θεραπείας και έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1986 ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου συνέβαλε στην δημιουργία και ανάπτυξη της νεοϊδρυθείσας Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ως Διευθύντρια στην Ογκολογική Κλινική του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Άγιος Σάββας», ίδρυσε την 1η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στην Αθήνα και ανέπτυξε το Πρόγραμμα για τον Καρκίνο του Μαστού όπως και την πρώτη Κλινική Γενετική Μονάδα Πρόληψης και Θεραπείας του Κληρονομικού Καρκίνου του Μαστού στην Ελλάδα. Υπήρξε δασκάλα και μέντορας πολλών ειδικευόμενων ιατρών στην Παθολογία και την Ογκολογία ενώ εγκαθίδρυσε το κλινικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και έρευνας για τον Καρκίνο του Μαστού σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς. Έχει δημοσιεύσει κλινικές και εργαστηριακές έρευνες σε διεθνή περιοδικά σχετικά με τον Καρκίνο του Μαστού. Η Άννα Εφραιμίδου είναι σύμβουλος ομάδων εθελοντών για την προαγωγή της έρευνας και θεραπείας του Καρκίνου του Μαστού, μέλος Διεθνών Επιτροπών για την έρευνα και θεραπεία του ενώ παραμένει Συνεργάτης και Λέκτορας του M.S.S.M της Ν. Υόρκης. Για το έργο και την προσφορά της βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2001.

Τσινόρεμα Σταυρούλα Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Σταυρούλα Τσινόρεμα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Φιλοσοφικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει Master of Arts ( MA ) στην Ηθική και Κοινωνική Φιλοσοφία από το Τμήμα Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου του Exeter και Διδακτορικό Δίπλωμα Φιλοσοφίας (Ph.D) από το Πανεπιστήμιο του Exeter. Η διατριβή αφορούσε τη λογική διερεύνηση της δομής των αξιολογικών ηθικών κρίσεων

Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν τα πεδία της ηθικής και κοινωνικής φιλοσοφίας, της επιστημολογίας, της φιλοσοφίας της γλώσσας, της φιλοσοφίας του νου. Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ηθική των επιστημών και τη βιοηθική, τη φύση της επιστημονικής εξήγησης, κλασικές και σύγχρονες θεωρίες της ορθολογικότητας, το πρόγραμμα του αναγωγισμού στην φιλοσοφία του νου.

Ερευνητικές συμβολές: θέματα ορθολογισμού και σχετικισμού στη σύγχρονη φιλοσοφία και κοινωνιολογία της επιστήμης, φιλοσοφία του L . Wittgenstein , στρουκτουραλισμός και ‘μετα-στρουκτουραλισμός' στη φιλοσοφία της γλώσσας, συγκινησιοκρατικές και περιγραφικές θεωρίες στην ηθική φιλοσοφία.

Σαββάκης Χαράλαμπος Καθηγητής Μοριακής Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης - Πρόεδρος του ΕΣ του Κέντρου Βιοϊατρικών Ερευνών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ»

Ο συντονιστής της συζήτησης Χαράλαμπος Σαββάκης είναι Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι επίσης Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Μετά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέκτησε διδακτορικό στην Κυτταρική και Αναπτυξιακή Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Harvard. Από το 1982 έως το 1984, εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ ως Ερευνητής με υποτροφία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒΟ). Κατόπιν, εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1984 έως το 2008, υπήρξε Συνεργαζόμενος Ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΜΒ-ΙΤΕ). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Γενετική Μηχανική των εντόμων και στη Λειτουργική Γενωμική Ανάλυση σε έντομα και θηλαστικά. Το εργαστήριο του, με την ανακάλυψη και αξιοποίηση του μεταθετού στοιχείου Μίνως, άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη μεθόδων καταπολέμησης επιβλαβών εντόμων καθώς και για τη βελτίωση τεχνικών Λειτουργικής Γονιδιωματικής. Ο Χαράλαμπος Σαββάκης έχει τιμηθεί με το Βραβείο Έρευνας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (EOΦ) και του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (ΕΜΒL Council), Σύμβουλος του Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ειδικό Πρόγραμμα People (Marie Curie Actions) του 7ου Προγράμματος Πλαισίου Έρευνας. Είναι επίσης μέλος του ΕΜΒΟ.

Σχετικές ομιλίες